Endometrioza reprezintă extinderea anormală a celulelor endometriale în afara uterului. Endometrul este țesutul interior al uterului, care are celule ce formează mucoasa uterului și celule ce în mod normal sunt expulzate din corp prin ciclul menstrual. Dacă se acumuleză în exces ele se pot atașa de intestine și ovare și se dezvoltă boala. Datorită hormonilor de sex feminin aceste celule se îngroașă, în caz de sarcină țesutul are rolul lui în așteptarea formării acesteia, dar în mod normal (când femeia nu este însărcinată) ar trebui să fie diminuat prin eliminarea de celule în timpul menstruației.
În cazuri de endometrioză, celulele aderă la alte țesuturi, se inmulțesc, formează țesuturi și se interconectează între organe ca niște fire. Datorită lor apar chisturi, se pot rupe, pot sângera și produce durere. Durerile se simt în uter, în partea inferioară a spatelui, la nivelul organelor pelvine. Cele mai afectate de creșterea țesutului endometrial sunt ovarele, trompele lui Fallopio, intestinele, vezica urinară, peritoneul și platoul pelvin.
În plus față de aceste simptome apar dereglări în menstruație, dureri în timpul actului sexual, dureri în timpul ciclului menstrual, dureri la urinare, crampe abdominale, dificultatea eliminării materiilor fecale, stări de greață și vomă, infertilitate. Astfel de simptome pot semnala și alte boli de aceea trebuie mers la medic pentru un consult amănunțit.
Endometrioza se prezintă ca un cancer și poate duce la apariția unor forme de cancer. O posibilă cauză a bolii este refluxul menstrual sau întoarcerea fluidului menstrual în trompele uterine, în cavitatea peritoneală ceea ce ar putea duce la implantarea celulelor endometriale și înmulțirea lor. Această cauză a fost discutată dar nu a putut fi demonstrată. O altă cauză este cea a răspândirii celulelor endometriale prin fluxul sangvin și circulația limfatică. Endometrioza poate fi provocată și de tulburările sistemului imunitar și este considerată și o boală genetică.
Ce tratamente naturiste se pot aplica în cazul endometriozei?
Tratamentul endometriozei se face prin administrarea de medicamente și aplicarea intervenției chirurgicale. În multe cazuri se folosește intervenția chirurgicală laparoscopică. Tratamentul depinde de vârsta bolnavei, severitatea simptomelor și alți factori. Pentru calmarea durerilor se administrează medicamente nesteroidiene. Ibuprofenul este un medicament frecvent folosit în astfel de cazuri. Femeile care nu doresc să aibă copii pot alege varianta de tratament prin histeroctomie, prin care se elimină uterul, ovarele și trompele uterine.
Pentru menținerea echilibrului hormonal se folosesc suplimente cu vitamina E. Pentru coagularea normală a sângelui se administrează vitamina K. Anemia feripivă care apare din cauza endometriozei se tratează cu suplimente ce conțin fier. Vitamina C stimulează procesul de vindecare.
Zincul este un mineral important pentru regenerarea țesuturilor și consolidarea sistemului imunitar al organismului, deci trebuie să facă parte din tratament. Alte minerale necesare în astfel de cazuri sunt calciul și magneziul. Vitaminele din complexul B sunt eficiente pentru menținerea echilibrului hormonal, pentru regenerarea celulară, pentru eliminarea excesului de fluide din corp.
Carența de fier care apare la astfel de bolnavi poate fi acoperită cu suplimente de alge și lucernă. Algele sunt bogate în minerale, dar mai ales în fier. Cercetatorii în domeniu medical au ajuns la concluzia că germenii de lucernă conțin aproape toate tipurile de minerale și vitamine. Astfel nu lipsesc vitaminele A, C, E, K, B1, B6 și nici mineralele importante, magneziu, potasiu, calciu, zinc, fier și fosfor.
Ei consideră că germenii de lucernă ajută în protejarea organismului de cancer, opresc dezvoltarea celulelor maligne, regenerează celulele bolnave, au rol în prevenirea bolilor autoimune și afectiunilor datorate proceselor inflamatorii. Urzica conține și ea fier și are proprietati hipoglicemiante, detoxifiante, remineralizante, vitaminizante, de intensificare a metabolismului, diuretice, de curățare a sângelui, de combatere a obezității, de vindecare a anemiei, de curățare a ficatului și intestinelor, de consolidare a sistemului imunitar al organismului.
Alte plante recomandate în tratamentul endometriozei cu proprietăți antitumorale și antibiotice sunt: smirna, trifoiul roșu, usturoiul, gențiana, astragalusul. Uleiul de smirnă este indicat în afecțiunile ginecologice și tratamentul bolilor produse de infecții microbiene, crește numărul de globule albe și consolidează sistemul imunitar al organismului.
Pentru menținerea echilibrului hormonal sunt eficiente frunzele de zmeur și rădăcina de brusture. Plantele folosite în tratamentul acestei boli trebuie să aibă proprietăți calmante, tonice, analgezice, de consolidare a sistemului imunitar al organismului, de reducere a pierderii de sânge în timpul ciclului menstrual, de normalizare a menstruației, de echilibrare hormonală.
Infuzia din frunze zdrobite de pătlagină se administrează de 3 ori pe zi. Această plantă are efect antiinflamator, expectorant, hemostatic, hipotensiv, vindecător al rănilor.
Sunătoarea este o plantă medicinală care ajută în combaterea simptomelor endometriozei. Infuzia din sunătoare se bea de 2-3 ori pe zi, cu înghițituri mici. Se prepară astfel: se adaugă o lingură de plantă uscată la o cană de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 1,5 ore. Alte plantele pentru tratamentul endometriozei sunt: maghiranul, frunzele de salcie, frunzele de salvie, florile de tei, trifoi dulce.
Dieta trebuie să fie bogată în cereale integrale, legume și fructe proaspete. Pentru controlul endometriozei se consumă alimente care conțin fibre și păstăi boabe. Sucurile din plante cu frunze verzi trebuie să facă parte din dietă, acestea conțin clorofilă și mult fier. Nu se consumă alcool, grăsimi animale, cafeină, produse lactate, alimente de tip fast-food, prăjeli.