Ce tratamente există pentru ochi obosiți și mâncărime la ochi

0
478
Ce tratamente există pentru ochi obosiți și mâncărime la ochi

Disconfortul la ochi este greu de suportat de fiecare dintre noi, oricât de mic ar fi. Cu siguranță ți s-a întâmplat să ai o senzație neplăcută de greutate la ochi, să simți o ușoară durere și mâncărime la ochi. Sentimentul este neplăcut și apare din cauza oboselii dar și datorită expunerii la factorii externi de mediu, cum este de exemplu efectul vântului puternic asupra ochilor, mai ales dacă aceștia nu sunt protejați cu ochelari de soare sau de vedere.

Există și anumite afecțiuni care pot da senzație de mâncărime și durere la ochi

Dintre acestea fac parte alergiile, rinita alergică, infecțiile de tipul conjunctivitei. De asemenea, dacă la ochi (respectiv la cornee și alte țesuturi oculare) ajunge o cantitate inadecvată de oxigen, apar astfel de simptome de mâncărime la ochi. Când ochii devin uscați poate apărea senzația de mâncărime care se ameliorează prin lacrimile produse de glandele lacrimale.

În cazul în care glandele lacrimale nu produc sau nu transportă lichid suficient se produce fenomenul de ochi uscați deoarece lacrimile au rolul de a umezi ochii și de a preveni senzația de iritație și de arsură care poate să apară în caz contrar. Lacrimile sunt responsabile și cu protecția corneei, o curăță, ferește ochii de infecții și furnizează oxigen din aer acestora.

Oboseala afectează și ea foarte mult ochii. Când organismul este obosit trebuie să se acorde o atenție deosebită odihnei, deoarece acesta are nevoie de somn. Oboseala poate produce inflamarea și congestionarea vaselor de sânge de pe suprafața ochilor și astfel ochii devin injectați sau roșii.

Citește și:  Boala Alzheimer - Simptome, cauze si metode de tratament

Pentru calmarea rapidă a mâncărimilor de la ochi sunt recomandate compresele cu apă rece sau cu infuzie din flori de mușețel, care se aplică timp de 10 minute pe ochi.

Vitamina A este indicată pentru toate bolile de ochi, de aceea trebuie să se administreze suplimente nutritive de vitamina A, eventual în combinație cu un complex de carotenoide, zeaxantină și luteină. De asemenea, complexul de vitamine B este benefic ochilor deoarece îmbunătățește metabolismul celulelor de la nivel intraocular. Dacă simptomele de oboseală și mâncărime la ochi țin o perioadă îndelungată de timp este bine să vă completați dieta cu suplimente de vitamina B2 sau de riboflavină deoarece intensifică oxigenarea țesuturilor ochilor și a corneei.

În caz de conjunctivită (sau de inflamația conjunctivei, a membranei care acoperă globul ocular până la cornee și căptușește pleoapele) apar iritații, umflături, roșeață, senzație de mâncărime și secreții cu puroi roz la ochi. Pentru tratamentul acestei afecțiuni sunt eficiente compresele cu ceai de gălbenele și mușețel. Un astfel de ceai ajută la curățarea ochiului și ameliorarea iritațiilor și inflamațiilor. De asemenea vitamina C ca supliment nutritiv este foarte bună în tratamentul conjunctivitei deoarece grăbește vindecarea și protejează ochiul de alte inflamații. Efectul ei este și mai bun dacă este asociată cu bioflavonoide.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.