Astenopie – Oboseala oculară, afecțiunea pe care nu trebuie să o neglijezi

0
519
Astenopie - Oboseala oculară, afecțiunea pe care nu trebuie să o neglijezi

Ai o durere surdă în spatele ochilor? Este un semn de astenopie sau de oboseală oculară. Această afecțiune poate să apară atunci când îți concentrezi privirea pe un anumit lucru timp îndelungat, sau când citești mult la calculator. Oboseala apare din cauza suprasolicitării ochilor și în plus se produce și durerea de cap. Activitățile care solicită mult ochii, cititul la laptop sau concentrarea intensă a ochilor sunt cauze ale astenopiei.

Cei mai afectați de astenopie sunt bijutierii, oamenii care stau timp îndelungat la calculator, care au ochelari cu lentile nepotrivite sau incorecte, care au ocupații ce solicită mult ochii. Oboseala și durerea de ochi sunt simptome care apar în toate bolile de ochi. Dacă apar și simptome de vedere tulbure, durere intensă, stări de greață și vărsături trebuie mers de urgență la medic deoarece este posibil să fie un atac acut de glaucom.

Pentru ameliorarea acestor simptome este indicat să se aplice comprese umede și reci pe pleoape. Odihna și relaxarea sunt condiții importante pentru a scăpa de durerile de ochi, de oboseală și alte simptome de astenopie. Aplicarea de felii de castavete și comprese cu infuzie de tei pe pleoape ajută la calmarea ochilor. Plimbarea în natură, în parc, la munte, în aer curat este indicată în calmarea simptomelor astenopiei.

Citește și:  Sarcina extrauterina

Persoanele care lucrează la calculator pot preveni problemele oculare dacă fac pauze de 10 minute la fiecare oră de lucru, dacă schimbă des distanța de focalizare, dacă ridică ochii de pe ecranul computerului la 15-20 de minute. Strălucirea sursei de lumină la computer trebuie reglată astfel încât aceasta să nu obosească ochii.

Eventual folosirea unui filtru pentru calculator care să reducă luminozitatea acestuia poate ajuta în protejarea ochilor. În prezent, astenopia a devenit o suferință frecventă, o boală profesională, mai ales că mulți oameni folosesc ore în șir calculatorul.

Pentru prevenirea astenopiei este recomandat multă odihnă, ochii nu trebuie să fie suprasolicitați. Tratamentul în caz de astenopie se face cu picături de ochi și cu anumite medicamente. Medicii spun și despre multe boli de ochi care pot agrava astenopia, dintre acestea fac parte miopia și astigmatismul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.