Formarea de ceară în urechi poate fi înțeleasă ca un proces deranjant de către foarte mulți oameni (mai ales dacă apar simptome neplăcute în situațiile când urechile sunt înfundate în procent de 70%), în rest dopurile în urechi nu creează niciun disconfort clar dacă nu sunt foarte mari.
În realitate formarea de ceară în urechi este un proces fiziologic normal al organismului (este produsă de glandele din pielea conductului auditiv) și care reprezintă un sistem de autoapărare împotriva unor factori externi, de protecție împotriva insectelor, fungilor, virusurilor și bacteriilor. Oamenii care au o acumulare de ceară în urechi experimentează senzația de ureche ,,blocată” și de disconfort. Desigur sunt cazuri în care ceara din urechi poate crea multe neplăceri în sensul că poate diminua destul de mult auzul, poate crea durere și zgomote în urechi.
Ceara din urechi protejează pielea uscată a urechii, o lubrifiază, astfel sunt prevenite mâncărimile la acest nivel. Cerumenul conține multe grăsimi și este perfect pentru prevenirea uscării pielii canalului urechii. Cerumenul are lizozim (o substanță cu proprietăți antibacteriene), astfel se explică faptul că ceara din urechi previne infecțiile bacteriene.
Conține și alte substanțe ce au rol în distrugerea ciupercilor deci de prevenire a infecțiilor fungice. Un alt avantaj este că ceara este amară, astfel sunt îndepărtate insectele care, cu siguranță ar putea afecta mult canalul urechii. Nu este bine ca ceara să fie îndepărtată prea des din ureche (prin spălarea frecventă a canalului acesteia), deoarece va fi îndepărtat stratul protector natural și astfel se pierd avantajele pe care le oferă, de care spuneam mai sus.
Nu este bine nici să se neglijeze timp îndelungat igiena urechii și astfel să se formeze dopuri mari de ceară în urechi pentru că se poate bloca canalul urechii și diminua semnificativ auzul. Primele semne care apar din cauza cantității mari de ceară în urechi sunt: reducerea auzului la una din urechi sau la ambele urechi, durerea de cap, senzația de durere și de zgomot în urechi, diminuarea accentuată a auzului mai ales după baie (deoarece umiditatea ridicată produce umflarea dopurilor de ceară din urechi).
Formarea de ceară în urechi este influențată de numeroși factori din care fac parte: înotul, petrecerea timpului în mediu cu mult praf, folosirea unor aparate auditive și a căștilor de urechi timp îndelungat și altele. De asemenea sunt anumite boli care favorizează acumularea de ceară în urechi și anume: artritele mandibulare, artrozele, dermatitele, psoriazisul, seboreea și alte boli de piele.
Înlăturarea cerumenului se face la medic (cu un instrument numit ciuretă, pentru prevenirea unor eventuale leziuni în urechea medie și internă), dar și pentru a face un consult medical de verificare a cauzelor care au dus la acumularea de ceară în urechi. Nu este indicată folosirea de bețișoare de ureche sau a unor obiecte (agrafe, clame de păr) pentru a îndepărta ceara, deoarece se poate afecta urechea, accidental.