Chiar și o pierdere mică de apă din organism dereglează funcționarea acestuia

0
140
Chiar și o pierdere mică de apă din organism dereglează funcționarea acestuia

Dacă vrem să fim sănătoși trebuie să avem grijă ce mâncăm, cât mancăm dar și să ne hidratăm suficient. Apa este indispensabilă vieții și apare în numeroase forme de alimentație. Corpul nostru este făcut în mare parte din apă. O femeie adultă are 40-50% apă din greutatea corporală, iar un bărbat adult are 60-70% apă din greutatea corpului.

Apa este componenta de bază a organismelor vii, reprezintă 70-90% din greutatea majorității acestora. Apa este intracelulară și intercelulară. Sângele are 83% apă, splina are 75% apă, creierul are 75% apă, oasele au 22% apă și așa mai departe. Necesarul zilnic de apă este de 40 g apă/kg corp.

În concluzie apa are o importantă vitală pentru sănătate. Chiar și o pierdere mică de apă din organism dereglează funcționarea acestuia. Dacă se pierde 1% din cantitatea normală de apă din organism, se instalează senzația de sete. Dacă se pierde 6% din cantitatea normală de apă se poate ajunge la leșin.

Celulele organismului au nevoie de apă pentru funcționarea lor corectă. În corpul nostru apa îndeplinește multe funcții din care fac parte: reglearea temperaturii corpului. Eliminarea toxinelor, digerarea alimentelor, realizarea procesului hidrolizei (prin care grăsimile, proteinele și amidonul se transformă în substanțe nutritive). Funcționarea organelor (rinichilor, a inimii, a splinei, a creierului, plămânilor, …) depinde de refacerea rezervelor de apă din organism, de hidratarea corectă a corpului.

Citește și:  Scabia: cum se transmite, cum se manifesta si ce tratamente puteti face

Obiceiul chinezilor de a bea un pahar de apă dimineața pe stomacul gol, înainte cu un sfert de oră de micul dejun, face bine la sănătate. Ei consideră că această metodă simplă le oferă posibilitatea de a se simți mai energici în timpul zilei și de a fi sănătoși. Apa care se bea cu ceva timp înainte de micul dejun ajută la stimularea funcțiilor digestive și crește apetitul alimentar. Apa contribuie la eliminarea toxinelor din organism, prin urină și transpirație.

Apa este foarte importantă pentru orice funcție a organismului, pentru funcțiile digestive, circulatorii, excretorii, de absorbție, pentru menținerea temperaturii corpului în limitele normale, pentru păstrarea unei bune stări de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.