Chimionul are proprietati unice, suprima procesele de degradare si fermentare din organism

0
935
Chimionul are proprietati unice, suprima procesele de degradare si fermentare din organism

Chimionul (Carum carvi) este o planta bianuala, melifera, inalta de pana la 60 cm, originara din Europa, nordul Africii si Asia. Face parte din familia Apiaceae si este cunocuta in popor sub denumirea de secarica, chimen sau secarea.

In scop medicinal de la chimion se recolteaza fructele, in perioada lunilor iulie-august. Recoltarea se poate face in etape pe masura coacerii fructelor, acestea trebuie sa aiba culoare cafenie. Taierea snopilor se face dimineata, pe roua, dupa poaie sau chiar noaptea. Fructele se separa de impuritati si se asaza la uscat, rasfirandu-le in fiecare zi, pana la uscarea lor definitiva. Se pastreaza in saculeti de hartie sau de panza.

Utilizarea fructelor de chimion

Semintele de chimion au proprietati antispastice, antiseptice, afrodiziace, vermifuge, antigripale, diuretice.

Sunt recomandate in ceaiuri ca un bun remediu in combaterea gazelor si colicilor la sugari.

Chimionul mareste cantitatea de lapte mamelor care alapteaza.

Fructele de chimion ajuta in cazul gripei, viermilor intestinali, durerilor abdominale, menstrelor insuficiente etc.

Vaporii de fructe de chimion sunt un bun remediu in scurgerile de ochi sau in lacrimarea ochilor. Se fierb 5 g de fructe la 1 l de apa.

Rahitismul, crampele stomacale – Se recomanda 3 picaturi de chimion cu o lingurita de zahar.

Citește și:  Condimente sănătoase pentru organism, cu efect de vindecare, pentru sezonul de iarnă

Inflamatiile de sani sau testicule – Se pot aplica cataplasme cu decoct de fructe, care se prepara din 50-100 g fructe la 1 l de apa.

Chimionul este folosit in alimentatie la aromatizarea verzei murate, fasolei, supelor dietetice, branzeturilor si mancarurilor din carne. De asemenea, se foloseste in prepararea bauturilor spirtoase si produselor de patiserie.

Uleiul volatil din fructe de chimion contine carvona, care este folosita la fabricarea lichiorurilor, dar este utilizata si la aromatizarea pastei de dinti si a unor sapunuri.

La cabaline chimionul se foloseste pentru combaterea colicilor, sau in spasme digestive la bovine, in insuficienta secretiei de lapte la vaci.

Chimionul este semanat pe pajisti pentru a imbunatati furajele.

Fructele de chimion sunt toxice pentru pasarile de colivie.

Chimionul-turcesc (Cuminum cyminum) este o planta anuala care creste pana la 30 cm, originara din nordul Africii. Planta este cunoscuta si sub numele de secarica sau chimen si face parte din familia Apiaceae.

Comparativ cu chimionul (Carum carvi), la acesta semintele sunt mai deschise la culoare. Ambele plante erau considerate mirodenii si plante medicinale inca de pe vremea faraonilor egipteni. Chimionul-turcesc este folosit la condimentarea mancarurilor, iar din punct de vedere medicinal fructul de chimion stimuleaza digestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.