Chimionul are proprietati unice, suprima procesele de degradare si fermentare din organism

0
844

Chimionul (Carum carvi) este o planta bianuala, melifera, inalta de pana la 60 cm, originara din Europa, nordul Africii si Asia. Face parte din familia Apiaceae si este cunocuta in popor sub denumirea de secarica, chimen sau secarea.

Uneori aceasta planta creste spontan la altitudini de sub 2 100 m, prin fanete umede, la deal, unde climatul este mai rece, dar se si cultiva pentru a se obtine productii de calitate mai buna. La chimion in primul an cresc doar frunzele, acestea asezandu-se in rozeta, apoi in al doilea an creste o tulpina cu frunze, care spre varf se ramifica. Frunzele sunt rare si divizate, iar inflorescenta are forma unei umbrelute, cu forile mici, cu diametrul de 3 mm, cu 5 petele inegale si crestate in doi lobi, iar culoarea poate fi roza, alba sau roscata. Planta infloreste in perioada lunilor mai-iunie. Fructul este cafeniu, lung de 3-7 mm, format din doua parti despartite intre ele. Are grosimea de 2 mm, este usor curbat, ingustat spre capat, iar pe lungime prezinta 5 dungi de culoare mai deschisa. Cand ajung la maturitate fructele sunt aromate puternic, cu gust picant, dulceag, placut.

In scop medicinal de la chimion se recolteaza fructele, in perioada lunilor iulie-august. Recoltarea se poate face in etape pe masura coacerii fructelor, acestea trebuie sa aiba culoare cafenie. Taierea snopilor se face dimineata, pe roua, dupa poaie sau chiar noaptea. Fructele se separa de impuritati si se asaza la uscat, rasfirandu-le in fiecare zi, pana la uscarea lor definitiva. Se pastreaza in saculeti de hartie sau de panza.

ChimionulUtilizarea fructelor de chimion:

  • Semintele de chimion au proprietati antispastice, antiseptice, afrodiziace, vermifuge, antigripale, diuretice.
  • Sunt recomandate in ceaiuri ca un bun remediu in combaterea gazelor si colicilor la sugari.
  • Chimionul mareste cantitatea de lapte mamelor care alapteaza.
  • Fructele de chimion ajuta in cazul gripei, viermilor intestinali, durerilor abdominale, menstrelor insuficiente etc.
  • Vaporii de fructe de chimion sunt un bun remediu in scurgerile de ochi sau in lacrimarea ochilor. Se fierb 5 g de fructe la 1 l de apa.
  • Rahitismul, crampele stomacale – Se recomanda 3 picaturi de chimion cu o lingurita de zahar.
  • Inflamatiile de sani sau testicule – Se pot aplica cataplasme cu decoct de fructe, care se prepara din 50-100 g fructe la 1 l de apa.
  • Chimionul este folosit in alimentatie la aromatizarea verzei murate, fasolei, supelor dietetice, branzeturilor si mancarurilor din carne. De asemenea, se foloseste in prepararea bauturilor spirtoase si produselor de patiserie.
  • Uleiul volatil din fructe de chimion contine carvona, care este folosita la fabricarea lichiorurilor, dar este utilizata si la aromatizarea pastei de dinti si a unor sapunuri.
  • La cabaline chimionul se foloseste pentru combaterea colicilor, sau in spasme digestive la bovine, in insuficienta secretiei de lapte la vaci.
  • Chimionul-turcesc (Cuminum cyminum)Chimionul este semanat pe pajisti pentru a imbunatati furajele.
  • Fructele de chimion sunt toxice pentru pasarile de colivie.
Citește și:  Plante medicinale – Rehmania glutinosa (Rehmannia glutinosa)

Chimionul-turcesc (Cuminum cyminum) este o planta anuala care creste pana la 30 cm, originara din nordul Africii. Planta este cunoscuta si sub numele de secarica sau chimen si face parte din familia Apiaceae.

Comparativ cu chimionul (Carum carvi), la acesta semintele sunt mai deschise la culoare. Ambele plante erau considerate mirodenii si plante medicinale inca de pe vremea faraonilor egipteni. Chimionul-turcesc este folosit la condimentarea mancarurilor, iar din punct de vedere medicinal fructul de chimion stimuleaza digestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.