Vindeceaua este o plantă din flora spontană a Europei și Asiei. Are aplicații terapeutice în medicina tradițională și este cunoscută și cu numele de buruiana de tăietură, frunza-tăieturii, buruiana de artritis, iarba vântului, vindecuță, iarba-de-rană, iarba-tâlharului. Are denumirea științifică de Stachys officinalis, face parte din familia Lamiaceae și crește pe pajiști, în luminișuri, la marginea pădurilor și în reginile montane. Adeseori apare ca buruiană în grădini și livezi.
De la vindecea se folosesc în scop terapeutic frunzele. Acestea au substanțe chimice utile sănătății și conținut important de nutrienți. Dintre acestea fac parte: betaina, acidul rozmarinic, acidul cafeic, stachidrina, acidul clorogenic, taninurile, fosforul, magneziul, manganul și colina.
Frunzele plantei se recoltează în anotimpul de vară, în luna iunie. Acestea se pun la uscat cât mai repede după ce au fost culese pentru a nu se degrada. Pentru uscare trebuie ales un loc bine aerisit, călduros dar la umbră. Frunzele tăiate se întind pe hârtie în strat subțire, în pod sau balcon. Acestea se controlează periodic pentru a fi înlăturate frunzele atacate de mucegai și pentru a fi întoarse în scopul uscării uniforme.
Vindeceaua este o plantă perenă, înaltă de până la 70 cm, care are tulpina în patru muchii, acoperită de perișori fini, frunzele pețiolate și alungite, iar florile de formă neregulată, de culoare roșie-rozie. Planta înflorește în lunile mai-iunie iar semințele mici apar în iulie-august.
Frunzele de vindecea sunt folosite foarte mult în medicina populară, în preparate tradiționale sub formă de infuzie și decoct. De asemenea, la plafar apare tinctura de vindecea care este indicată de asemenea în scop terapeutic.
Vindeceaua este o plantă medicinală cu numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Frunzele și mugurii plantei au acțiune antiinflamatorie, antiseptică, sedativă, febrifugă, colagogă, cicatrizantă, de combatere a diareei, de calmare a tensiunii, de îmbunătățire a circulației cerebrale. Planta ajută la absorbția substanțelor nutritive din alimente și intensifică digestia.
Vindeceaua stimulează inima, relaxează mușchii, ajută în tratamentul afecțiunilor respiratorii (bronșitei, sinuzitei, rinitei), febrei, durerilor de cap, nevralgiilor, atacurilor de panică, depresiilor. De asemenea, are efect dezinfectant, vindecător și cicatrizant pentru răni, dermatite, eczeme, ulcere varicoase, arsuri, ulcerații de la nivel cutanat. Planta este un bun remediu pentru bolile cardiovasculare, nevralgii, hiperactivitate, tulburări circulatorii cerebrale și atac ischemic cerebral.
Infuzia din frunzele plantei se prepară astfel: se adaugă o lingură de plantă la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 10-15 minute, apoi se strecoară și se bea. Este recomandat să se bea câte 100 ml de infuzie înainte de masă, de 2-3 ori pe zi. Nu se bea mai mult de 2-3 căni de infuzie pe zi, deoarece doza este prea mare și poate da efecte secundare.