Tu știi cum să scapi de chistul Baker sau de chistul popliteu, punga de lichid de sub genunchi? Se poate spune despre acesta că este o hernie a genunchiului, care apare în cazuri de artroză a genunchiului sau în poliartrita reumatoidă. Uneori poți avea un chist Baker sau o acumulare de lichid sinovial la genunchi, în spatele acestuia și să nu-ți dai seama. Lichidul sinovial circulă în interiorul și în afara țesuturilor de la genunchi dar și de-a lungul acestuia, este de forma unor pungi moi a căror conținut vine din bursa gastrocnemio-membranoasă. Dacă se acumulează prea mult lichid sinovial se produce așa numitul chist Baker.
Durerea de genunchi poate fi un semn al unui chist Baker mai ales dacă apare în timpul mișcării. De cele mai multe ori durerea este intensă mai ales la îndoirea genunchiului, respectiv a articulației acestuia și astfel simptomul poate să iți indice dezvoltarea unui asemenea chist. În cazuri grave este chiar posibilă palparea acestuia sub piele, el fiind ca o pungă de lichid sub genunchi. Dacă apare și edemul situația se complică deoarece acesta este produs de ruptura de chist și simptomele sunt de durere accentuată.
Chistul Baker se poate prezenta sub forma unei tumori la genunchi, care din cauza faptului că apasă pe terminații nervoase poate produce durere și dificultate de mers. În primă fază chistul este destul de mic însă excrescența sa moale se dezvoltă și astfel de la câțiva mm, ajunge la 1,5 cm.
Cauza principală a dezvoltării acestui chist este desigur vârsta (sau mai bine spus tulburările metabolice și îmbătrânirea celulelor), dar factori de risc sunt și antrenamentele sportive, statul mult în picioare, anumite tumori și traume la genunchi. Alte cauze ale dezvoltării chistului Baker sunt leziunile cartilajului și articulației genunchiului, osteoartrita, artrita, inflamarea țesutului articulațiilor.
Dacă nu se aplică un tratament corespunzător pentru eliminarea lichidului din chist (prin ecografie și puncție, sau prin intervenție chirurgicală) se produce ruperea acestuia și astfel lichidul se scurge spre tibie, provoacă edem, durere, roșeață, umflarea și creșterea temperaturii în zona afectată.
Prin comprimarea terminațiilor nervoase de către chist apar alte simptome specifice care însoțesc pe cele de durere și anume furnicăturile și amorțeala în genunchi și gambă. În plus sunt afectate și vasele sangvine și limfatice și nu doar terminațiile nervoase, de aceea un astfel de pacient va trebui să suporte durerea accentuată și să nu se mire că va avea și piciorul umflat. Cele mai grave complicații ale chistului Baker sunt varicele, tromboza venoasă, embolismul pulmonar, formarea unui cheag de sânge și migrarea sa prin vasul sangvin.
Un astfel de chist Baker jenează genunchiul din punct de vedere funcțional, dar după cum spun medicii nu este un tip de cancer, nu este foarte periculos. Important este să se dea atenție la simptome (durere la genunchi, umflătură sub genunchi și chiar la gambă și picior, rigiditate, senzație de pungă cu lichid la palpare), recunoașterea acestora semnalează prezența lui sau a unei alte afecțiuni, fapt pentru care trebuie să se meargă la medic și să se aplice un tratament corespunzător pentru eliminarea sa sau a altor cauze. Uneori durerea produsă de chist poate fi confundată cu o ruptură musculară.
Principalele metode de diagnostic sunt: consultația medicală fizică, examenul cu ultrasunete sau de imagistică prin rezonanță magnetică. Pentru reducerea durerii și ameliorarea edemului se aplică comprese cu gheață, prin ecografie și puncție cu un ac special se realizează drenajul lichidului din chist, iar în plus se administează și medicamente antiinflamatoare cu corticosteroizi ce au efect bun în reducerea simptomelor. În cazuri grave (de leziuni ale articulației, rupturi ale cartilajului genunchiului) se recurge la intervenția chirurgicală pentru tratament și prevenirea complicațiilor.