Circulație proastă și amorțeli în timp ce mergi pe jos sau stai mult în picioare

0
296
Durere de gambă, Foto: tym.nl

Mulți oameni au circulația proastă și nu știu ce să facă pentru a scăpa de disconfortul creat mai ales la picioare. Ei suferă de oboseală, mâini și picioare reci, hipertensiune, varice, rigidizarea arterelor, picioare umflate, dureri de articulații, insuficiență venoasă și alte afecțiuni care pot fi periculoase pentru sănătate.

Durere de gambă, Foto: tym.nl

Dacă duci o viață sedentară și apoi ai dorința de a face drumeții, din cauza efortului și solicitării picioarelor neantrenate poți avea neplăcerea de a suporta consecințele circulației proaste la nivelul lor, de a obosi sau de a avea dureri locale, de a amorți sau de a simți crampe musculare, furnicături, cârcei, edem la glezne. Indiferent de cauză trebuie înțeles faptul că atunci când apar astfel de simptome ai probleme cu circulația periferică la picioare și este nevoie să mergi la medic pentru a urma un tratament corespunzător pentru vindecare. Slaba circulație venoasă la picioare poate fi produsă de mulți factori din care nu lipsește excesul de greutate, lipsa de mișcare, alimentația necorespunzătoare.

Furnicăturile în picioare apar atunci când stăm prea mult timp în aceeasi poziție sau datorită unor leziuni ale nervilor. Neuropatia periferică se manifestă prin astfel de simptome și poate să se producă datorită diabetului, deficitului de acid folic, carenței de vitamina B12, artritei, consumului excesiv de alcool, etc.

Crampe musculare la gambe, Foto: washingtonpost.com
Crampe musculare la gambe, Foto: washingtonpost.com

Cârceii pot să se producă în timpul mersului sau în timpul somnului, sunt contracții involuntare ale mușchilor, destul de dureroase deoarece musculatura devine rigidă un anumit timp, de câteva secunde sau chiar minute. Factorii sunt ereditari dar poate fi vorba și despre suprasolicitarea mușchilor neantrenați, deficitul de minerale și oligoelemente în organism (mai ales de calciu și potasiu). Cauzele cârceilor sunt tulburările circulatorii, metabolice, hormonale, scăderea masei musculare, afecțiunile membrelor inferioare, afecțiunile nervilor datorate administrării unor medicamente.

Citește și:  Bolile venerice la femei și la bărbați. Află cum se depistează
Umflarea picioarelor, Foto: lalaimane.com
Umflarea picioarelor, Foto: lalaimane.com

Umflarea picioarelor apare datorită excesului de lichid la glezne și gambe, lipsei de activitate fizică, surplusului de greutate corporală și stilului de viață sedentar. Edemul apare și din cauza căldurii excesive, a tratamentelor cu medicamente (antidepresive, pilule contraceptive, steroizi, estrogeni), a sarcinii, afecțiunilor renale, bolilor de inimă, tulburărilor de metabolism, varicelor, infecțiilor, leziunilor locale, intervențiilor chirurgicale, diabetului zaharat și gutei.

Dureri de picioare, Foto: identity-mag.com
Dureri de picioare, Foto: identity-mag.com

Pentru prevenirea acestor probleme trebuie o activitate fizică regulată, de făcut sport pentru a stimula circulația sângelui, trebuie evitată viață sedentară, obiceiul de a sta prea mult în aceeași poziție, sau de a purta pantofi strâmți, cu toc înalt, care să împiedice circulația sângelui.

Important este și faptul ca dieta să fie echilibrată și sănătoasă, să fie alcătuită din alimente ce conțin vitamine A, B, C și E, care au rolul de a proteja sistemului circulator și de a susține funcția acestuia. De asemenea, trebuie redus consumul de grăsimi saturate, de alimente care au mult zahăr, sare în exces (care favorizează retenția de lichide în organism). Deshidratarea poate fi un factor al slabei circulații deoarece sângele devine mai gros și fluxul lui este îngreunat.

Pentru stimularea circulației sângelui se poate recurge la hidroterapie prin care se îmbunătățește circulația sângelui în picioare. De asemenea, exercițiile yoga combat stresul și au efect bun asupra circulației sangvine. Masajul la picioare poate ameliora durerea, inflamațiile, tensiunile acumulate în articulații și mușchi. Prin masaj se stimulează circulația sângelui și se elimină stresul.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.