Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei, acel tesut transparent si foarte subtire care acopera albul ochiului si suprafata interioara a pleoapei. Factorii care duc la declansarea acestei afectiuni pot fi de natura virala, bacteriana, alergica (alergia la praf, polen si chiar si lentile de contact) si iritanta (praf, sampon, apa clorinata din piscine, folosirea improprie a lentilelor de contact). Formele virale si bacteriene sunt mai des intalnite la copii, dar pot sa apara si la adulti, la orice varsta.
Simptomele principale sunt date de hiperemie – inrosirea ochiului urmata de aparitia iritatiei, senzatia acuta de mancarime si lacrimatie abundenta. Pupila este reactiva, iar acuitatea vizuala se pastreaza. Este important de retinut ca atat infectia virala, cat si cea bacteriana sunt transmisibile de la o persoana infectata la una sanatoasa si ca se poate transmite prin folosirea obiectelor contaminate sau prin folosirea apelor contaminate, in cazul piscinelor, nereprezentand insa un risc major pentru sanatate.
Conjunctivita – simptome
Simptomele acestei afectiuni pot sa difere in functie de tipul de inflamatie, dar printre cele comune se numara:
- Inrosirea ochiului si a partii interioare a pleoapei;
- Lacrimatie abundenta;
- O secretie de culoare galbuie care se localizeaza, sub forma unei cruste, deasupra pleoapei superioare, observabila, in special, dupa trezirea din somn;
- Secretia poate varia de la culoarea alba, la culoarea verde;
- Senzatia acuta de mancarime;
- Senzatia de arsura a ochilor;
- Vedere in ceata;
- Sensibilitatea crescuta la lumina;
Cum poti ameliora simptomele conjunctivitei
- Protejeaza-ti ochii de praf, impuritati si alte substante iritante.
- Evita folosirea machiajului (in cazul in care esti femeie).
- Evita folosirea lentilelor de contact (daca obisnuiesti sa porti).
- Poti cumpara de la farmacie asa numitele “lacrimi artificiale”, care te pot ajuta sa diminuezi senzatia neplacuta de mancarime si arsura.
- Ai grija sa nu cumperi, fara sfatul medicului, alte tipuri de picaturi pentru ochi pentru ca pot fi iritante.
- Nu folosi aceeasi sticla de picaturi pentru ochiul sanatos si pentru ochiul infectat.
- Inainte de a atinge ochiul afectat, ai grija ca mainile tale sa fie spalate, in prealabil, cu multa apa si sapun.
Cum te poti feri sa contaminezi persoanele din jurul tau
- Nu atinge si nici nu freca ochiul afectat de conjunctivita.
- Spala-te foarte des pe maini cu apa si sapun.
- Sterge, de fiecare data, cu miscari blande, secretiile oculare, cu ajutorul unui tampon de vata. Dupa aruncarea tamponului, nu uita sa te speli pe maini.
- Este de preferat ca lenjeria de pat si prosoapele folosite sa fie spalate separat, cu detergent si apa foarte fierbinte.
- Evita aplicarea machiajului si nu impartii cu nimeni, niciodata, trusa ta de machiaj.
- Daca folosesti lentile de contact, este indicat sa le eviti in aceasta perioada si sa le inlocuiesti, mai degraba, cu ochelarii de vedere. Nu purta niciodata lentilele de contact ale altcuiva.
- Dupa aplicarea unguentului sau a picaturilor, ai grija sa te speli temeinic pe maini cu apa si sapun.
- In cazul in care copilul tau face conjunctivita, este indicat sa il invoiesti de la scoala pentru cateva zile, timp in care nu mai este contagios
Cauze si complicatii
Aceasta afectiune este o boala autolimitanta, care se poate vindeca de la sine sau cu ajutorul antibioticelor. Cu toate acestea, exista anumite forme, cum sunt cele cauzate de clamidii si gonoree, acestea putand pune in pericol vederea. Aceste forme sunt foarte des intalnite in tarile din Orientul Mijlociu si Africa si se regasesc atat la copii, cat si la adulti. Tratamentul, in cazul adultilor, presupune administrarea de tetraciclina sau eritromocina.
Conjunctivita care este cauzata de manifestari alergice poate sa fie usor identificata prin prezenta semnelor si simptomelor caracteristice, de genul prupritului (mancarime), senzatiei de arsura, inflamatia membranelor si lacrimatie abundenta, durerea poate sa fie minima sau chiar absenta, dar si stranut si mancarimi ale nasului.
Cauzele frecvente sunt alergiile la polen, excremente de animale si praf. Mai pot exista si cauze chimice – substante iritante, fum, corpuri straine, ceata, poluanti industriali, care pot declansa aceasta afectiune, de cele mai multe ori fiind indicata spalarea ochilor cu o cantitate abundenta de apa. Persistenta inexplicabila a conjunctivitei poate scoate la iveala alte afectiuni subiacente, ca artrita reumatoida, lupusul eritematos sistemic, boala chron sau colita ulcerativa.
Tratament
Tratamentul acestei afectiuni este unul specific, in functie de agentul cauzator. Cele cauzate de bacterii sunt tratate cu antibiotice, ca, de exemplu, eritromocina sau tetraciclina sub forma de unguente, coliruri sau chiar comprimate. In general, colirurile (picaturile) se administreaza in interiorul pleoapei, de 3 pana la 4 ori pe zi, timp de 7 zile consecutive.
Comprimatele se administreaza similar, pe durata a cateva zile, timp in care se poate observa ameliorarea simptomatologiei pana la disparitia ei completa. Conjunctivita de cauza virala este extrem de contagioasa, asa ca ai grija sa nu intri in contact cu persoane infectate si spala-te frecvent pe maini.
In general, simptomele dureaza intre 4 si 7 zile. In cazul substantelor iritante, spala-te pe fata cu o cantitate foarte mare de apa, pentru 5 minute, timp in care ochii tai ar trebui sa revina treptat la normal, odata cu indepartarea substantei iritante. Daca iritantul este o substanta alcalina sau acida este recomandat sa apelezi la consultul unui medic specialist. Conjunctivitele de cauza alergica se amelioreaza pe masura ce este tratata si alergia.