Copacul castității (Vitex agnus-castus) sau piperul călugărilor

1
901
Florile copacului Vitex agnus-castus

Vitex agnus-castus este denumirea unui arbore originar din Europa și Orientul Apropiat. Este cunoscut și cu numele de copacul castității sau piperul călugărilor. O altă denumire a sa este de mielăreaua și ca specie face parte din familia Verbenaceae.

Copacul castității (Vitex agnus-castus)

Arborele foios poate crește înalt de până la 6-7 m. Are frunzele ca de palmier și cu aromă deosebită, florile mici, albe, roz, violacee și frumos parfumate. Fructele sunt picante, maronii și negre, ca niște bobițe de piper.

Călugării din Evul Mediu utilizau fructele acestui arbore pentru a înlocui piperul negru. De asemenea acestea îi ajutau să respecte jurământul de castitate deoarece efectul lor este de inhibare a instinctelor sexuale, dar și de normalizare a hormonilor din organism. Se spune că unii călugări își faceau saltea din frunzele copacului, a căror aromă le inhiba dorințele carnale. De aici vine și numele popular de arborele castității sau copacul castității. În mitologia greacă acest copac a fost un simbol de castitate.

Fructele copacului Vitex agnus-castus, Foto: ogrodniczyraj.pl
Fructele copacului Vitex agnus-castus, Foto: ogrodniczyraj.pl

În prezent fructele și frunzele acestui arbore sunt apreciate în medicină pentru proprietăție deosebite create de nutrienți și substanțele chimice utile din compoziția lor. Acestea sunt: substanțe flavonoide, limonină, testosteron, pinen, linalol, progesteron, crisosplenol, alfa-pinen, cineol, alfa-terpineol. Fructele și frunzele copacului sunt folosite în realizare unor medicamente care sunt prescrise în tratamentele unor boli ginecologice, pot fi sub diferite forme, de picături, tablete, capsule. Efectul este calmant, de reducere a apetitului exagerat pentru sex, de normalizare a nivelurilor de hormoni din organism. Se realizează un echilibru între estrogen și progesteron, se reglează nivelul de testosteron și de progesteron în corp.

Din punct de vedere medicinal fructele sunt un bun remediu pentru anumite afecțiuni, pentru ameliorarea simptomelor premenstruale și a celor care apar la menopauză, mai ales în calmarea durerilor, stărilor de rău și depresie. Totuși ele au și efecte secundare dacă sunt consumate în doză mare, de aceea nu sunt indicate în cazuri de sângerare abundentă sau tulburări menstruale. Recomandat este în astfel de cazuri să se facă un consult medical pentru că este posibil să existe alte boli grave care dau astfel de stări. Aceste preparate din fructe și flori de Vitex agnus-castus nu trebuie administrate deloc femeilor însărcinate, care alăptează sau copiilor. Mare atenție cu produsele naturiste de acest fel deoarece se spune că au efecte secundare, pot afecta fertilitatea femeii. Pe de altă parte există beneficii în ceea ce privește menținerea echilibrului hormonal feminin și starea de armonizare a organismului.

Citește și:  Arborele de smirna si uleiul de smirna - Stiati ca…
Florile copacului Vitex agnus-castus
Florile copacului Vitex agnus-castus

Alte aplicații alte medicamentelor cu Vitex agnus-castus sunt în tratamentul malariei, bolilor de ficat, depresiei, durerilor menstruale. Unele medicamente sunt de tip homeopatic și ajută în tratamentul tulburărilor nervoase. Infuzia din frunze de Vitex agnus-castus are proprietăți antibacteriene. Fructele proaspete sunt un bun remediu pentru anumite afecțiuni ginecologice, chisturi, fibroame, polipi. Tinctura din alcool și fructe coapte este recomandată pentru îmbunătățirea stării de spirit, combaterea depresiei și a nevrozelor.

Uleiul din fructele copacului Vitex agnus-castus are efect mai ales asupra sistemului endocrin deoarece reglează ciclul menstrual, normalizează nivelul hormonilor în organism. În plus acest produs natural are efect bun și asupra digestiei, contribuie la îmbunătățirea proceselor digetive. Proprietățile uleiului din boabe de Vitex agnus-castus sunt antimicrobiene, antiinflamatorii, ușor sedative și antifungice.

Produs natural farmaceutic care ajută la normalizarea ciclului mentrual, Foto: gnc.com
Produs natural farmaceutic care ajută la normalizarea ciclului mentrual, Foto: gnc.com

Dacă luați medicamente ce conțin Vitex agnus-castus este indicat să consultați mai întâi un medic pentru a vedea dacă acestea sunt potrivite pentru starea d-voastră de sănătate. Medicamentele nu se administrează dacă s-a consumat alcool și nici în doză mare. Dacă se face exces se poate suferi de reacții alergice, stări de neliniște, agitație, amețeli, greață, halucinații.

1 COMENTARIU

  1. cum putem cumpa fructul castitatii sau piperul calugarilor si de asemenea radacina de unicorn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.