Bobul, legumă bogată în proteine vegetale

0
882
Bobul, legumă bogată în proteine vegetale

Știați că bobul este o legumă care are o cantitate semnificativă de proteine și hidrați de carbon? De asemenea, bobul este și o sursă mare de vitamine A, B și C. În ceea ce privește substanțele grase, bobul conține doar 1,5%. Există două soiuri de bob: Vicia faba varianta minor și Vicia faba varianta major.

Prima varietate are boabele mici de culoare cafenie, iar a doua are boabele mari vernil. În preparate culinare se folosește mai ales varietatea Vicia faba varianta major care are boabele mari, iar în stare crudă se consumă varietatea cu boabe mici.

Această plantă este originară din Asia Mică și Egipt, de unde a fost răspândită și în Europa. De la ea se consumă păstăile verzi, iar mai târziu boabele crude sau uscate. Frunzele de bob sunt de asemenea comestibile, folosite în gastronomie la piureuri și supe. Florile sunt folosite în infuzie în tratamentul unor afecțiuni.

Boabele se utilizează la salate, iar păstăile tinere sunt bune în supe, musaca sau ghiveci cu legume si carne. Se pot combina cu usturoi, ceapă, maghiran, chimen, oregano, piper și ardei iute. Cei care doresc să consume aceste boabe și în timpul iernii, le pot conserva asemănător boabelor de mazăre.

Beneficiile acestei legume pentru organism:

Boabele conțin 80% apă, în rest proteine, carbohidrați, fibre, fosfor, calciu, magneziu, fier, sodiu, seleniu, zinc, potasiu. De asemenea nu lipsesc vitaminele, cele mai importante sunt B1, B2, B3, B5, B6, C. Bobul conține și alte substanțe importante pentru organism: arginină, acid glutamic, triptofan, tirozină, alanină, acid aspartic.

bob

Valoarea nutritivă a acestei legume este ridicată, iar aportul de elemente active este un bun remediu în combaterea anemiei. Boabele au un conținut caloric scăzut, de aceea sunt recomandate în dietele de slăbire, în combaterea obezității. Fibrele dietetice din boabe ajută în promovarea activității intestinale, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, iar vitaminele protejează corpul de infecții și boli.

Citește și:  Vitamine și minerale organice pentru a fi mai sănătos

Cataplasmele din frunze de bob ajută în tratamentul abceselor de la nivelul pielii. Frunzele se strivesc, se aplică local și se lasă să acționeze timp de 1-2 ore. Infuzia din flori de bob este un bun remediu în cazuri de prostatită, litiază renală, afecțiuni renale acute, cistită, colici nefritice. Mod de preparare: se adaugă o lingură de flori uscate la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară și se bea încet, cu înghițituri mici.

Cei care suferă de albuminurie și dureri la nivelul cailor urinare pot face un tratament cu decoct de semințe de bob. Acesta se prepară astfel: se macină 100 g semințe uscate, se fierb într-un litru de apă timp de 8-12 minute, apoi se lasă să stea timp de un sfert de oră; la final se strecoară compoziția, iar lichidul obținut se bea pe parcursul zilei, încet, cu înghițituri mici.

Bobul este cunoscut pentru proprietățile diuretice, sedative dar și de prevenire a bolii Parkinson. Boabele conțin aminoacizi cu proprietatea de a crește concentrația de dopamină în creier, substanța importantă în tratamentul bolii Parkinson. Cercetătorii au ajuns la concluzia ca bobul este mai eficient în prevenirea acestei boli grave, efectele sale sunt benefice asupra organismului, întrece chiar pe cele ale medicamentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.