Crusatea-obisnuita (Barbarea vulgaris), leguma bogata in minerale si vitamine

0
1082
Florile de barbusoara, Foto: gartenmagazine.de

Crusatea-obisnuita este o planta erbacee bianuala care creste ca o buruiana in regiuni cu pajisti intinse, pe campuri necultivate, pe marginea santurilor, in campurile de orez din Europa, Asia si Africa de Nord. Este cunoscuta si cu numele de barbusoara, care se refera la sarbatoarea de 4 decembrie Sfanta Barbara. Face parte din familia Brassicaceae, a plantelor crucifere, din care face parte varza si are denumirea stiintifica de Barbarea vulgaris.

Florile de barbusoara, Foto: gartenmagazine.de

Planta creste inalta de 20-60 cm, are frunzele verzi, lung petiolate, distribuite in forma de rozeta bazala, florile sunt hermafrodite, usor parfumate, cu patru petale galbene-aurii de doua ori mai mari decat caliciul, iar fructele sunt lungi ca niste pastai inguste cu numeroase seminte. Perioada de inflorire este in lunile de vara, iunie-iulie. Inmultirea se realizeaza prin seminte si radacina. Temperatura pentru germinarea semintelor este de cel mult 38-40 grade Celsius si minim 8 grade Celsius.

Crusatea-obisnuita, Frunzele bazale, Foto: extension.umass.edu
Crusatea-obisnuita, Frunzele bazale, Foto: extension.umass.edu

In scop medicinal de la planta se folosesc frunzele, florile, fructele, radacina si tulpina. Datorita elementelor sale componente, unui continut bogat de minerale si vitamine, crusatea-obisnuita este apreciata pentru proprietatile sale in stimularea metabolismului.

Citește și:  Plante medicinale – Nemuritoarea (Helichrysum italicum)

In gastronomie barbusoara este o leguma foarte buna pentru salate, gustul frunzelor ei este putin amar. Are efect mineralizant si vitaminizant, este indicata persoanelor care sufera de anemie.

Infuzia din partile aeriene ale plantei se foloseste in tratamentul epilepsiei, gutei, hidropiziei, stimuleaza producerea de sperma si ajuta in cresterea activitatii sexuale.

Frunzele plantei pot fi utilizate sub forma de cataplasme in tratamentul ranilor, sunt antiscorbutice si diuretice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.