Proprietățile minunate ale ceaiului de tei sunt apreciate în medicina populară de sute de ani. Un lucru știut de oameni este acela că ceaiul de tei are proprietăți sedative, deci el poate să calmeze durerile și să combată insomnia. Totuși el este apreciat în medicia tradițională și pentru alte proprietăți benefice: dezinfectante, antiseptice, antibacteriene, diuretice și antiinflamatorii.
Navigare rapidă în articol:
- Ceaiul de tei în tratamentul bolilor respiratorii
- Mierea de tei – beneficii pentru sănătate
- Ceaiul de tei are proprietăți dezinfectante
1. Ceaiul de tei în tratamentul bolilor respiratorii
Beneficiile ceaiului de tei sunt dovedite prin numeroase studii clinice, de aceea medicii și terapeuții recomandă consumul acestei băuturi tuturor oamenilor, indiferent de vârstă.
Dacă suferi de răceală, bea ceai de tei pentru că acesta este un remediu excelent în acest caz. Ceaiul de tei are numeroase beneficii care sunt asociate cu:
- Elementele active din compoziția florilor de tei – vitamine, uleiuri esențiale, antioxidanți, flavonoide
- Proprietățile sale antiinflamatorii, sedative, antimicrobiene
- Scăderea tensiunii arteriale
- Proprietățile sale expectorante, antipiretice, diaforetice, diuretice
- Faptul că ajută corpul să transpire, să elimine toxinele și astfel este redusă și febra
- Proprietățile excelente de calmare a tusei și a iritației gâtului
- Acțiunea sa excelentă în atenuarea stresului și a stărilor de nervi.
Ținând cont de toate aceste beneficii, merită să ne amintim să bem ceai de tei măcar în sezonul rece, toamna și iarna.
Ceaiul de tei calmează simptomele de bronșită și tuberculoză
Florile de tei au vitamina C și substanțe flavonoide, care reduc procesele inflamatorii. Quercitina din florile de tei reduce inflamația și este eficientă și în alte tratamente medicale. Acest antioxidant este bun și pentru sănătatea inimii și în general pentru sistemul cardiovascular.
Ceaiul din flori de tei are efecte antioxidante, antialergice, antiinflamatorii. Glicozidele din florile de tei au proprietăți antispatice. Taninurile din flori au efect bactericid.
Ceaiul de tei este un adevărat medicament pentru bolile respiratorii, el ajută în scăderea temperaturii, ameliorarea simptomelor produse de boli, are proprietăți antiinflamatorii excelente. În medicina populară, acest ceai este folosit în patologiile sistemului respirator.
Ceaiul de tei reduce durerile de cap și durerile de articulații
Dacă suferi de dureri de cap severe ori de migrene, bea o cană de ceai de tei pentru că ajută în calmarea durerilor. Acest ceai are proprietăți sedative și poate reduce depresia și anxietatea. El calmează și durerile de articulații, crampele de orice fel, spasmele și durerile musculare.
Ceaiul ameliorează tensiunea nervoasă, tulburările intestinale (constipația, diareea) și insomnia. Ceaiul se bea cu 30 minute înainte de culcare, are efect sedativ, îmbunătățește calitatea somnului.
De asemenea, ceaiul este util și pentru oamenii care suferă de hipertensiune arterială. La fel este și decoctul din flori de tei, el normalizează tensiunea arterială. Prin aportul frecvent de ceai de tei se întăresc pereții vaselor de sânge, se crește elasticitatea lor și se previne ateroscleroza.
Ceaiul de tei stimulează imunitatea organismului
Ceaiul de tei crește imunitatea și are beneficii asupra tractului digestiv. Cu ajutorul lui se tratează flatulența, procesele inflamatorii de la nivelul tractului gastrointestinal, crampele abdominale. De asemenea, ceaiul de tei îmbunătățește fluxul de bilă și stimulează producția de enzime digestive.
2. Mierea de tei – beneficii pentru sănătate
Mierea de tei are proprietățile benefice ale florilor de tei. Ea are proprietăți vindecătoare, un gust specific și o aromă parfumată. Conține foarte mulți nutrienți importanți pentru sănătate și o combinație unică de vitamine: tiamină, biotină, tocoferol, riboflavină, acid pantotenic, niacină, acid ascorbic, piridoxină și altele.
Florile de tei au uleiuri esențiale (cu efect calmant și de reducere a tensiunii nervoase), farnesol, geraniol, eugenol, dar și acizi organici, taninuri, minerale, kaempferol, vitamine C și PP.
Principalele beneficii pe care le oferă mierea de tei sunt:
- Se folosește în medicina populară și tradițională
- Are acțiune antivirală, antibacteriană, diaforetică
- Crește imunitatea organismului
- Combate insomnia, tratează bronșita, laringita, sinuzita, rinita, astmul bronșic, stomatita, durerile de gât
- Ajută în ameliorarea inflamațiilor tractului gastrointestinal
- Este utilă în ameliorarea simptomelor ce apar în probleme de ficat și vezică biliară
- Îmbunătățește funcția inimii și metabolismul
- Are o compoziție bogată și poate reduce inflamațiile stomacului
Mierea de tei este recomandată și pentru uz extern în tratamentul arsurilor de piele, erupțiilor cutanate și a dermatitei.
Pentru combaterea insomniei se recomandă o cană de ceai de tei seara, sau o cană de lapte cald în care s-a pus și o lingură de miere. Aceste preparate simple se recomandă cu jumătate de oră înainte de culcare.
Pentru calmarea durerii de gât se ia câte o lingură de miere de tei de 3-4 ori pe zi.
Rețetă cu miere de tei pentru creșterea imunității
Pentru această rețetă sunt necesare următoarele ingrediente: patru cătei de usturoi, 5 lămâi bio, 250 g miere.
Se procedează astfel:
- De la lămâi se folosește coaja, care se rade pe răzătoare; ea nu trebuie să fie deloc tratată, deci se folosesc neapărat lămâi bio
- Se pune mierea într-un borcan, se amestecă cu coaja de lămâie
- Apoi se adaugă și usturoriul pisat și se amestecă foarte bine
- Se închide borcanul cu un capac și se lasă să stea timp de 10 zile.
Acest preparat se administrează de obicei înainte de culcare. Se iau 3 lingurițe de miere și se adaugă într-un pahar cu apă, se amestecă și se bea. Tratamentul are și beneficii asupra tractului gastrointestinal, ajută în tratamentul bolilor de ficat și vezică biliară.
3. Ceaiul de tei are proprietăți dezinfectante
Acest ceai are efect diuretic, dezinfectant și poate ajuta în eliberarea excesului de lichid din corp și în prevenirea formării pietrelor la rinichi. În medicina populară, ceaiul de tei este un bun remediu în cazuri de cistită, edem, urolitiază, incontinență urinară.
Ceaiul de tei ajută în tratamentul conjunctivitei, elimină aspectul de ochi obosiți, umflați și cearcănele.
Ceaiul de tei are substanțe flavonoide cu proprietăți antioxidante, care luptă împotriva atacului nociv al radicalilor liberi și astfel previne deteriorarea celulară și îmbătrânirea prematură a organismului.
Alte proprietăți benefice ale ceaiului de tei
Ceaiul de tei este bine de administrat persoanelor care suferă de inflamații. Teiul are proprietăți antiseptice, promovează procesul de regenerare celulară, îmbunătățește activitatea glandelor endocrine, ameliorează spasmele, accelerează secreția de urină și de bilă.
Forile de tei ajută și la scăderea în greutate pentru că promovează transpirația, eliminarea toxinelor și a excesului de lichid din organism. Ceaiul este eficient în reducerea edemului și a rețenției de lichide, în ameliorarea și prevenirea inflamației din corp.
Forile de tei pentru îngrijirea pielii
Despre florile de tei se spune că au proprietăți vindecătoare și asupra pielii. Ele sunt folosite în tratamente cosmetice, dar și în băile calde. Teiul are proprietăți revigorante pentru piele și poate ajuta și în tratamente pentru podoaba capilară, în combaterea căderii părului.
Proprietățile ceaiului de tei pentru femei sunt numeroase și nu trebuie ignorate. Acesta are numeroase beneficii:
- Netezește ridurile feței, accelerează metabolismul
- Elimină acumulările de grăsime și atenuează celulita
- Stimulează procesele de regenerare a pielii
- Stabilizează sistemul nervos, calmează stările de irascibilitate și de nervi, elimină tensiunea, atactul de panică și frica
- Îndepărtează edemul din corp
- Îmbunătățește starea emoțională în cazuri de anxietate și depresie
- Reduce tulburările hormonale ce pot să apară la menopauză sau în timpul ciclului menstrual
- Combate insomnia și alte tulburări de somn.
Vezi aici un video despre ceaiul de tei: