Cum apar nevii nevocelulari (alunițele) și cât de periculoși pot deveni aceștia?

0
1071
Cum apar nevii nevocelulari (alunițele) și cât de periculoși pot deveni aceștia

Ce sunt alunițele de pe pielea ta? Mai rar acestea sunt pe piele la naștere, de obicei se formează prin acumularea anormală de melanocite la piele și mucoase. Alunițele pot să apară în copilărie dar cele mai multe sunt la vârsta adolescenței.

Sunt numiți nevi nevocelulari, pigmentari sau melanocitari și reprezintă formațiuni benigne ce se formează prin gruparea celulelor nevice în cuiburi, intraderm sau intraepiderm. Cei care sunt prezenți pe piele de la naștere au denumirea de nevi pigmentari congenitali. Dacă sunt giganți pot deveni maligni la vărsta copilăriei și de aceea este necesară eliminarea lor.

Factorii hormonali duc la creșterea numărului de alunițe la pubertate. De asemenea în timpul sarcinii apar astfel de nevi nevocelulari din cauza hormonilor.

Astfel de alunițe sunt grupate în cuiburi, pot fi deosebite destul de ușor de melanocite, care nu sunt nevi nevocelulari. Pot apărea în stratul superior al epidermului și la zona dintre derm și epiderm. Nevii compuși apar intradermic, iar alții în derm.

nevii nevocelulari

Persoanele cu pielea de culoare deschisă pot avea multe alunițe după expunerea excesivă la soare, iar dacă nu își protejează pielea cu creme ce au factor de protecție ridicat împotriva radiațiilor ultraviolete pot suferi arsuri solare.

Citește și:  6 metode eficiente care te vor ajuta să scapi rapid de sughiț

Nevii nevocelulari au forme diferite, sunt formațiuni pigmentare de culoare maro-deschis, maro-închis sau chiar neagră. Unii au fire de păr, alții sunt netezi, mărimea lor diferă. Nevii apar în număr mare la pubertate, apoi astfel de formațiuni apar din ce în ce mai puțin pe piele cu trecerea anilor. Dacă leziunile nevice sunt afectate de factorii de mediu se poate produce melanom. Inflamațiile acestor alunițe pot declanșa foliculita subnevică datorită afectării firului de păr din structura nevului.

La nivelul matricei unghiale pot să apară nevocite. Astfel nevii unghiali se observă sub forma unor benzi maro pe lama unghiei sau a unei macule maro-închis-albăstruie pe patul unghiei.

Persoanele care au nevi nevocelulari trebuie să fie atente să nu-i supună unor traumatisme, factori de mediu, să observe din timp anumite modificări sau simptomele care indică transformarea lor malignă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.