Caderea parului a devenit o problema psihologica serioasa pentru orice persoana. Ea apare din cauza atrofiei foliculilor pilosi sau altfel spus a sacilor epiteliali care adapostesc radacina parului. In termeni medicali, aceasta afectiune care apare localizat se numeste alopecie si respectiv calvitie in cazul in care are loc o accelerare a caderii parului. Un om sanatos pierde zilnic un numar de 50-100 fire de par. Motivele acestei boli pot fi numeroase, insa in general se impart in doua categorii: interne si externe.
- Motivele interne sunt: predispozitia genetica, bolile autoimune, fluctuatii hormonale, dezechilibrul metabolismului.
- Motivele externe sunt: stresul, starea mentala, traumele fizice si leziunile de la nivelul pielii capului, infectiile, actiunea substantelor toxice.
Calvitia este o afectiune care afecteaza mai ales barbatii. Caderea parului la barbati apare si datorita procesului de imbatranire, astfel parul se rareste mai ales aproape de frunte si in partea de sus a capului. De asemenea firele de par devin mai subtiri, mai uscate si in cele din urma cad. Cu timpul zonele fara par se extind si astfel parul ramane mai des doar in zona occipitala si dinspre urechi.
La femei problema se poate manifesta altfel, la ele parul se rareste prin caderea lui dramatica, insa nu se ajunge la chelie totala decat in cazuri rare. Si la femei cu trecerea anilor parul devine mai subtire. In general tulburarile metabolice duc la pierderea excesiva a parului. Uneori insa in spatele caderii bruste a parului se poate ascunde si o boala destul de grava.
Principalele cauze ale caderii parului
Eczemele si dermatitele pot duce la caderea parului. De regula orice inflamatie a pielii poate provoca si caderea parului in acel loc. Cand pielea capului este inflamata poate sa apara matreata, iar parul sa cada in smocuri.
Femeile sufera de aceasta problema in perioada cat sunt insarcinate si imediat dupa nastere. Acesta este un fenomen frecvent intalnit la gravide, iar in mod normal dupa nastere parul incepe sa creasca la loc daca persoana se alimenteaza corect si are o stare de sanatate buna.
Carenta de fier din organism duce la pierderea parului. In acest caz dieta trebuie sa contina alimente bogate in fier si astfel, treptat, pe masura ce deficitul va fi acoperit si parul nu va mai cadea si va creste la loc.
Medicamentele administrate o perioada lunga de timp pot da efecte secundare printre care si caderea parului. De exemplu medicamentele folosite in chimioterapie afecteaza foarte tare parul, ducand la pierderea acestuia.
Femeile aflate la menopauza pot suferi de alopecie. De regula la menopauza au loc modificari hormonale. Acestea afecteaza structura firului de par si rezistenta lui, cauzand caderea sa intensa daca nu se administreaza un tratament hormonal.
Psoriazisul afecteaza pielea scalpului si produce caderea parului. De asemenea aceasta boala poate afecta si alte parti ale corpului nu doar zona scalpului.
SIDA este o boala care in stadiu avansat provoaca caderea parului.
Afectiunile glandei tiroide afecteaza si parul, il face sa fie uscat, subtire si sa cada mai mult decat este normal.
Glanda pituitara poate duce la pierderea parului daca nu functioneaza normal. Glanda pituitara este legata de partea anterioara a creierului si secreta hormoni. Daca aceasta glanda este subactiva poate da anumite simptome nedorite dintre care fac parte: caderea parului, scaderea sau chiar pierderea libidoului, starea de oboseala, cresterea in greutate, aspectul de piele palida, absenta menstruatiei, incetosarea vederii.
Leziunile, ranile, micile taieturi care pot sa apara accidental pe pielea capului duc la pierderea parului in zona respectiva. Daca astfel de traume sunt mai putin grave pot de asemenea afecta parul in sensul ca acesta are radacina pe un tesut lezat, mai slab.
Vopsirea parului si ondularea permanenta provoaca degradarea firelor de par. De asemenea anumite sampoane cu chimicale, cu alcali, dioxan si formaldehida pot afecta foarte tare parul.
Cheratina este o proteina naturala care determina rezistenta firelor de par. Aceasta proteina se formeaza datorita unei combinatii de elemente active si anume: vitamina B6, cisteina, metionina, siliciu, fier, cupru si zinc. In momentul in care apare un deficit de astfel de elemente in organism (datorita unor factori precum sunt medicamentele anticonceptionale, avitaminoza, poluarea, stresul) este afectata cheratina si astfel radacina parului, deci structura firelor de par va suferi, acestea se vor despica la varf si se va rupe usor.
Metode de tratament naturiste pentru alopecie
Otetul de mere poate combate matreata si pierderea parului. Se recomanda clatirea parului cu o cana de apa in care s-a pus o lingura de otet de mere. De asemenea exista si un tratament pentru alopecie, se freaca zonele unde parul cade intens cu putin otet de mere de 5-6 ori pe zi.
Amestecul dintr-un galbenus de ou, 2-3 picaturi de zeama de lamaie si 2 picaturi de ulei de masline (sau ulei de ricin) se aplica pe pielea capului, prin masaj usor, se lasa sa actioneze timp de 30 minute, apoi se spala cu sampon natural pe baza de plante si se clateste cu apa.
Complexul de vitamine B1, B2, B3, PP impiedica caderea parului.
Vitamina B6 previne chelia si ajuta la cresterea parului. Vitamina B6 apare in fructe.
Samponul natural pentru combaterea caderii parului se realizeaza din 2 galbenusuri de ou, 5 ml tinctura de brusture, 5 ml tinctura de urzica si 20 ml apa rece. Se spala bine parul cu acest sampon preparat acasa, apoi se clateste cu apa calda si se usuca natural. Cei care au incercat acest tratament spun ca in cateva saptamani parul va deveni mai rezistent si nu va mai cadea.
De asemenea inozitolul este o vitamina care combate caderea parului si se gaseste in nuci, ulei de arahide, citrice, miere de albine si polen.
Coada-calului contine mult siliciu care favorizeaza cresterea parului deoarece trebuie sa faca parte din structura firelor de par, dar si din cea a pielii si unghiilor.
Germenii de orz au proprietati hormonale si regenerante. Se consuma cate 2 linguri de germeni de orz pe zi.
Uleiul de masline combate caderea parului. Se maseaza pielea capului cu putin ulei de masline, se aplica o folie de plastic si apoi cu un prosop si se sta pe timpul noptii. Dimineata se spala parul cu sampon si se clateste cu apa calda. Tratamentul se face timp de 10 zile.
Uleiul de ricin se utilizeaza la fel ca uleiul de masline in tratamentul caderii parului. Aceasta metoda insa se foloseste doar din trei in trei zile.