Cum ne afectează sănătatea hipotiroidismul adultului sau sindromul mixedemului

0
546
Cum ne afectează sănătatea hipotiroidismul adultului sau sindromul mixedemului

Sindromul mixedemului este un tip de hipotiroidism grav și este cunoscut și cu numele de hipotiroidismul adultului. La astfel de bolnavi pielea este edematoasă și conține foarte multă mucină comparativ cu pielea normală. Boala se manifestă îndeosebi la femei, ea apare de opt ori mai frecvent la femei decât la bărbați.

În etiologia mixedemului s-au incriminat mai multe afecțiuni ca de exemplu: șocul post partum, pneumonia, tiroidita virotică sau parotidita epidermică. De asemenea, alte cauze ale mixedemului sunt considerate: stresul, factorii genetici, tiroida acută sau cronică, boala Graves, administrarea unor preparate care provoacă inhibarea glandei tiroide (rezorcinol, cobalt, tiocianat), regimul alimentar bogat în iod sau tratamentul îndelungat cu ioduri în doze mari.

În hipotiroidismul netratat apare o încetinire a utilizării glucozei și a absorbției ei. În 50% din cazurile de hipotiroidism se produce anemia deoarece masa eritrocitară și nivelul seric al fierului sunt scăzute. Dacă sindromul mixedemului apare la o persoană obeză se poate produce scăderea capacității inspiratorii și a volumului respirator de rezervă. În cazuri de obezitate și mixedem există o stare de hipoventilație alveolară și astfel scade capacitatea de respirație maximă.

La bolnavii de mixedem este deficitară funcția renală. Acești bolnavi acumulează în exces sodiul iar în plus, în urma tratamentului pot avea și un exces de potasiu și magneziu în organism.

În mixedem apare o stare de hipotonie a vezicii urinare, a vezicii biliare și a esofagului. De asemenea, acest sindrom este însoțit și de o diminuare a debitului circulator cerebral.

Citește și:  Alergia la soare si implicatiile ei - Ce se intampla atunci cand ne expunem la radiatiile ultraviolete?

Din cauza scăderii nivelului de hormon tiroidian circulant este afectat și metabolismul bazal, acesta descrește, iar astfel scade intensitatea transpirației dar și toleranța la frig. Hipotiroidismul poate fi însoțit la unii pacienți și de fenomenul de hiperlacrimație, slăbirea auzului și chiar surditate completă.

De asemenea, această boală poate da tulburări funcționale ale musculaturii ca de exemplu: crampe, mialgii, astenie, rigidități. În majoritatea cazurilor apar stări de slăbiciune generală, somnolență, stângăcie, adinamie. Din cauza bolii scade memoria, apar stări de letargie, apatie, depresie și chiar anxietate. La unii bolnavi de mixidem pot să se manifeste modificări pronunțate ale personalității, senzații de amețeală, psihoze, convulsii, parestezii și halucinații.

Constipația este un simptom frecvent întâlnit în mixedem, iar menoragia și polimenoreea sunt primele stări legate de ciclul menstrual la pacientele cu mixedem. De asemenea, în anumite cazuri o femeie care suferă de mixedem poate dezvolta amenoree, sterilitate sau menoragii grave.

Fața bolnavului poate prezenta anumite caracteristici ale acestei boli și anume este lipsită de expresie, are formă ovală, este imobilă și moderat edematoasă. Tenul este de culoare foarte deschisă, palid, ca lămâia. Limba este groasă, netedă și roșie, iar nasul și gura îngroșate. Părul își pierde din aspectul său bogat, firele sunt uscate și subțiri. La genunchi și coate pielea devine cu aspect de hiperkeratoză, este aspră, uscată și lipsită de elasticitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.