Gripa reprezintă o boală infecțioasă contagioasă și transmisibilă la om, mai ales la copii, ea se răspândește cu ușurință de la bolnav la persoanele din jur. Îmbolnăvirea are loc prin pătrunderea în organism a virusului gripal care produce infecția. Este una din cele mai importante viroze care provoacă epidemii, împânzindu-se cu repeziciune. Boala apare brusc la una sau două zile după ce s-a venit în contact cu persoana bolnavă, prin tuse, strănut, vorbire și care conțin virusul gripal.
Simptomele care apar în cazul gripei sunt: frisoanele, temperatura corpului de 39-40 grade Celsius, durerile musculare, de corp și încheieturi, moleșeala, slăbiciunea fizică. La început nasul este înfundat, apoi se elimină o secreție apoasă, mucus și puroi.
Tusea este supărătoare, apar arsuri, usturimi și roșeață în gât, lipsa poftei de mâncare, oboseala. Gripa poate da complicații pulmonare: pneumonii, bronhopneumonii, pleurezii și apă la plămâni. Complicațiile sunt produse de virusul gripal în asociere cu infecțiile provocate cu microbii pneumococ, streptococ sau stafilococ.
Virusul gripal poate ataca chiar mușchiul inimii și vasele de sânge provocând insuficiență circulatorie periferică, iar fața și întregul corp se acoperă cu transpirații reci. Gripa poate provoca inflamații ale creierului și învelișului său, cauzând encefalite și meningite, înțepenirea cefei și a coloanei vertebrale. Pentru stabilirea diagnosticului pe lângă semnele de boală descrise mai sus este necesar să se facă analize medicale de laborator pentru depistarea virusului.
Tratamentul gripei constă în aceea că bolnavul trebuie să fie mai întâi izolat de restul familiei. El trebuie să stea într-o cameră curată, luminoasă, bine aerisită, în repaus la pat și când are febră să nu iasă din casă. În timpul perioadei febrile regimul alimentar trebuie să fie ușor, alcătuit din lichide, ceaiuri fierbinți, supe de legume, pâine, sucuri naturale.
Tratamentul constă și în administrarea de medicamente pentru combaterea virusului: aspirină, paracetamol, etc. Tusea se calmează cu ajutorul unor siropuri expectorante. Imunitatea organismului la acest virus se realizează cu vitamina C și B, sau cu suplimentele de polivitamine, băile calde, gargara cu mușețel, sprau-urile nazale, inhalațiile de aburi. Nu sunt recomandate antibioticele în cazul formei de gripă simplă.
Prevenirea bolii este necesară, trebuie să se evite vizitele frecvente, plimbările inutile, aglomerațiile, circularea cu mijloace de transport în comun, este bine să se facă gimnastică, sport, plimbări în aer liber, să se respecte regulile de igienă elementară și o alimentație rațională. Vaccinarea antigripală este cea mai eficientă metodă de prevenire a epidemiei de gripă.