Cum se formeaza caria dentara si care sunt optiunile de prevenire si tratament

0
782
Cum se formeaza caria dentara si care sunt optiunile de prevenire si tratament

Pentru a preveni problemele dentare cel mai bine este sa acordam o atentie deosebita igienei dentare. Caria dentara este una din problemele care afecteaza frecvent oamenii dar si animalele. Ea reprezinta un proces distructiv si ireparabil al suprafetelor dure ale dintilor, mai exact ale coroanei dentare, smaltului si dentinei.

Astfel de carii apar initial pe o zona expusa in mediul bucal si apoi progreseaza, se agraveaza, distruge tot mai mult dintele si situatia devine imposibil de reparat. Procesul carios se extinde foarte repede, evolutia sa nu este deloc lenta ceea ce este foarte ingrijorator. Datorita acestui lucru cariile se agraveaza, se ajunge la pulpite, la cangrene si astfel la complicatii foarte mari.

Stiati ca multe afectiuni si boli sunt provocate de infectii dentare?

Aceasta se intampla frecvent, nu este deloc exagerat. Pur si simplu astfel de infectii dentare pot cauza boli cardiovasculare, boli digestive, boli renale, boli articulare si oculare, dar si diferite infectii in organism.

Caria dentara reprezinta o infectie dentara

Bacteria Streptococcus mutans si alte tipuri de agenti patogeni de acest fel provoaca decalcifierea smaltului dintilor. Aceste bacterii se dezvolta mai mult daca alimentatia este bogata in dulciuri, deci ele se hranesc cu astfel de produse dulci si produc o substanta polizaharidica care se depune pe suprafata dintelui, practic se lipeste de smaltul acestuia si astfel se formeaza placa dentara.

Ce se intampla cu acesti microbi? Din nefericire ei produc un mediu acid (deoarece dulciurile fermenteaza pe dinte) si astfel se ajunge la decalcifierea smaltului si infectarea dentinei si pulpei dentare si deci la distrugerea dintelui.

Un lucru foarte grav este ca din cauza cariilor dentare se ajunge la abcese dentare si infectii perimaxilare. Aceste probleme nu sunt deloc simple deoarece ele provoaca pierderea dintilor si pot afecta oamenii de toate varstele: copii, adulti.

Cel mai important este sa se previna cariile dentare si nu sa se trateze.

Este destul de usor sa prevenim cariile dentare daca stim cauzele lor si modul cum le putem indeparta. In acest fel avem grija de sanatatea dintilor dar si de sanatatea intregului organism. Pentru aceasta vom prezenta principalele cauze care duc la aparitia cariilor dentare:

  • obiceiul de a avea o alimentatie bogata in dulciuri si produse fainoase;
  • carenta de oligoelemente;
  • lipsa igienei cavitatii dentare si a dintilor;
  • apa de baut necorespunzatore;
  • alimentatia bogata in zahar rafinat;
  • anumite infectii dentare (cu bacteria Streptococcus mutans);
  • mentinerea resturilor alimentare pe dinti o perioada indelungata de timp.
Citește și:  Soia previne sau determină cancere hormonale? Ce cred specialistii despre efectul acestui aliment asupra organismului

Metode de prevenire si tratament pentru caria dentara

In primul rand trebuie sa avem in vedere cresterea rezistentei dintelui. Este foarte important sa protejam smaltul dintelui de atacul microbilor si sa oprim procesul de decalcifiere. Medicii stomatologi recomanda fluorizarea dintilor.

carie dentara

In fiecare zi este recomandat dupa fiecare masa sa va spalati pe dinti. Acest lucru este necesar deoarece resturile alimentare care raman pe suprafata dintilor mai mult de 10 minute pot afecta negativ dintii.

Desigur ne referim in special la cei care consuma dulciuri, pentru ca in acest caz fermentatiile microbiene incep imediat si de aceea prin mentinerea unei igiene corecte a cavitatii bucale, dintii sunt protejati de multiplicarea microbilor si de actiunea nociva a acestora asupra smaltului lor, si in acest fel se previne formarea placii dentare si a cariilor.

Cei care adora sa manance dulciuri trebuie sa inteleaga ca este bine sa se spele pe dinti imediat dupa ce le-au servit pentru a indeparta resturile ramase de pe dinti si astfel a preveni aparitia placii dentare.

Spalarea dintilor este obligatorie dimineata si seara daca doriti sa va pastrati o igiena bucala corecta. De asemenea cei care se spala pe dinti si dupa mesele principale vor preveni si mai mult cariile dentare.

Foarte important este sa se limiteze consumul de dulciuri lipicioase, bomboane, acadele, pepsi, coca-cola si alte bauturi carbogazoase care sunt dulci. Exista anumite alimente care ajuta in prevenirea cariilor dentare, deoarece se spune ca promoveaza ,,curatarea dintilor. Dintre acestea fac parte: merele, morcovii, painea neagra, coaja de paine, legumele verzi.

Igiena dintilor si a cavitatii bucale trebuie sa se faca corect. Aceasta inseamna ca dintii trebuie periati cu pasta de dinti, insa este important sa se foloseasca de fiecare data si ata dentara pentru indepartarea tuturor resturilor alimentare de pe suprafata dintilor. In acest fel se previne si se indeparteaza placa denatara sau tartrul.

Pentru cresterea rezistentei smaltului dentar este recomandat fluorul. Acesta este cel mai important element in profilaxia cariilor dentare. Se poate administra prin apa, tablete de fluor, alimente sau prin folosirea pastei de dinti cu fluor (cu fluorura de amoniu). Principalele alimente care contin o cantitate semnificativa de fluor sunt: varza, pestele, orezul nedecorticat, carnea de vaca, cartoful in coaja.

Copii dar si adultii trebuie sa inteleaga ca prea multe dulciuri strica dintii si deci consumul lor trebuie limitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.