Cum se manifestă și care sunt stadiile prin care trec pacienții care suferă de cancer hepatic

0
820
Cancer hepatic, Foto: thegioidaudua.com

În ultimii ani, cancerul hepatic afectează tot mai mulți oameni, îndeosebi bărbații care au vârsta între 45-55 de ani. Factorii favorizanți în dezvoltarea cancerului sunt: infecțiile cu paraziți, litiaza biliară, carențele nutritive, ciroza postnecrotică, afecțiunile endocrine, intoxicațiile cu anumite substanțe chimice.

Cancerul hepatic este reprezentat de tumorile maligne de la ficat. Este vorba despre epiteliomul primitiv, epiteliomul secundar, sarcomul primitiv și sarcomul secundar. Cancerul hepatic poate fi masiv, nodular sau de tip adenom cu ciroză. Cancerul masiv este o formă rară care poate afecta doar lobul drept al ficatului sau în totalitate acest organ. În această formă de cancer hepatic, ficatul este foarte mare, de consistență tare și are forma rotunjită.

Dacă ficatul prezintă nodozități de diferite mărimi este vorba despre cancer nodular. În cazul în care este și ciroză și cancer, este adenocancer cu cirozăCancerul masiv provoacă simptome de balonare, greață, scaune moi, anorexie, astenie, anemie, febră, ascită, subicter. Tumoarea care se dezvoltă în cazul acestei forme de cancer provoacă durere în zona ficatului, în umărul drept și flancul drept.

La bolnavii care ce se află într-un stadiu grav de cancer de acest gen pot suferi de icter, splenomegalie, paloare excesivă. În doar 4 luni pot face comă hepatică, diferite hemoragii și ajung la deces. La pacienții care au cancer nodular durerile sunt mai intense decât în celelalte forme de cancer hepatic. De asemenea, ei suferă de ascită cu aspect hemoragic, compresiuni ale căilor biliare cu dezvoltare de icter, iar ficatul are marginea neregulată, prezintă diferiți noduli și este foarte sensibil.

Citește și:  Depresia

stadiile prin care trec pacienții care suferă de cancer hepatic

Pentru stabilirea diagnosticului, se fac diverse analize și investigații pacientului de către medic. Poate fi descoperită o anemie accentuată, o neutrofilie, o leucocitoză, o scădere a colesterolului, o creștere a fosfatazei alcaline, sau chiar faptul că deja s-a dezvoltat icterul. Tumoarea se poate vizualiza și aprecia din punct de vedere a formei prin examenul radiologic.

De asemenea, o astfel de vizualizare se face și asupra splinei, pentru a vedea dacă s-a instalat deja splenomegalia. Prezența metastazelor și a structurii tumorii se analizează prin scintigrafie. Gradul de extindere a tumorii și forma acesteia se vede prin laparascopie. În scopul stabilirii diagnosticului din punct de vedere histopatologic se face biopsia.

Pacientul care suferă de cancer hepatic și ciroză are și icter, are dureri intense în hipocondrul drept, poate dezvolta ascita hemoragică, hiperleucocitoză și revărsat pleural hemoragic. Din păcate, evoluția cancerului hepatic este destul de rapidă, decesul apare în 3-5 luni. Dacă este vorba despre un adenocarcinom cu ciroză este și mai grav, deoarece moartea survine în 3 săptămâni. În formele localizate se aplică tratamentul chirurgical, se fac hepatectomii, dar rezultatele nu sunt cele așteptate, iar chimioterapia nu este eficientă în astfel de tumori.

În cancerul heatic secundar hepatomegalia este mai mare, poate ocupa chiar tot abdomenul, apar noduli de diferite mărimi, stări dureroase permanente mai ales în zona epigastrică și hipocondrul drept. Icterul este și el prezent, la fel și ascita de tip hemoragic. În cazul acestui tip de cancer se ajunge la deces în mai puțin de 3 luni decât în cancerul hepatic primar deoarece are o evoluție mai rapidă.

Video – Cancer de ficat: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.