Glutamina – cel mai întâlnit aminoacid din mușchii corpului

0
523
Glutamina - cel mai întâlnit aminoacid din mușchii corpului

Stresul are efect negativ asupra glutaminei din organism. Acest aminoacid din mușchii corpului este eliminat în canitate semnificativă (aproximativ o treime) în perioadele de stres. Astfel persoanele care suferă frecvent de stres pot ajunge la atrofie musculară. Boala poate fi prevenită prin aportul de glutamină. Suplimentele de glutamină au efect bun și în prevenirea multor boli din care fac parte: scleroderma, polimiozita, artrita, fibrozele, ulcerul peptic, bolile intestinale, cancerul, bolile țesuturilor conjunctive.

Glutamina ajută la sinteza proteinelor din mușchii scheletului. Având în vedere rolul ei de menținere a mușchilor în formă se înțelege de ce persoanele care practică culturismul folosesc frecvent suplimente de glutamină.

Un alt rol important al glutaminei este cel de intensificare a absorbției nutrienților în intestin, ea fiind parte componentă a stratului cu rol în protecția tractului intestinal. În concluzie glutamina menține sănătatea tractului digestiv și păstrează echilibrul acido-bazic în organism. Este transformată în creier în acid glutamic, poate trece ușor bariera de sânge a creierului, susține activitatea intelectuală.

Glutamina ajută la eliminarea amoniacului din țesuturi, este o formă de depozitare netoxică a amoniacului în organism. În urma reacțiilor de descompunere a aminoacizilor în organism se eliberează azot. Acesta este folosit într-o anumită cantitate iar restul rămas liber duce la formarea de amoniac ce este toxic mai ales pentru țesutul cerebral. Principalul organ care ajută la eliminarea amoniacului din organism este ficatul. Acesta transformă azotul în uree ce se elimină prin urină.

Citește și:  Pentru a face un pas e nevoie de 200 de mușchi

În plus azotul se atașează și acidului glutamic, formează glutamina care, în acest mod, ajută și ea la eliminarea amoniacului din țesuturi. Din glutamină, amoniacul este folosit în anumite procese metabolice din organism. Dintre acestea fac parte sinteza glucozaminei și sinteza bazelor purinice. În cazuri de intoxicație cu amoniac, când nivelurile cerebrale și hepatice de amoniac sunt crescute, apar simptome precum sunt: tulburările de vorbire, tremurăturile membrelor, coma și moartea.

Există surse vegetale de glutamină și anume: pătrunjelul, varza, sfecla și spanacul. Acestea trebuie consumate în stare crudă deoarece dacă sunt preparate, glutamina din compoziția lor este distrusă foarte ușor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.