Cum se poate calma durerea provocată de sindromul aperturii toracice SAT?

0
746
Cum se poate calma durerea provocată de sindromul aperturii toracice SAT

Apertura toracică se află în spatele umărului si este străbătută de vase de sânge și nervi. Acestia, dacă sunt comprimați, pot da diferite simptome neplăcute caracteristice sindromului SAT. O astfel de problemă complexă trebuie diagnosticată de un medic specialist care să ia în calcul cele trei pasaje din spatele umărului ce se întind de la axilă până la baza cefei. Acestea corespund aperturii toracice SAT.

Se poate diagnostica un sindrom SAT neurologic în care sunt comprimați nervii și un sindrom SAT vascular în care sunt comprimate vasele de sânge. Potrivit medicilor ar exista și o formă a sindromului SAT care nu se manifestă prin simptome clare și nu se cunosc cauzele care l-au provocat. Cert este că în acest ultim caz este vorba despre comprimarea concomitentă și a vaselor de sânge și a nervilor ce străbat apertura toracică.

Cum se poate calma durerea provocată de sindromul aperturii toracice SAT?

Principalele simptome ale acestui sindrom, indiferent de tipul lui, sunt durerile în ceafă și umăr, circulație proastă în mână și antebraț, slăbiciunea mușchilor mâinilor, amorțeală, mâini reci și umflate, furnicături în antebraț. În cazul sindromului SAT neurologic apar senzații de furnicărturi în ceafă și umăr, înțepături în palmă și antebraț, dureri în mână și braț și crampe musculare la nivelul mâinii.

În cazul sindromului SAT vascular predomină durerile în zona cefei și a umărului, apare o pulsație deasupra claviculei, pete mici și negre pe degete, puls slab în braț, umflarea acestuia și o paloare a pielii mâinilor într-o nuanță vineție.

Citește și:  Metode de tratament pentru fisura anala

Pentru a calma durerea provocată de sindromul aperturii toracice se pot folosi mijloace de tratament neconvenționale cum sunt fizioterapia, mobilizările, exercițiile fizice, exercițiile de stretching, metodele cu ultrasunete. Corectarea posturii corpului este un mod foarte bun de tratament deoarece, aceasta, dacă este incorectă, poate fi principala cauză a acestui sindrom.

Inflamarea țesuturilor și comprimarea nervilor și vaselor de sânge de la nivelul aperturii toracice se poate face datorită unor mișcări repetitive, statului timp îndelungat la computer și de aceea sunt necesare exercițiile fizice pentru realaxarea acestei zone a corpului.

Alte cauze ale acestui sindrom sunt: leziuni la nivelul umărului, un defect anatomic numit coastă cervicală deasupra primei coaste, exercițiile prea intense la sport, luxația umărului, durerile din cauza tusei exagerate, tumorile. Foarte important este să se evite acțiunile repetitive de ridicare a brațului deasupra capului atât pentru a preveni sindromul cât și pentru a ameliora simptomele provocate de acesta dacă deja s-a instalat.

Pentru un diagnostic cât mai exact se recurge la radiografie (pentru a vedea dacă sunt afectate oasele), ecografie Doppler a fluxului de sânge, tomografie computerizată, imagistică cu rezonanță magnetică, arteriografie, venografie, electromiografie (pentru studierea nivelului de afectare a nervilor).

Alte metode de tratament sunt chiropractica și osteopatia. De asemenea, în anumite cazuri ajută medicamentele antiinflamatoare, nesteroidiene, analgezice. Dintre acestea aspirina și ibuprofenul sunt frecvent recomandate. Masajul în zona afectată poate ameliora durerea, iar compresele calde o pot elimina complet. Dacă nici unul din aceste tratamente nu dă rezultate se poate recurge și la intervenția chirurgicală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.