Cum se trateaza cataracta prin interventia chirurgicala?

0
561
Cum se trateaza cataracta prin interventia chirurgicala

In prezent, cataracta ocupa locul intai pe plan mondial in topul cauzelor care provoaca scaderea vederii la om. Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului natural al ochiului si din nefericire nu se poate trata prin metoda simpla de folosire a medicamentelor. Singura optiune terapeutica ramane interventia chirurgicala.

Boala – cataracta – afecteaza cristalinul si astfel apare necesitatea ca acesta sa fie inlocuit. Cristalinul se afla in spatele irisului si se prezinta sub forma unei lentile biconvexe. Aceasta lentila este elastica si perfect transparenta, are rolul de a focaliza lumina pe retina si astfel se produce formarea imaginii. La nivelul cristalinului exista un ligament ce este in legatura cu un muschi ocular si astfel prin intermediul sau se mentine pozitia normala a cristalinului.

Cataracta poate fi congenitala (din nastere) sau dobandita (aparuta pe parcursul vietii). Daca ai vederea incetosata, dubla, scazuta mai ales pe timp de noapte, vezi culorile estompate si iti schimbi destul de des dioptriile, trebuie neaparat sa mergi la un consult oftalmologic, deoarece aceste simptome arata ca suferi de cataracta.

Desigur astfel de simptome pot sa apara si in cazul in care au aparut alte afectiuni oculare, insa doar un medic specialist poate stabili cu exactitate acest lucru.

Ce spun medicii despre inlocuirea cristalinului?

cataracta chirurgical

Interventia chirurgicala trebuie sa se faca la timp, cand cataracta este in faza incipienta, deoarece mai tarziu apar mai multe riscuri, iar vindecarea dupa operatie este mai lenta. Medicul specialist va inlocui cristalinul natural opacifiat cu unul artificial. Astfel vederea va fi restabilita, iar acest cristalin artificial transparent nu va mai trebui schimbat niciodata, el va ramane mereu clar. Reusita operatiei depinde de experienta medicului si de alegerea cristalinului artificial.

Citește și:  Dieta Paleo, o metoda eficienta pentru slabit

Procedura se realizeaza astfel: medicul va face o anestezie locala pentru a amorti ochiul, o incizie in cornee, va inlatura cristalinul natural opacifiat, apoi il va inlocui cu un cristalin artificial si va etansa incizia. Acest procedeu poarta denumirea de implant de cristalin. In termeni medicali este cunoscut si cu numele de intra ocular lens (sau IOL).

Incizia facuta este foarte mica, de 1,8-2,2 mm. Aceasta permite introducerea implantului, respectiv a cristalinului, care este realizat dintr-un material de calitate superioara, foarte flexibil, poate fi rasucit. Incizia fiind foarte mica, nu se finalizeaza cu sutura, iar persoana operata poate sa se intoarca acasa imediat dupa interventia chirurgicala. Pacientii carora li se implanteaza un cristalin monofocal, vor avea nevoie de ochelari.

In general, la finalul interventiei chirurgicale, medicul va proteja ochiul pacientului cu un pansament, pe care acesta il va putea indeparta dupa cateva ore. Dupa operatie, pacientul poate avea anumite simptome minore: mici intepaturi, inrosirea si umflarea ochiului si sensibilitate la lumina. Aceste simptome vor disparea la scurt timp, perioada de vindecare postoperatorie nu dureaza foarte mult.

O astfel de interventie chirurgicala nu trebuie sa va sperie, in urma ei veti vedea mult mai bine si veti putea avea o viata normala. In general cataracta apare datorita: unor traumatisme oculare, diabetului zaharat, alimentatiei necorespunzatoare, steroizilor, infectiilor sau bolilor de ochi, procesului de imbatranire a organismului. Nu uitati, consultul oftalmologic anual este esential, astfel se pot preveni multe afectiuni si boli oculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.