Cum si cand se face testul Papanicolau la femei?

0
609
Cum si cand se face testul Papanicolau la femei

Acest test este foarte important pentru orice femeie, trebuie considerat o analiza de rutina (o analiza la microscop a celulelor colului uterin) deoarece cu ajutorul lui se pot descoperi cancerul uterin si cancerul cervical, sau mai bine spus riscul de a dezvolta astfel de cancere. Cu alte cuvinte acest test ajuta in depistarea unor anomalii (coloratii speciale, forme ciudate) la nivelul celulelor colului uterin, si anume daca acestea sunt maligne sau normale.

In termeni medicali testul Papanicolau este cunoscut cu denumirea de testul Babes-Papanicolau sau frotiul Papanicolau.

Cand si cum se face testul Papanicolau?

Medicii recomanda femeilor sa faca acest test in fiecare an. El trebuie realizat intr-o anumita perioada dintr-o luna si anume in ziua 10 si 15 a ciclului menstrual. Intotdeauna inainte de a merge la medic pentru acest test este indicat sa se evite actul sexual, folosirea tampoanelor interne, spalaturile vaginale dar si produsele pentru igiena intima. In caz contrar toti acesti factori pot provoca modificarea rezultatelor si astfel depistarea corecta a riscului de cancer uterin si cervical nu se mai poate face.

Femeile trebuie sa mearga fara teama la medic, deoarece acest test Papanicolau nu este deloc dureros. Acesta se face in mediu lichid sau in mediu uscat, medicul va alege una din aceste doua variante. In primul caz – in mediul lichid – medicul va folosi o spatula in scopul recoltarii celulelor si apoi le va introduce intr-un lichid unde acestea vor pluti, avantajul este ca rezultatele vor fi mai clare la microscop, testul va fi mai sigur decat in cazul al doilea.

Citește și:  Consumul excesiv de cafea provoacă halucinații și insomnie

Pentru a sti despre ce este vorba, trebuie sa va spunem ca in mediu uscat, celulele recoltate sunt puse pe o lama de sticla si apoi fixate de aceasta prin pulverizare cu un spray, apoi observate la microscop. In urma realizarii testului, pacienta va avea rezultatele dupa o perioada de 14-21 zile.

Daca rezultatul nu este cel favorabil si celulele sunt anormale, medicul poate recomanda repetarea testului sau alte analize care pot oferi mai multe informatii cu privire la prezenta unei tumori canceroase. Una din aceste analize foarte importante in punerea unui diagnostic este biopsia de tesut de la nivelul colului uterin.

De obicei medicul repeta si a doua oara acest test cand rezultatele primului sunt anormale, deoarece, uneori cauza lor este data de anumite inflamatii si infectii care dupa ce sunt tratate nu vor mai influenta rezultatele. In multe cazuri, se intampla ca rezultatele testului sa fie normale dupa ce pacienta a urmat un tratament corespunzator vindecarii afectiunilor de acest gen (infectii si inflamatii) de care suferea.

Conform medicilor specialisti ginecologi, acest test nu permite punerea unui diagnostic de cancer cervical, el doar depisteaza daca exista un risc mic sau mare de a dezvolta un astfel de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.