De ce tusim si cum tratam tusea?

2
1413
De ce tusim si cum tratam tusea

Tusea – este o afectiune nedorita, involuntara si se declanseaza atunci cand mucoasele care captusesc caile respiratorii secreta in exces mucus sau flegma. Aceste secretii protejeaza caile respiratorii de infectii, iritatii, prin eliminarea in exterior a bacteriilor si particulelor straine.

Prin tuse organismul se curata de acest material acumulat. Prin tuse, eliminarea sub presiune a aerului determina mentinerea deschisa a cailor respiratorii, si este impiedicat mucosul infectios sa ajunga in plamani si bronhii, generand infectii grave precum bronsita si pneumonie.

Tusea se clasifica in functie de doua caracteristici: durata si productivitate. Durata este cat de multa vreme o persoana simte nevoia sa tuseasca. Poate dura cateva zile sau poate fi persistenta sau cronica. Tusea productiva este insotita de eliminarea unei cantitati de sputa (mucus sau flegma) ce protejeaza plamanii si caile respiratorii. Tusea neproductiva (seaca) este uneori rezultatul iritatiei provocate de mucusul ce se scurge din caile nazale in faringe.

Apare voluntar si involuntar, este rezultatul unei decizii constiente si difera de la un individ la altul. Este cauzata de orice factor care irita caile respiratorii, poate fi produsa de infectia acuta a cailor respiratorii superioare: guturaiul, sinuzita, gripa. Este declansata de mucusul in cantitate excesiva, produs ca reactie la infectia aparuta – datorita prafului, fumului de tigara sau particulelor mici de alimente.

Tusea aspra, violenta poate irita caile respiratorii. Tusea seaca este efectul secundar al medicamentelor prescrise pentru alte suferinte, cum este in cazul medicamentelor pentru hipertensiune arteriala si al bolilor de inima. In acest caz, pentru a evita aceasta afectiune este necesara schimbarea tratamentului medicamentos, de catre medicul specialist.

Aceasta afectiune poate fi provocata de fumat, alergii, astm bronsic, care poate duce chiar la tuberculoaza sau cancer pulmonar. Medicul poate solicita o radiografie a toracelui, un esantion de sputa, pentru analiza infectiei. Tot el va stabili si diagnosticul pe baza duratei, frecventei tusei, dificultatilor respiratorii, consistenta mucusului, a flegmei si a sangelui.

tusea la copii
tusea la copii

Cand apare o tusa seaca, dureri de coloana si picioare, febra 38°C, dureri de cap si gat – diagnosticul poate fi gripa. O tuse productiva, sputa de culoare galbena-verzuie cauzata de infectie – diagnosticul poate fi bronsita sau sinuzita. O tuse insotita de dificultati respiratorii, senzatie de compresie toracica – diagnosticul poate fi astm bronsic.

Cand este insotita de expectorare cu sange, mucus roz-galben-ruginiu, dureri toracice, cefalee, febra, dificultati in respiratie – diagnosticul este pneumonie. Tusea epuizanta impreuna cu eruptia cutanata de culoare roz, dureri musculare, febra, ochi rosii – diagnosticul este de rujeola sau rubeola.

Cand tusea este provocata de o infectie bacteriana este necesar sa se ia antibiotic. Acest antibiotic nu este corect sa fie prescris in cazul infectiei virale precum guturaiul. In acest caz este necesar reapus la pat, ceaiuri calde, aspirina si paracetamol. Daca guturaiul sau gripa este insotita de o sputa groasa, este necesar un expectorant care ajuta la curatarea plamanilor.

Citește și:  Deglutitie

O tuse neproductiva (seaca) poate fi tratata cu diferite calmante pentru gat, sau antialergice (cand este de origine alergica). Tusea iritativa poate fi ameliorata cu picaturi, pastile de supt, sirop, un antitusiv cu codeina. Daca boala dureaza mai mult de o saptamana, este necesar sa se consulte un medic care va prescrie tratamentul adecvat.

Metode de tratament in cazul tusei sunt: presopunctura, fitoterapia, plante chinezesti, homeopatia.

  • Presopunctura – in cazul unei crize de tuse, cand apar contractii musculare in zona spatelui, pentru ameliorare se apasa usor profund in punctul Plaman.
  • Fitoterapia – la recomandarea unui fitoterapeut se poate lua un ceai special, de mai multe ori pe zi, timp de trei zile, preparat din cateva plante: doua parti podbal, doua parti nalba, doua parti isop, o parte anason, o parte lemn dulce la o ceasca de apa clocotita, obtinand o infuzie in 20 min si bauta calda.
  • Plantele chinezesti – decoct de plante chinezesti: sang ju yiu, frunze de dud alb, crizanteme – un tratament clasic indicat in tratamentul acestei boli.
  • Homeopatia – medicul homeopat recomanda remedii diferite pentru stadiile bolii de debut sau tardive ale diferitelor forme ale acestei afectiuni.

In cazul tusei indiferent de forma sa, important este sa se bea suficiente lichide calde, pentru a se fluidifica mucusul si astfel sa se ajute la expectorale. Trebuie evitate bauturile alcoolice si cafeaua. O dieta cu legume si fructe proaspete accelereaza vindecarea acestei boli. Viatamina C constituie un supliment recomandat in cazul acestei boli. Tratamentele in general se pot aplica si acasa: lichide calde, se pot face frectii ale gatului, toracelui, cu ulei de eucalipt – care ajuta la respiratie, calmeaza si produce un somn odihnitor.

Pentru a reduce volumul tusei, noaptea este necesar sa se ridice capatul patului sau perna, impiedicand astfel stagnarea secretiei si refularea continutului iritant din stomac in esofag si apoi aspirat in caile respiratorii. Este indicat sa se evite cafeaua si menta. Un expectorant natural poate fi obtinut: dintr-o ceapa mare taiata rondele, asezata intr-un castron, acoperita cu miere, lasata la macerat timp de 10-12 ore, apoi se strecoara, si din acest amestec se ia cate o lingurita de 4-5 ori/zi.

2 COMENTARII

  1. un expectorant bun este siropul Prospan pe baza de iedera. Natural, super si pentru adulti si pentru copii. Recomandarea numarul unu al medicului nostru de familie.

  2. elena, eu folosesc picaturile Prospan pentru cei mici…mi se par foarte bune de pus la nebuliser si de distrat cu cintecele diferite atunci cind facem sedintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.