Care sunt cauzele constipației și cum se poate trata

0
151
Care sunt cauzele constipației și cum se poate trata

Constipatia este o problema pe care o intalnim din ce in ce mai des in zilele noastre. Ea nu tine cont de varsta sau sex. Oricine poate suferi la un moment dat din aceasta cauza. Atat stresul, cat si viata dezordonata pe care multe persoane o au pot influenta buna functionare a organismului.

Cauze

Aparitia acestei boli poate fi brusca sau se poate forma in timp daca nu se tine cont de cateva reguli. Una dintre acestea este sa nu te abtii atunci cand ai nevoie la toaleta pentru a elimina scaunul. Daca tot repeti acest obicei, corpul se va forma asa si nu iti va mai „cere” eliminarea resturilor alimentare. Corpul trebuie obisnuit sa elimine scaunul in aceeasi perioada a zilei (dimineata sau seara).

Constipatia poate sa apara si in momentul in care stilul nostru de viata nu este unul corespunzator (nu consumam destule fructe si legume, in general alimentele proaspete sunt evitate). Obezitatea este o alta cauza a aparitiei acestei boli. Daca esti un impatimit al curelor de slabire, trebuie sa stii ca dietele drastice nu sunt intotdeauna de ajutor corpului nostru. Slabirile bruste afecteaza bunul mers al sistemului digestiv.

Simptome

Primul simptom care ar trebui sa te puna pe ganduri este atunci cand nu ai scaun mai mult de 48 de ore. Atunci cand resturile alimentelor sunt neeliminate, acestea se aduna in intestinul gros. Stand acolo mai mult timp apar unele probleme, acestea pot sa se complice (se poate ajunge si la obstructie intestinala). Daca aceasta constipatie este un lucru nou in viata ta, trebuie sa stii ca ea te poate afecta.

Poti avea greturi, ameteli, astenie pshica, obosesti repede si nu poti sa dormi. Daca ai peste 50 de ani si nu ai scaune regulate, trebuie sa te duci imediat la medic. Investigatiile care ti se vor face vor fi multiple, intrucat poti prezenta o boala maligna. Nici copiii nu trebuie neglijati atunci cand spun ca nu pot elimina scaunul. In general, parintii se alarmeaza mai mult decat este necesar in acest caz.

Constipatia copiiilor este ceva obisnuit. Daca scaunele sunt insotite de durere, atunci parintii isi pot pune un semn de intrebare. In viata copilului exista unele perioade in care scaunul este mai tare decat in mod obisnuit. Atunci cand este sugar, el va avea 4 – 5 scaune pe zi. Dupa cateva luni, unii copii ce au fost alaptati la san vor defeca de 2 – 3 ori pe zi, dar consistenta scaunelor va ramane moale. Formarea organismului va incepe dupa varsta de un an, atunci cand copilul va avea un scaun pe zi.

Citește și:  Cum prevenim demența? Cum ajută vitamina D?
constipatie
constipatie

Complicatii

Constipatia poate sa duca la foarte multe complicatii. In primul rand ea poate fi semnul unei imbolnaviri a colonului. Prin fortarea defecarii pot aparea hemoroizi, fisuri anale, dar si hemoragii anale sau rectale, acestea fiind rezultatul primelor doua probleme. Aceasta boala poate duce la impactarea scaunului ce inseamna faptul ca forta pe care un om obisnuit o foloseste pentru defecatie nu mai este suficienta. Copiii si batranii sufera cel mai des din aceasta cauza.

Tratament

Exista o multime de tratamente impotriva constipatiei.

  • Mananca mai multe fructe si legume. Nu degeaba ne sfatuiau parintii atunci cand eram mici sa mancam mai multe legume si fructe. Au si ele rolul lor. Sunt bogate in fibre si foarte folositoare organismului. Acestea trec de colon aproape nemodificate si rolul lor este de a pastra apa pentru ca eliminarea scaunului sa nu se faca cu mare greutate.
  • Bea multa apa. Dar ai grija. Daca bei zilnic cei 1.5 – 2 litri de lichide necesari, nu inseamna ca nu vei mai avea probleme cu constipatia. Intestinul subtire poate face fata acestei cantitati de apa, si o poti elimina fara ca aceasta sa te ajute in problema ta. Pentru ca apa sa fie eficienta trebuie consumata atunci cand mananci si fibre. Nu se poate elimina problema daca nu combini apa cu legumele si fructele.
  • Supozitor, clisma sau laxative? Depinde de ceea ce ai nevoie. Supozitoarele cu glicerina sunt cele mai preferate pentru ca acestea produc o iritatie usoara si ajuta la eliminarea rapida a resturilor alimentare. Clisma este folosita in general atunci cand se face o detoxifiere a organismului. Nu toate persoanele pot suporta acest tip de tratament. Laxativele nu sunt foarte indicate in constipatie. Acestea pot sa dea dependenta, organismul „uitand” sa elimine scaunul.
  • Sportul este si el extrem de important. Daca esti o persoana activa si faci exercitii in mod regulat, atunci ai mai multe sanse sa fi sanatoasa. In timpul exercitiilor fizice, nu numai ca te deconectezi de la problemele zilnice si te antrenezi, dar antrenezi si muschii colonului.
  • Ai grija ce medicamente iei. In general, pastilele care dau constipatie sau care o agraveaza sunt cele pe care le poti cumpara de la farmacie fara reteta prescrisa de medic. In cazul in care te-ai prezentat la medic pentru o alta afectiune, vobeste-i si despre constipatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.