Cercetarile recente facute de americani au demonstrat ca lipsa vitaminei D este o cauza mare a dezvoltarii cancerului de san. Specialistii in domeniul sanatatii au stabilit o legatura intre aceasta vitamina si cancerul de san, au ajuns la concluzia ca suplimentele alimentare de vitamina D ajuta in tratamentul acestei forme de cancer.
Avand in vedere consecintele atat de grave ale carentei de vitamina D asupra sanatatii si in primul rand a cresterii riscului de cancer de san mai ales la femeile aflate la premenopauza, cercetatorii au concluzionat ca folosirea acestei vitamine in terapia de prevenire si tratament a cancerului de san este importanta.
Deficitul de vitamina D are multe efecte negative asupra organismului, din care cel mai sesizabil este starea de somnolenta din timpul zilei. De asemenea, lipsa acestei vitamine in corp da simptome foarte clare de dureri osoase si musculare, umflarea zonei din jurul coatelor sau de la incheietura mainilor, dar poate fi si cauza aparitiei unor boli grave cardiovasculare, tuberculoza si diabet.
Vitamina D este importanta si pentru adulti si pentru copii. La bebelusi, lipsa acestei vitamine face ca ei sa aiba o greutate mai mica la nastere. La copii, un deficit de vitamina D poate duce la aparitia cariilor, deoarece ea este necesara in mineralizarea oaselor si formarea dintilor, are efect benefic asupra acestora. De asemenea, vitamina D mentine functionarea normala a inimii, sistemului nervos, creste rezistenta organismului la infectii.
Vitamina D are rol in metabolismul fosforului si calciului, imbunatateste absorbtia calciului in intestin si resorbtia acestuia prin rinichi. Indeplineste un rol important in functionarea glandelor: hipofiza, tiroida, pancreas si paratiroida.
Un deficit de vitamina D in organism duce la: aparitia crampelor musculare, scaderea absorbtiei intestinale de calciu, rahitism, acnee, stari de lesin si tetanie, paloare, carii, intarzieri de crestere, hipotonie musculara, probleme ale glandelor cu secretie interna.
Vitamina D se gaseste in galbenus de oua, peste gras, hering, sardele, ulei de masline, lapte de vaca. Este cunoscuta si cu numele de colecalciferol.