Descoperă beneficiile unei alimentații vegane: un studiu detaliat pentru o viață mai sănătoasă

0
6

Mai multe studii arată că o dietă pe bază de plante este mai sănătoasă și are la bază alimente integrale. Foarte mulți oameni au decis să aibă o alimentație vegană, deoarece aceasta le oferă mai multe beneficii pentru sănătate.

Dietele vegane și vegetariene sunt în creștere în popularitate chiar și în rândul sportivilor. Există dovezi că acestea oferă multe beneficii organismului, ce includ de exemplu:

  • Sunt o garanție pentru o inimă sănătoasă, pentru că ajută la reducerea riscului de boli de inimă
  • Pot influența nivelul de colesterol din sânge, reduc colesterol LDL
  • Scad riscul de obezitate și tensiunea arterială
  • Pot preveni diabetul zaharat de tip 2
  • Reduc riscul de cancer.

Rolul dietei pe bază de plante în prevenirea cancerului

Conform studiilor cercetătorilor, prin dieta pe bază de plante se reduce riscul de cancer de sân, cancer de prostată și cancer colorectal. O dietă bogată în alimente pe bază de plante ajută la reducerea riscului de cancer în general. Pentru asta se recomandă de exemplu o dietă mediteraneană – despre care se spune că are efecte pozitive asupra sănătății.

În ultimii ani, multe forme de cancer au fost asociate cu pierderea în greutate. Datele statistice arată că aproximativ 40% dintre oamenii cu cancer au slăbit sau au avut probleme de nutriție. Medicii spun că asta se datorează unor probleme precum depresie, malabsorbție, consumul prea mare de grăsimi și proteine, etc. Ei recomandă o dietă echilibrată oamenilor, în scopul de a se recupera, de a combate infecțiile, de a face sistemul imunitar să funcționeze mai bine.

Nutriționiștii spun că anumite alimente – precum legume, fructe, cereale integrale, leguminoase – sunt foarte importante pentru sănătate, pentru că au fitocompuși cu efecte bune asupra mecanismelor de protecție celulară în organism.

Dieta pe bază de plante este o sursă de nutrienți, fibre, vitamine și minerale, este foarte sănătoasă.

Cancer de sân

Acest tip de cancer este frecvent în ziua de azi și afectează femeile cu vârsta peste 45 de ani. Dieta pe bază de plante poate reduce riscul de cancer de sân și trebuie să includă fructe, legume și cereale integrale, spun cercetătorii.

Reducerea riscului de cancer de prostată

Această boală afectează milioane de bărbați din întreaga lume și poate fi prevenită prin dieta pe bază de plante, spun cercetătorii. Aceștia recomandă anumite strategii alimentare, care ajută în scăderea riscului de cancer.

Citește și:  Semne de recunoaștere a hipoxiei - insuficiența de oxigen în țesuturile corpului

Dieta ar trebui să conțină:

  • Fructe, legume, cereale integrale, leguminoase
  • Alimente bio bogate în nutrienți care susțin sănătatea generală a organismului
  • Semințe de chia, nuci, semințe de in deoarece sunt surse vegetale de acizi grași Omega-3 care reduc inflamațiile din organism
  • Legume bogate în fibre, ce au și sulforafan cu proprietăți anticancerigene, cum sunt broccoli, varză de Bruxelles, conopidă
  • Alimente (caju, migdale, semințe de dovleac) care au zinc – un mineral cu rol în funcția sistemului imunitar, ce previne cancerul de prostată
  • Licopenul are proprietăți antioxidante și scade riscul de cancer de prostată; se găsește în roșii proaspete, grapefruit roz și pepene verde
  • Alimente bogate în antioxidanți și vitamine A, C și E cum ar fi spanac, morcovi, varză kale, cartofi dulci, nuci, semințe, migdale, broccoli, ardei gras, citrice, căpșuni
  • Semințe de floarea-soarelui ce au seleniu și vitamine.

Foarte importantă este și hidratarea organismului; asta poate promova de asemenea sănătatea prostatei, reduce riscul de infecții ale tractului urinar. Experții recomandă 2 litri de apă pe zi.

Prevenirea cancerului colorectal cu plante

Fibrele sunt esențiale în dietă, trebuie consumate zilnic, câte 30 g de fibre pe zi. Despre ele, nutriționiștii spun că au un rol protector împotriva tumorilor din ultima parte a intestinului.

Obezitatea și stilul de viață nesănătos reprezintă factori care pot duce la acest tip de cancer. Pentru a reduce șansele de a dezvolta cancer colorectal se recomandă o dietă echilibrată, care include porții mari de alimente sănătoase pe bază de plante. Mai multe studii arată o legătură între consumul de fructe, legume, leguminoase, fructe uscate și riscul de a preveni și de a combate cancerul colorectal.

Cercetătorii spun că alimentele considerate ca fiind cele mai sănătoase sunt acelea pe bază de plante cum ar fi: legume, fructe, cereale integrale, uleiuri vegetale, ceai, nuci, leguminoase. În opinia lor, mai puțin sănătoase sunt alimentele cu adaos de zahăr și cerealele rafinate.

Prin consumul frecvent de alimente bogate în fibre se poate reduce riscul de a dezvolta cancer colorectal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.