La unii oameni cancerul colorectal poate apărea datorită unor anomalii genetice dobândite în cursul vieții, la alții însă boala este ereditară, se produce din cauza unor anomalii genetice moștenite. În opinia medicilor, bărbații sunt mai predispuși la cancer de colon stâng și rect. Majoritatea pacienților dezvoltă întâi un adenom care poate dura și câțiva ani și apoi ajung la secvența de carcinom.
Factorii care contribuie la dezvoltarea acestei forme de cancer colorectal sunt dieta necorespunzătoare, consumul de alcool și desigur factorii genetici. Dieta săracă în fibre, care conține puține alimente de origine vegetală este un factor care poate duce la dezvoltarea acestei boli.
Pentru prevenirea bolii și menținerea sănătății colonului este important să se consume multe alimente bogate în fibre deoarece astfel se crește volumul fecal, se accelerează timpul de tranzit intestinal, se scade timpul de contact al mucoasei intestinului cu carcinogenii. De asemenea, fibrele oferă o senzație de sațietate, astfel se consumă o cantitate moderată de alimente, se inhibă depunerea grăsimilor, se protejează intestinul de efectul nociv al acestora și se stimulează eliminarea sărurilor biliare.
Specialiștii în domeniul medical au găsit o legătură între aportul de lipide și incidența cacerului colorectal. Potrivit lor lipidele sau grăsimile stimulează dezvoltarea florei anaerobe care are rol în sinteza substanțelor carcinogene. De asemenea grăsimile cresc nivelul de colestrol din sânge și accelerează sinteza de acizi biliari. În plus, lipidele afectează răspunsul imun al limfocitelor care este creat de celulele anormale, tumorale.
În concluzie pentru prevenirea cancerului colorectal trebuie evitate grăsimea din carne de vită, grăsimea din carne de porc, uleiul de porumb, în general grăsimile saturate. Cele mai indicate lipide sunt cele din ulei de măsline și ulei de pește. De asemenea, nu trebuie exagerat cu consumul de carne de oaie, de vită și de porc, deoarece carnea roșie poate mări riscul de dezvoltare a acestei boli.
Consumul de alcool poate contribui la apariția cancerului colorectal deoarece alcoolul este solvent pentru substanțele carcinogene, produce un deficit de minerale și vitamine în organism iar în plus scade și nivelul de metionină. Acest aminoacid numit metionină conține sulf, ajută la detoxifierea ficatului și susține producerea unor antioxidanți.
Cancerul colorectal poate fi prevenit prin dietă protectivă care presupune reducerea aportului de grăsimi saturate sau lipide, creșterea cantității de alimente ce conțin fibre și diminuarea consumului de carne roșie. Dieta trebuie să fie bogată în cereale, fructe și legume, în alimente care conțin calciu, seleniu, vitamine A, D, C și E.
Foarte important este de menținut greutatea corporală sub control, deoarece obezitatea la bărbați contribuie la apariția cancerului colorectal, iar la femei poate fi un factor de risc al cancerului de sân, de colecist, cervical și uterin. Cu cât este mai mare cantitatea de grăsime cu atât crește nivelul de estrogeni ce stimulează celulele din sân. Lipidele afectează nivelul de hormoni ce sunt produși de glandele suprarenale și sunt transformați în estrogeni.