Descoperă limbajul spațiului și atingerii, cât de important este să respecți distanța față de o persoană

0
413
Limbajul spațiului în grup, Foto: deerwoodswcs.com

Oamenii au tendința de a se feri de anumite persoane care se apropie prea insistent de ei, au impresia că aceștia încearcă să ,,se bage prea mult în suflet” sau să-i manipuleze. Unii chiar se apropie atât de tare încăt crează împresia că stau nas în nas, că între pantofii lor este doar 10 cm. Este prea aproape!

Trebuie întotdeauna să lași suficient spațiu încât să nu creezi un disconfort celuilat. Nici nu-ți închipui cât de important este să știi să menții distanța, să lași spațiu între tine și o persoană, să nu invadezi spațiul cuiva.

Orice persoană are tendința de a face un pas înapoi când i se încalcă spațiul personal și se simte sufocată, impactul asupra ei este destul de mare. A te năpusti asupra unei persoane sau a te apropia prea mult de ea poate crea o imagine total greșită despre tine acesteia și uneori are un impact atât de mare, încât este greu de a repara cumva mai târziu acest gest.

Respectarea spațiului dintre două persoane este un mod de a construi o relație sau de a o distruge. Întotdeauna este mai inteligent să stai mai departe sau să rămâi pe loc decât de a te apropia prea tare de o persoană. Respectul și sentimentul de siguranță contează, iar limbajul trupului te poate ajuta să creezi celor din jur o stare confortabilă necesară îmbunătățirii raporturilor dintre persoane.

Regulile acestui limbaj al spațiului și atingerii sunt în funcție de împrejurare, de statutul social, pot deveni complexe sau alese fără a ține cont de părerea altei persoane. În general un om cu un statut social mai înalt atinge pe cel cu un statut social mai mic.

De exemplu un manager își atinge angajatul pe spate când își termină mai repede un lucru important și este jovial, fapt ce arată că îl apreciază, în situația inversă, dacă un angajat face un astfel de gest față de șef ar putea fi interpretat greșit, ca o lipsă de politețe și de respect, sau chiar ar putea fi dat afară.

Spațiul unei persoane se extinde în funcție de statut, de dispoziție, de relații, de situația respectivă creată. În anumite situații nerespectarea spațiului unei persoane poate crea momente ciudate, de aceea este important aplicarea corectă a unor reguli de limbaj ale trupului și de comportament.

Pe stradă se poate vorbi despre spațiul social, iar în autobuz deja spațiul se restrânge și poate deveni chiar intim. Potrivit specialiștilor spațiul femeilor în mijloacele de transport este mai mic decât al bărbaților ceea ce arată că femeile au un statut social inferior acestora.

Citește și:  Crăciunul îți vindecă sufletul, îți aduce bucurie și un strop de magie!
Descoperă limbajul spațiului și atingerii, cât de important este să respecți distanța față de o persoană
limbajul spațiului și atingerii

Un om sigur pe el va crea o impresie bună în societate. De aceea sunt importante gesturile, atitudinea, modul de interacțiune cu alte persoane și analiza oamenilor din jur. Limbajul trupului poate trăda sau ascunde multe lucruri despre o persoană, de aceea trebuie folosite mici trucuri pentru a crea o bună impresie celor din jur.

În societate, la un simpozion, când intri în sală trebuie să ai capul sus, umerii drepți, să zâmbești, energia și entuziasmul să se citească pe fața ta, iar cu cei din jur trebuie să realizezi un contact vizual direct, sincer, optimist mai ales cu cei care te interesează.

Fiecare om poate manipula felul cum este perceput prin diferite poziții când stă pe scaun. În afaceri este foarte important locul pe care îl alegi la o întâlnire, atât pentru tine cât și pentru ceilalți.

Dacă stai față în față la masă cu partenerul de afaceri înseamnă o abordare competițională, un mod de a afla mai rapid informații utile, de a-l analiza direct și de a face tot posibilul de a-l provoca și enerva.

Dacă stai la masă lângă partener înseamnă că dorești să ajungi la o înțelegere cu el, că vrei să găsești soluții pentru a te înțelege cu el. Când vrei să creezi un semn de egalitate alegi masa rotundă la care partenerii stau la distanțe aproximativ egale, în jurul ei. Poziția la 90 de grade la masă poate fi confortabilă, prietenoasă, perfectă pentru două persoane care vor să aibă o conversație plăcută.

Un manager va sta întotdeauna în capul mesei pentru a arăta că el este liderul și că va trebui să ia o decizie importantă. O astfel de persoană care se poziționează astfel față de angajați poate părea dură, iar uneori poate să nu fie plăcută de participanți.

Spațiul cu prietenii apropiați sau cu familia poate fi în jur de 1 m. Aceasta este o distanță perfectă pentru a auzi ce spune celălalt dacă este muzică, dar și a părea prietenos și destul de apropiat. Spațiul dintre soț și soție arată cât de frumoasă este relația dintre ei. Cu cât soțul este mai apropiat de soție și are mai multă grijă de ea cu atât este mai satisfăcut de căsătoria cu ea.

Există câteva semne clare ce indică faptul că ai invadat prea mult spațiul cuiva. Acea persoană iși înclină capul în direcția opusă, se oprește din conversație sau refuză să dea detalii personale, are o privire amenințătoare, clipește des, încearcă să îți evite privirea, își întoarce picioarele în direcția opusă, se înroșește, mișcă nervoasă din degetele de la mâini sau din picioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.