Diabetul de tip I ar putea fi provocat de consumul de produse lactate? Sunt periculoase pentru organism produsele lactate? Există păreri pro și contra cu privire la astfel de produse din lapte. Acestea sunt suspectate ca fiind cauza unor boli autoimune, a cancerului de ovare, a cancerului de prostată, a bolii Parkinson. Mai nou s-a găsit și o legătură între diabetul zaharat de tip I și produsele lactate.
Lapte și produse lactate, Foto: epicfuse.comDupă cum se știe insulina este proteina produsă de pancreas. Are două lanțuri de aminoacizi, unul cu 21 de aminoacizi numit lanțul A și unul cu 30 de aminoacizi numit lanțul B. Din punct de vedere genetic, fiecare om are o secvență de aminoacizi a moleculei de insulină. Dacă legăturile din structura insulinei sunt distruse se anihilează și acțiunea hipoglicemiantă a acestei proteine. Insulina bovină are o structură diferită de cea a insulinei umane, ea diferă prin 3 aminoacizi. Cu cât aceasta este mai diferită structural cu atât este mai antigenică, deci va produce secreția de anticorpi împotriva insulinei.
O dietă bogată în lapte și produse lactate poate aduce prea multe proteine antigene, hormoni extrogeni, calciu și factori de creștere. Insulina bovină a fost identificată ca fiind un factor de risc al diabetului zaharat de tip I. Organismul va recunoaște insulina bovină ca un antigen și astfel va încerca să o distrugă. Prin faptul că insulina umană și insulina bovină diferă doar prin cei 3 aminoacizi este posibil ca organismul să ajungă să confunde cele două tipuri de insulină și să atace propriile celule iar astfel să crească riscul de diabet zaharat de tip I.
Consumul de lapte și produse lactate a fost asociat și cu excesul de greutate. De asemenea nutriționiștii au spus și despre alte probleme legate de consumul de produse lactate și anume de oboseala cronică, diareea la copii, durerile de cap, alergiile, durerile musculare, durerile de spate și de gât, crampele musculare, astmul, afecțiunile respiratorii, ateroscleroza la tinerețe, diabetul zaharat, artrita, acneea, bolile neurologice, scleroza multiplă.
Laptele de vacă provoacă în organism multă acciditate iar în general alimentele acide duc la îngrășare. Dar cel mai rău este faptul că produsele lactate produc foarte mult mucus în intestin, chiar mai mult decât alte alimente. Când apare un surplus de mucus, organismul consumă foarte multă energie pentru îndepărtarea acestuia, iar organele sunt perturbate de acest mucus în exces. Astfel modul prin care organismul încearcă să elimine acest mucus este foarte divers, poate fi prin flegmă sau apariția coșurilor. Dermatologii deja au găsit o legătură între acnee și produsele lactate. Explicația constă în faptul că laptele și produsele lactate fac parte din categoria alimentelor ce produc o cantitate excesivă de hormoni ce sunt responsabili de formarea coșurilor, de apariția inflamațiilor și de creșterea producerii de sebum în exces. Laptele este bogat în componente hormonale și are un impact negativ asupra acneei dar și asupra metabolismului general.
Laptele nu este recomandat persoanelor care suferă de cancer, pentru ele este mai indicat iaurtul. Referitor la intoleranța la lactoză, prin consumul unor cantități mai mici de lapte apare imposibilitatea organismului de a asimila și de a fixa calciul și mineralele. Excesul de lapte nu este indicat adulților, mai mult de trei pahare de lapte pe săptămână nu ar trebui consumate, deoarece astfel există un mare risc de a elimina calciul din oase, din organism de a crește prevalența cancerului la sân și a cancerului la prostată.
Unii cercetători finlandezi au ajuns la concluzia că cei care consumă lapte și produse lactate de tineri au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip I. De asemenea s-a scris că oamenii care consumă lapte de vacă în perioada copilăriei sunt predispuși la diabet zaharat de tip I. Factorul care duce la această boală este insulina bovină, de care am spus mai sus. Cert este că s-a găsit o corelație între consumul de produse lactate și incidența diabetului. Cu cât se consumă mai mult lapte de vacă cu atât riscul de diabet crește. Vezi articolul de pe www.newscientist.com.