Doxiciclina, antibiotic bacteriostatic mai eficient decat tetraciclina

0
24477
Doxiciclina, antibiotic bacteriostatic mai eficient decat tetraciclina

Doxiciclina face parte din a doua generatie de tetracicline si este un antibiotic care lupta impotriva bacteriilor din organism, inclusiv a celor care sunt rezistente la actiunea tetraciclinelor clasice.

Doxiciclina este un antibiotic bacteriostatic al carui spectru de actiune este foarte larg (este asemanator cu al tetraciclinei si chiar il depaseste).

Spectrul antimicrobian cuprinde: chlamidii, rickettsii, germeni de tip gram pozitivi, micoplasme, spirochete, bacilii gram negativi aerobi, gonococi, streptococii (Staphylococcus aureus, Staphylococcus pneumoniae, Staphylococcus epidermidis), peumococii, stafilococii, Bacteroides fragilis.

La ce foloseste Doxiciclina?

Antibioticul intra in interiorul celulelor si actioneaza impotriva patogenilor de la nivel intracelular, care s-au localizat acolo. De asemenea, antibioticul ajuta la sinteza proteinelor in celula microbiana.

Doxiciclina este indicata in: infectii ale tractului respirator, infectii cauzate de microorganisme, bronsita cronica provocata de agenti patogeni prezentati mai sus si care sunt sensibili la acest antibiotic, infectii urogenitale, infectii ale tesuturilor moi si ale pielii, infectii la nivel gastrointestinal si de alt fel.

Este un antibiotic recomandat in cazuri de febra tifoida, artrita Lyme, actinomicoze, tularemie, endocardita, bruceloze, maladia Brill-Zinsser, enterite, maladia Whipple, holera, acnee, parodontita, gonoreea, chlamydia.

Ce trebuie sa faca o persoana inainte de a lua Doxiciclina?

Sa mearga la un medic pentru a sti de ce boala sufera si daca este bine sa ia acest medicament. Dupa o consultatie medicala, va afla de la medic care este doza pe care trebuie sa o ia in functie de afectiunea sa. Sa verifice daca are o boala de ficat, pentru ca in aceasta situatie nu este bine sa foloseasca Doxiciclina.

Daca o femeie este insarcina nu va folosi Doxiciclina deoarece acest medicament are efect nociv asupra fatului. S-a dovedit clinic ca antibioticul trece si in laptele matern si afecteaza formarea dintilor si oaselor la copil. De asemenea in timpul tratamentului cu Doxicilina o femeie trebuie sa evite sa ramana insarcinata. Nici femeia care alapteaza nu trebuie sa foloseasca medicamentul. Daca este vitala folosirea Doxiciclinei este obligatoriu sa se consulte un medic.

Citește și:  Remedii populare pentru calmarea durerii imediat!

Doxiciclina este interzisa la copiii mai mici de 8 ani. Doxiciclina este contraindicata pacientilor care fac plaja sau se expun mult timp la razele solare pentru ca in anumite cazuri s-a semnalat fotosensibilitate ridicata.

Persoanele cu insuficineta renala nu trebuie sa foloseasca acest antibiotic pentru ca efectul antianabolizant duce la marirea ureei in sange. Cei care sufera de sifilis trebuie sa consulte in medic inainte de a folosi medicamentul.

Este interzis consumul de alcool atunci cand se ia Doxiciclina, deoarece impiedica absorbtia normala a antibioticului. De asemenea trebuie evitate carbamazepina, difenilhodantoina, barbituricele.

Nu se ia Doxiciclina impreuna cu alte medicamente precum sunt: penincilina, antibiotice de alt tip, cefalosporine. Medicamentul devine mai putin eficient daca se ia impreuna cu suplimente de calciu, multavitamine, fier, calciu, aluminiu, magneziu, carbune, colestiramina, laxative.

Doxiciclina scade efectul contraceptivelor orale. Doxicilina se ia cu un pahar cu apa de 200 ml si intotdeauna dupa masa, nu pe stomacul gol. Nu se ia cu lapte sau alte produse lactate.

Care sunt reactiile adverse ale Doxiciclinei

Pot sa apara tulburari de inghitire, stare de greata, voma si diaree, inflamatii ale zonei anale si genitale, enterocolita.

Unele persoane pot avea eruptii cutanate, urticarie, dermatita exfoliativa, lupus eritematos, anemie hemolitica, pericardita, neutropenie, leucopenie, trombocitopenie, modificari ale functiei glandei tiroide.

Daca se depaseste doza, antibioticul provoaca icter, greata, voma si febra. In caz de simptome nedorite se intrerupe tratamentul, se fac spalaturi gastrice, se consulta un medic.

Doxiciclina se pastreaza la temperatura camerei, intr-un loc uscat, curat si racoros. Daca medicamentul este expirat nu se foloseste deoarece poate duce la grave leziuni renale. Pe prospectul medicamentului sunt prezentate dozele recomandate si modul de administrare a acestora. Intotdeauna se consulta medicului inainte de utilizarea medicamentului si se citeste cu atentie prospectul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.