Crupul laringian, difterie cu localizare laringiana

0
331
Crupul laringian, difterie cu localizare laringiana

Crupul laringian este o boala inflamatorie a tractului respirator superior, o infectie de natura virala a laringelui, bronhiilor si traheei – prin care se se face circulatia aerului in momentul respiratiei. Cand acest conduct aerian se inflameaza, el se ingusteaza si astfel respiratia se face cu dificultate si apare senzatia de tuse convulsiva. Aceasta boala este cauzata de anumiti agenti patogeni de tipul: infectii bacteriene, virusul gripal A, infectii adenovirale, difterie, virusul parainfluentei de tip I si II, virusul rujeolic, virusi respiratori sincitiali sau raceala.

La cateva zile de la aparitia agentului patogen si instalarea infectiei apar simptome de raceala, tuse puternica si aspra, voce ragusita, creste temperatura corpului si apar stari febrile, apar dificultatii respiratorii astfel ca muschii gatului sunt mai mult solicitati, la fel sternul si coastele.

Boala se poate transmite pe calea aerului prin intermediul picaturilor eliminate prin stranut, tuse de catre o persoana ce are deja agentul patogen. Cei mai predispusi sa faca aceasta boala sunt copiii cu varsta cuprinsa intre 1-6 ani, deoarece tractul lor respirator este mai mic si mai sensibil la anumite blocaje cauzate de mucus.

Simptomele acestei boli apar mai ales noaptea, copilul se trezeste brusc din somn, devine agitat, incepe sa tuseasca, sa aiba dificultati respiratorii. Respiratia sa este zgomotoasa, vocea este ragusita, pielea are o anumita paloare, buzele sunt cianotice, temperatura corpului este ridicata, in nas apar secretii abundente si alte semne ale unei boli infectioase. In cazurile mai simple simptomele pot sa dispara dupa cateva ore si sa reapara in noaptea urmatoare. Insa in momentul in care sunt leziuni ulcerative pe mucoasa laringelui simptomele pot sa persiste 5-7 zile.

Pentru a evita complicatiile nedorite copilul trebuie dus de urgenta la un medic de specialitate. Acesta va analiza simptomele si va lua in considerare starea de sanatate a copilului din ultimele zile, cat si istoricul sau privind ce boli a avut de cand s-a nascut in vederea stabilirii unui diagnostic. Ii va face teste bacteriologice la nivelul gatului si laringelui, examinari fizice la torace, la nas, gura, gat si urechi, pentru a identifica eventuale infectii si inflamatii ale acestora.

Citește și:  Ceai de lemn dulce, un leac miraculos contra depresiei

Cu ajutorul unui aparat special numit pulsoximetru va stabili cantitatea de oxigen care se gaseste in sange, iar prin radiografia la torace ii va examina caile respiratorii. Radiografiile se fac in momentul in care se banuieste ca pacientul ar avea infectii bacteriene la nivelul traheei – acestea fiind cazuri mai grave si mai rare.

Metode de tratament in crupul laringian:

  • Copilul trebuie dus la spital insotit intotdeauna de mama.
  • Indiferent de cat de grava este boala, prin tratament se va urmari ameliorarea spasmelor laringelui, restabilirea cailor respiratorii si reducerea inflamatiei membranelor mucoase.
  • Daca temperatura corpului este scazuta, se face o baie in apa calda, timp de 10 minute, cu temperatura apei de 37-39ºC.
  • Se bea lapte cald sau ceai de plante medicinale cu lamaie si miere de albine. Tusea se calmeaza prin infuzia de anason, cimbru, roua-cerului.
  • Se fac inhalatii cu vapori sau aburi prin adaugarea la 1 litru de apa fierbinte a unei lingurite de musetel, salvie si cateva picaturi de eucalipt. Acestea ajuta la dizolvarea mucusului uscat care adera la caile respiratorii.
  • Pentru indepartarea edemului in unele cazuri se utilizeaza medicamente de tipul corticosteroizilor pe cale orala.
  • Starile febrile sunt ameliorate cu paracetamol.
  • De mare ajutor sunt sucurile din citrice in fluidificarea sputei.
  • Camera in care sta bolnavul trebuie bine aerisita, acesta nu trebuie expus la fumul de tigara.
  • Un umidificator de aer poate ajuta copilul sa respire mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.