Dulceata din cirese este un desert delicios dar si un preparat bogat in nutrienti. Dulceata poate fi realizata foarte usor la domiciliu si astfel se poate savura in timpul verii cu apa rece, sau pe tot parcursul anului.
Intotdeauna se folosesc cirese proaspete, bine coapte si nealterate. Acestea contin pana la 15% zaharuri, mai ales glucoza si fructoza. De asemenea sunt bogate in vitamine (B1, B2, C, P si PP), acid folic, pectine, caroten, acid malic, acid citric si saruri de fier. Dulceata din cirese ajuta in prevenirea si tratamentul indigestiei, contine pectine si alte substante care protejeaza mucoasa intestinala impotriva iritatiilor si inflamatiilor.
Dulceata din cirese
Pentru realizarea acestui preparat delicios se folosesc urmatoarele ingrediente:
- 1 kg de cirese albe sau rosii
- 1 kg de zahar
- o lamaie
- 1/2 l apa.
Mod de realizare: se spala ciresele cu apa rece, apoi se scot samburii; se pune 1/2 l apa intr-o oala la fiert, se adauga 1 kg de zahar si se amesteca cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul; se adauga ciresele fara samburi in siropul realizat din apa si zahar si se amesteca din cand in cand pentru ca sa nu se prinda fructele de oala.
Spuma ce se aduna deasupra se indeparteaza usor cu o lingura; se taie lamaia in bucati mici si se adauga la dulceata; se amesteca bine si se fierbe pana ce dulceata este suficient de groasa; se incearca cu o lingura pe o farfurie pentru a vedea daca siropul de dulceata este destul de bine legat; la final se lasa putin sa se raceasca si se pune in borcane care trebuie inchise ermetic.