Durerile de dinti sunt, fara doar si poate, cele mai insuportabile, indiferent de sezon, zi a saptamanii sau de starea clinica generala. La un moment dat, toti ne-am confruntat cu ele sau urmeaza sa o facem, fie ca ne referim la un copil, fie la un adult. Apasatoare si, mai ales, neasteptate, durerile de dinti ne pot tine in loc oricand, ne pot distrage de la treburile pe care trebuie sa le facem si, daca situatia se agraveaza, putem prezenta si alte simptome care, din pacate, incep sa devina vizibile.
De regula, este indicat sa le prevenim, adica sa consultam dentistul ori de cate ori simtim ca ceva este in neregula. Mai mult decat atat, trebuie sa controlam aparitia cariilor si sa nu le lasam sa ajunga intr-un stadiu in care acestea se manifesta prin dureri insuportabile si, deja, de necontrolat. Cu alte cuvinte, daca nu ne tratam la timp si ignoram durerile de dinti, putem pierde acel dinte, odata ce nu mai poate fi salvat nicio parte din el.
In sfarsit, despre durerile de dinti se spune ca pot dobori si un adult, indiferent de rezistenta pe care a dezvoltat-o de-a lungul vremii la diferitele afectiuni de care a suferit. Din nefericire, aceste dureri de dinti, odata ajunse la un stadiu avansat, se pot manifesta si prin senzatia aparitiei unor alte dureri, cum ar fi cea de cap, acest lucru petrecandu-se in functie de cauza durerii.
De pilda, daca exista un dinte cariat, in sezonul rece, si nu numai, suntem predispusi unei dureri insuportabile. Ba chiar aceasta durere poate, iarasi, da senzatia ca ne dor toti dintii, acesta fiind mai mult un semn al infectiei ce trebuie tratata urgent, intrucat consecintele pot fi chiar fatale pentru unele persoane, indeosebi pentru batrani. Dar ce putem face pentru durerile de dinti care apar cateva ore si-apoi, bineinteles, dispar exact asa cum s-au si instalat?
Inainte de toate, trebuie sa luam in calcul eventualitatea consultarii unui dentist si urmarea unui tratament adecvat, desigur, recomandat de specialist. Daca nu avem nici timp sau pur si simplu avem o teama fata de dentist, putem apela la cateva remedii, sa le spunem asa, traditionale, deci conventionale. Insa, inainte, trebuie sa mentionam ca alcoolul, de pilda, nu este intocmai un remediu recomandat pentru tratarea durerilor de dinti, intrucat, acesta doar calmeaza pentru cateva minute durerea si apoi, ea devine mai accentuata, sau cel putin aceasta este senzatia justificata, de altfel, ce survine.
Mai mult, desi alcoolul omoara microbii, sa spunem asa, nu inseamna ca va omori si durerea, ci, ba chiar poate afecta mucoasa bucala, ceea ce nu ar fi indicat, in conditiile in care deja avem o durere puternica pe cap. In fine, revenind la remediile la care putem apela, printre cele mai cunoscute sunt, fara nicio indoiala, cuisoarele si, desigur, analgezicele. In primul rand, cuisoarele au substante care servesc drept antiinflamatoare, acestea fiind si antibacteriene.
Ele pot fi strivite si apoi, praful acela sau pudra respectiva poate fi aplicata pe dintele cu probleme. De altfel, cuisoarele reprezinta si un anestezic local extrem de eficient, folosit cu precadere de dentisti. Un alt remediu pentru durerile de dinti este analgezicul. Chiar si asa, nu le putem lua ori de cate ori durera devine mai apasatoare, medicamentele fiind recomandate numai in situatiile indicate de specialist. Exista si cateva controverse in acest sens. Spre exemplu, multe persoane se incumeta si isi administreaza aspirina.
Nimic mai gresit, intrucat, in cazul unei interventii la dentist, pot aparea hemoragii. Pe de alte parte, si celelalte analgezice sunt cat de cat periculoase, caci acestea provoaca somnolenta si o stare generala proasta. De asemenea, unele analgezice sunt atat de puternice incat pot aduce cu sine si dependenta, ele comportandu-se precum un drog usor care da tot felul de stari, de la ameteala pana la alte stari total neplacute.
Din pacate, sunt alte persoane care isi pun pungi de gheata pe tot obrazul, aparent cuburile de gheata stopand senzatia de durere. Iarasi, nimic mai gresit. Trebuie sa ne gandim, in primul rand, ca, desi aceste asa zise remedii opresc durerea pentru putin timp, ele pot agrava situatia.
Plus, daca intentionati sa aplicati cuburi de gheata pe obraz, nu uitati ca nu puteti sa le aplicati fara o punga sau un tifon ce nu lasa apa sa curga imediat. Chiar si asa, acest asa zis remediu este contraindicat si, in orice caz, trebuie sa ne gandim serios la consultarea de urgenta a unui dentist. Si, oricum, durerile odata stopate, ele pot reveni oricand, chiar in situatiile in care avem mare nevoie de concentrare.
Tocmai de aceea, odata stopata durerea, trebuie sa consultam un specialist, el putand fi capabil sa determine cauza si, bineinteles, sa o trateze corespunzator. Cu toate acestea, este mult mai bine sa prevenim aparitia cariilor si, implicit, a durerilor insuportabile printr-un periaj corespunzator, respectiv prin ingrijirea orala adecvata. Apoi, nu trebuie sa omitem importanta pe care o consultatie la dentist o are, specialistul putand vedea mult mai multe ca noi, si, desigur, fiind capabil sa ne propuna o solutie care ar putea opri eventualele neplaceri.