Durerea cronica – o provocare care se poate invinge

0
309
Durerea cronica - o provocare care se poate invinge

Durerea devine cronica atunci cand persista mai mult de sase luni de zile, chiar daca s-a facut tratament. Durearea cronica poate fi de doua feluri: usoara sau durere intensa (episodica sau durere continua, incomoda sau invalidanta complet).

Cele mai cunoscute dureri sunt: artrita, dureri de cap, dureri articulare, dureri de coloana, dureri posttraumatice, tendinita, sinuzita, dureri ale umerilor, bazinului, de ceafa, dureri musculare sau nervoase.

Durerea cronica se autointretine, se inhiba in general vindecarea si pot aparea noi probleme in zona dureroasa. Cu durerea cronica interactioneaza stresul, anxietatea, depresia, supararea, oboseala si astfel se amplifica durerea in organism. Durerea cronica care nu este calmata poate avea efect inhibitor asupra sistemului imunitar din organism. Durerea cronica – dureri de oase si articulatii care apar odata cu imbatranirea. Alte dureri sunt: leziuni nervoase, rani care nu s-au vindecat.

Cauzele aparitiei acestei dureri pot fi diverse: durerea de coloana, poate fi rezultatul pozitiei defectuoase in timp a spatelui, ridicarea si caratul obiectelor foarte grele, obezitatea (solicita spatele si genunchii), anomalii congenitale (curbura coloanei vertebrale), leziuni posttraumatice, purtat tocuri inalte, dormitul incorect pe o saltea proasta.

Durerea persistenta poate fi cauzata de alte tulbulari: cancer, ulcer gastric, scleroza multipla, SIDA, afectiuni ale bilei.

Cauza durerii cronice este greu de stabilit

Durerile cronice sunt tratate in spitalele si clinicile private, unde pot fi vindecate prin tratamente spitalicesti dar si prin tratament ambulatoriu. Durata tratamentului poate fi de cateva saptamani sau chiar luni de zile. In aceste clinici sunt medici specialisti, psihologi, fizioterapeuti, practicieni ai terapiilor alternative, dar si pacientul trebuie sa aiba rol activ in tratamentul durerii. Se urmareste nu numai alinarea durerii, ci si educarea pacientului pentru a face fata durerii cronice.

Metode folosite de specialisti impotriva durerii cronice: tehnicile de biofeedback si relaxare pentru a controla activitatea undelor cerebrale, acupunctura, hipnoterapia, meditatia (sunt forme ale terapiei alternative).

Medicamentele analgezice eliberate din farmacii, fara prescriere medicala, pot ameliora cazuri mai usoare ale durerii musculare, sau pot reduce inflamatiile puternice. Medicul poate prescrie medicamente mai tari, antidepresive, antiiflamatorii si cu prescriptie sau cura mai scurta de astfel de medicamente.

In cazul leziunilor care apar in urma unor tratamente ce necesita mobilizare, pentru a se vindeca, medicul recomanda folosirea unor dispozitive – centura colier (guler). Cazurile mai grave pot necesita interventii chirurgicale. Presopunctura – consta in apasarea cu degetul indoit pe punctele specifice din palme, talpi, membre care corespund diverselor zone ale organismului, intreruperea apasarii apoi reluarea apasarii.

Presopunctura in jumatatea superioara a corpului:

  • Apasarea intre degetul mare si cel aratator timp de 1 minut – calmeaza durerea faciala.
  • Apasarea cu degetele la baza craniului timp de 1 minut de 3 sau 5 ori – reduce durerile de cap si coloana.
  • Apasarea musculaturii umarului (drept si stang pe rand) reduce tensiunea in umeri si altele.

Presopunctura jumatatii inferioare a corpului:

  • Apasarea cu degetul sub rotula genunchiului, lateral de tibie, timp de 1 minut, pentru calmarea durerii abdominale.
  • Apasarea cu degetul la picior la marginea tibiei (la piciorul drept si apoi la cel stang) timp de 1 minut de 2 sau 3 ori, determina calmarea crampelor abdominale.
  • Apasarea cu degetul aratator pe fata superioara a piciorului (drept si apoi stang) intre al doilea si al treilea deget, calmeaza durerile de glezna si picior si altele.
Citește și:  De câte tipuri este herpesul și care sunt metodele de transmitere a acestuia?

Aromaterapia – masaj pe piele in zona cu durere cronica cu uleiuri esentiale: lavanda (reduce inflamatia, relaxeaza muschii), eucaliptul (reduce edemul, accelereaza vindecarea), ghimbirul (amelioreaza durerile, reduce rigiditatea articulatiilor).

Masajul – usureaza temporar tensiunea, rigiditatea, spasmele musculare.

Chimiopractica – este metoda prin care se reface mobilitatea articulatiilor (in caz de bursita si ,,cotul jucatorului de tenis”).

Fitoterapia – determina cresterea fluxului sanguin din tesuturile articulatiilor si reduce inflamatia lor. Se maseaza zonele afectate cu ulei de menta, ulei de luminita noptii, ulei de perisor, unguent cu ardei rosu iute, amelioreaza artroza, poliartrita reumatoida.

Homeopatia – o alta metoda de tratament pentru durerea cronica care utilizeaza cremele homeopatice pe baza de arnica pentru locurile dureroasee (dureri musculare si pentru alte dureri).

Stilul de viata – odihna poate ameliora durerea dar nu prea mult timp, deoarece muschii fiind tensionati, slabiti, se accentueaza durerile. Daca durerea cronica impiedica sa se faca miscare (si se sta la pat) in acest caz este necesar ,,o modelare” de incercat o tehnica care va ajuta corpul sa se puna iar in miscare.

Exercitiile fizice regulate pe termen lung, pot ameliora durerea, prin cresterea tonusului muschilor, flexibilitatea si forta lor.

Metoda psihosomatica – invata pacientul cu durerea cronica, sa inlocuiasca credinta negativa, auto-distructiva cu credinta pozitiva, afirmatii pozitive in legatura cu ,,rezolvarea” durerii cronice. Este important ca sa fie privita durerea ca o parte a vietii, si nu ca pe totalitatea acesteia.

Biofeedback-ul electromiografic poate oferi informatii despre tensiunea musculara si cum trebuie controlata pentru a evita durerea.

Relaxarea, meditatia si yoga pot reduce durerea cronica asociata cu stresul atunci cand se practica in mod cat mai regulat. Intinderile din exercitiile yoga pot intari muschii fara a solicita suplimentar oraganismul.

Alimentatia si dieta – este bine sa se consulte un medic sau un dietetician, inainte de a lua suplimente de viatmine in doze mai mari. Ca si Mg din alimente relaxeaza muschii si diminueaza durerile cronice ale muschilor, produse de lactate, carnea si grasimi care trebuie evitate in caz de dureri in poliartrita reumatoida.

Hidroterapia – tratament pentru durerea cronica folosind comprese reci si fierbinti in mod alternativ timp de 20-30 minute de 2-3 ori/ zi.

Durerea acuta din traumatismele muschilor, ligamentelor sau cartilajelor se amelioreaza in prima faza prin repaus imediat, aplicatii de comprese cu gheata, bandaj elastic, perna electrica (in unele cazuri), aplicarea de creme (antiinflamatorii si impotriva durerilor), ceaiuri infuzate din plante si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.