Care sunt cauzele durerilor faciale?

0
882
Care sunt cauzele durerilor faciale

Durerile faciale pot fi atribuite unor boli sau unor afectiuni dentare, oculare, si altele. La nivelul zonelor fetei, ca de exemplu in jurul ochilor, a maxilarului, mandibulei, sunt receptori care transmit semnale prin nervul trigemen catre creier. Afectarea acestui nerv duce la instalare durerilor ce cuprind o parte a fetei.

Nevralgia trigeminala se manifesta prin junghiuri de durere intensa in gingie, buza, barbie, obraz, care sunt declansate la atingere. Aceasta afectiune apare mai ales la persoanele cu varsta peste 50 de ani. Pentru calmarea durerii se prescriu analgezice, care uneori se asociaza cu doze mici de medicament antidepresiv pentru a potenta analgeticul. Aceasta inflamatie a nervului este posibil sa fie provocata de un vas sanguin care comprima un nerv. Durerea poate fi calmata prin acupunctura si masajul profund in zona respectiva. In cazuri grave se recurge la o interventie chirurgicala.

Un abces dentar creeaza dureri faciale, pulsatile si constante, mai ales la atingerea dintelui. Uneori apare febra, ganglioni umflati si senzatia ca dintele se misca. Tratamentul este esential, se ia legatura cu dentistul. In mod obisnuit se ia un analgezic si se clateste gura din ora in ora cu apa sarata calda. Uneori prin diseminarea infectiei pot aparea leziuni ale maxilarului, de aceea pentru a preveni acest risc este esential sa se faca tratamentul dentar de urgenta.

Sinuzita este o boala care da dureri faciale

Mai ales in jurul obrajilor si ochilor se simte o durere surda, care se amplifica la aplecare inainte, apare o scurgere consistenta din nas, indispozitie, vocea este nazonata, are loc pierderea temporara a mirosului. De asemenea, sinuzita da si durere de gat, de cap, de dinti si febra.

In mod obisnuit (cauza este bacteriana) tratamentul este un analgezic, antibiotic sau decongestionant. Cand sinuzita este cauzata de o alergie, se iau antihistamice, corticosteroizi in inhalatie. Abcesele dentare si alergiile predispun la sinuzita. Cateva metode de tratament alternative, ca de exemplu homeopatia sau acupunctura, pot fi utile in dureri faciale acute, precum si pentru prevenirea recidivelor.

Citește și:  Află aspecte importante legate de îngrijirea bolnavilor după intervenții chirurgicale intracraniene

Zona zoster – infectia cu herpes zoster a unui nerv – este o boala grava care printre altele da dureri faciale, senzatia de zdrobire pe o parte a fetei. De asemenea, se manifesta printr-o eruptie rosie, veziculara pe fata, gat si ureche, incapacitatea de a misca muschii fetei, mancarime, senzatia de intepatura, furnicatura pe suprafata pielii si febra usoara.

Tratamentul medical cuprinde calmante pentru durere, medicamente antivirale si uneori un antibiotic. De asemenea, ajuta dozele mari de vitamina E. Aceasta boala este provocata de acelasi virus care cauzeaza varicela, sau o recidiva a aceluiasi virus.

Daca in momentul deschiderii gurii se simt pocnituri sau declicuri in zona articulatiei mandibulei, posibil insotite de dureri de cap si care iradiaza spre fata, spre umeri si gat, este cazul unei afectiuni cunoscuta sub numele de sindrom de articulatie temporo-mandibulara. In acest caz se merge la dentist pentru un tratament ce poate cuprinde si corectarea unei alinieri defectuoase a mandibulei sau a altor probleme dentare.

De asemenea, tratamentul va cuprinde: medicamente antiinflamatorii, caldura umeda, se vor consuma alimente moi, se poate face fizioterapie. Deosebit de eficiente sunt si alte metode de tratament, cum ar fi: tehnicile de relaxare, biofeedback-ul, acupunctura, shiatzu.

Durerea de cap de tip cluster este o durere pulsatila ce apare si dispare in jurul ochilor. Este insotita si de congestie nazala, inrosirea ochiului, lacrimare si transpiratie. Diagnosticul trebuie stabilit de medic. Aceasta afectiune poate fi declansata de consumul de alcool, medicamentele care dilata vasele sanguine, cum este de exemplu nitroglicerina. Aceste dureri faciale pot fi calmate prin aplicarea nazala interna de unguent cu ardei iute de Cayenne numit si Capsicum frutescens.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.