Echinacea (Echinacea purpurea), ajuta la consolidarea sistemului imunitar

0
697
Echinacea (Echinacea purpurea), ajuta la consolidarea sistemului imunitar

Echinacea este o planta medicinala foarte cunoscuta si frecvent utilizata in medicina la fabricarea unor medicamente care ajuta la consolidarea sistemului imunitar. Aceasta planta perena este originara din America de Nord, dar se cultiva intens si in Europa, face parte din familia Asteraceae si are denumirea stiintifica de Echinacea purpurea.

Este cultivata de asemenea si ca planta ornamentala, ea fiind o specie atractiva prin florile sale mari, cu petale roz sau mov, frunzele verzi aranjate intr-o rozeta bazala, lanceolate, eliptice, alungite si cu marginile puternic zimtate. Radacina este de culoare negricioasa, iar tulpina ramificata, nu prezinta perisori pe suprafata ei.

Echinacea este folosita atat in homeopatie cat si in medicina traditionala. De la ea se recolteaza in scop terapeutic florile, frunzele si radacina. Sucul din muguri proaspeti de echinacea ajuta la accelerarea coagularii sangelui, iar daca este aplicat pe piele, local, in zonele lezate, are efect bun in vindecarea ranilor.

Tinctura de echinacea ajuta la vindecarea arsurilor si leziunilor de pe piele, are efect excelent in cresterea sau sporirea potentei sexuale. Este recomandata si in tratamentul unor boli cronice ca de exemplu: cistita, prostatita, anexita, arsuri, eczeme, psoriazis, infectii respiratorii, herpes, gripa, raceala, nefrita, hepatita, artrita reumatoida, pancreatita, eruptii cutanate.

Planta este un bun stimulent al sistemului nervos central, sub forma de infuzie ajuta in calmarea durerilor de gat, in vindecarea amigdalitei si bolilor inflamatorii. De asemenea echinacea este recomandata in tratamentul bolilor infectioase cum sunt gonoreea, scarlatina, febra tifoida, osteomielita, lupusul, meningita. Persoanele care sufera de stari depresive, de oboseala, stres si surmenaj pot folosi cu incredere aceasta planta medicinala.

In homeopatie planta este utila in diferite tratamente recomandate persoanelor care sunt sensibile la frig, au sistemul imunitar scazut, au probleme digestive si de stomac. In medicina populara echinaceea este renumita ca planta medicinala folosita pentru vindecarea bronsitei, racelii, durerilor de gat si altor afectiuni ale tractului respirator.

Tinctura de echinacea se prepara astfel: se pune o lingurita de planta uscata si macinata la o cana de apa fierbinte, se lasa timp de 15 minute, apoi dupa ce s-a racit se filtreaza.

echinacea

Decocotul de echinaceea se realizeaza astfel: se pune o lingurita de radacina maruntita la 300 ml apa clocotita, se fierbe timp de jumatate de ora, se lasa la racit, apoi se filtreaza. Se ia cate una sau doua lingurite de 3 ori pe zi, inainte de masa. Acest tratament este recomandat in cazuri de boli infectioase.

Citește și:  Proprietatile ceaiului Lapacho, considerat un antibiotic natural pentru organism

La fel ca si Echinacea purpurea se foloseste si o alta planta medicinala asemanatoare care face parte din aceeasi familie Asteraceae si are numele de echinacea-cu-petale-inguste si denumirea stiintifica de Echinacea angustifolia.

Este nativa din America de Nord, are gust si miros specific si creste inalta de pana la 50 cm. Are radacina destul de mare (ea se dezvolta atat vertical cat si orizontal), tulpina este ramificata iar la capat are cate o floare in forma de con cu petale de culoare roz-alb sau roz-violet, inguste, delicate si orientate in jos.

Aceasta planta a fost folosita inca din vremuri de demult, de indienii din America de Nord, in preparate traditionale pentru tratamentul unor boli si afectiuni. Planta este apreciata si in prezent pentru efectul sau antiinflamator, antispasmodic, antiinfectios si de stimulare a sistemului imunitar. Aceste proprietati importante au fost demonstrate de cercetatori in numeroase studii farmacologice medicale si s-a ajuns la concluzia ca ele se datoreaza elementelor active din compozitia plantei.

Planta este folosita in prevenirea gripei, racelilor, pentru ca are efect antiviral, antibacterian si de consolidare a sistemului imunitar. Poate fi combinata cu alte medicamente decongestionante, antiseptice si antiinflamatorii si astfel este folosita cu succes in tratamentul unor afectiuni ale pielii – arsuri, rani, muscaturi, ulcere, acnee, eczeme, dermatite. Vechii amerindieni foloseau planta in calmarea durerilor de gat si de dinti, in vindecarea ranilor, muscaturilor de sarpe si impotriva turbarii.

Echinacea nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza si nici persoanelor care sunt alergice la aceasta planta. In farmacii este disponibila sub forma de tinctura, capsule, ceai, in forma lichida si de tablete. La plafar se gaseste echinacea pudra sau granule, ca extract sau tinctura.

Cele mai recomandate de specialisti sunt capsulele de echinacea. Tincturile sunt excelente pentru afectiunile tractului respirator, iar ceaiul nu contine chiar toate elementele din compozitia plantei pentru ca unele dintre acestea nu se dizolva in apa. Indiferent de alegerea facuta trebuie citit cu atentie prospectul produsului si respectata doza recomandata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.