Endometrioza – o afectiune misterioasa si des intalnita

0
330
Endometrioza - o afectiune misterioasa si des intalnita

Endometrioza este o boala intalnita cel mai adesea la femeile mature. In aceasta boala, celulele care se gasesc in mucoasa uterina, migreaza si se stabilesc in zona pelvisului si a abdomenului. Cauza acestei boli nu este cunoscuta. Se crede ca, in timpul menstruatiei, celulele trec prin trompele uterine si de-acolo se instaleaza si cresc in zone pelvisului. Aceste celule arata ca piperul in interiorul abdomenului, si pot fi transparente sau de culoare rosie si neagra.

In perioada in care o femeie este la ciclu, aceste celule se comporta la fel ca cele normale din uter, iar in zilele de dinaintea ciclului ele se umfla si sangereaza in interiorul abdomenului. Endometrioza poate fi gasita in zona abdomenului, a pelvisului, a ovarelor, a vezicii urinare si a intestinelor. Au existat si cazuri in care endometrioza a fost gasita in plamani si in zona ombilicala.

Aceasta boala poate duce la formarea chisturilor ovariene. Deasemenea, endometrioza cauzeaza iritatii si inflamari. In cele mai severe cazuri de endometrioza, tesuturile create de aceste celule pot lega uterul, ovarele, trompele uterine si intestinele unele de altele, ca o panza de paianjen.

In acest caz, ovulele sunt prinse in tesuturi, ceea ce reduce sansele ca femeia sa ramana insarcinata. Aceasta boala este destul de des intalnita, si este legata de ciclul menstrual al unei femei, de obicei fiind intalnita la femei cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani. Boala este rar intalnita la adolescente si la femeile trecute de 45 de ani, insa nu este exclusa.

Simptomele acestei boli sunt: dureri mari in perioada dintre cicluri, in special in zilele dinaintea ciclului; dureri in timpul menstruatiei; dureri in timpul actului sexual; dureri in zona intestinelor. Singura metoda sigura prin care este diagnosticata endometrioza este laparoscopia. Laparoscopia este o operatie prin care doctorul poate vedea interiorul abdomenului si zona pelvisului.

In cadrul sau, se face o taietura mica in buric, iar prin aceasta taietura se introduce un cablu ca un fel de telescop cu ajutorul caruita doctorul poate vedea organelle din acea zona. Severitatea endometriozei este stabilita in functie de zona afectata si de prezenta adeziunilor.

Cu cat numarul tesuturilor endometriozice este mai mare, cu atat mai severa inseamna ca este boala. Deasemenea severitatea acestei boli indica, care sunt sansele ca pacienta sa ramana insarcinata pe cale naturala. Severitatea endometriozei nu are legatura cu intensitatea durerii, intrucat exista cazuri in care boala poate fi grava si durerea poate fi relativ mica.

endrometrioza

Majoritatea femeilor care au endometrioza vor putea avea copii fara nici-o problema. De obicei, femeile care au probleme cu infertilitatea sunt diagnosticate cu aceasta boala, folosind metoda laparoscopiei. Se crede ca endometrioza produce chimicale care reduc sansele ca sperma sa fertilizeze un ovul. Deasemenea daca sunt prezente adeziuni, exista sansa ca ovulul sa nu poata trece prin trompele uterine, fiind prins in capcana de aceste adeziuni. Indepartarea acestor adeziuni cu ajutorul laparoscopiei pot creste sansele ca pacienta sa ramana insarcinata pe cale naturala.

Citește și:  Sindrom de colon iritabil

Este foarte probabil ca in cazul femeilor ale caror surori sau mame au avut endometrioza, sa aiba si ele aceasta boala la un momendat. Desi aceasta boala poate fi tratata chirurgical, exista si doua tratamente naturale eficiente. Unul este sarcina, iar cealalta este menopauza. Insa niciuna din aceste solutii nu este practica daca femeia are 25 de ani si daca doreste sa ramana insarcinata.

Tratamentul hormonal imita sarcina sau menopauza, iar de obicei, acest tratament dureaza timp de 6 luni. De obicei, in tratamentele hormonale se folosesc pilulele contraceptive sau progestogenii. Pilulele contraceptive sunt considerate a fi cel mai eficient tratament in combaterea durerilor asociate cu endometrioza. Progestogenii sunt luati sub forma de pastile sau injectii. Efectele secundare ale progestogenilor pot include retentia de apa si luarea in greutate. In aceasta perioada femeia nu are ciclu menstrual, acesta revenind la cateva saptamani dupa incheierea tratamentului.

Deasemenea, tratamentele hormonale sunt eficiente si impotriva durerilor, insa nu sunt recomandate pentru femeile care vor sa ramana insarcinate, decat daca pacienta vrea sa scape de dureri sau se pregateste pentru o viitoare operatie. Desi nu exista dovezi concludente in acest sens, unele femei au descoperit ca terapiile complementare, ca de exemplu acupunctura sau presopunctura, le pot ajuta sa amelioreze anumite simptome, in special durerea.

Unele femei decid sa nu trateze endometrioza, iar doctorii avertizeaza ca in timp aceasa boala se poate ameliora de la sine, dar se poate si inrautati. Daca simptomele pacientei nu sunt severe si aceasta are deja copii sau nu vrea copii, ea poate decide sa nu se trateze. Indiferent de tipul tratamentului pentru aceasta boala, studiile au demonstrat ca de-a lungul timpului boala poate reveni dupa cateva luni sau cativa ani.

Daca primul tratament a fost chirurgical, este posibil ca noul tratament sa fie tot chirurgical, desi pacienta poate opta si pentru tratamentul hormonal. Deasemenea pentru femeile care nu mai vor sa faca copii exista varianta indepartarii uterului si ovarului, procedura numita histerectomie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.