Termenul de epilepsie-boală reprezintă sindromul clinic cronic la care crizele se repetă. Această boală se manifestă prin crize majore, care încep și se termină brusc, însoțite de pierderea conștiinței și de convulsii. Pot fi cauzate de traumatisme craniene, de neoformații intracraniene, de tulburări vasculare cerebrale ca de exemplu hemoragie meningiană, encefalopatie hipertensivă, embolie, tromboflebită cerebrală și alți factori. Unele persoane ajung să sufere de epilepsie datorită intoxicațiilor cu alcool, tulburărilor metabolice, oxidului de carbon, traumatismelor obstreticale, encefalitei.
Chiar înainte de criză pot să apară anumite semne cum sunt de exemplu: nevralgiile, migrena, paresteziile, clipirea pleoapelor, senzațiile de furnicături, arsuri, mișcări rapide ale membrelor, anxietatea, auzirea unor voci sau zgomote. Toate aceste semne îl pot atenționa pe bolnav că urmează în doar câteva zeci de secunde o criză și astfel el are răgazul de a se așeza într-o poziție în care să fie ferit de corpuri contondete, să fie protejat să nu se lovească.
Începerea crizei are loc bruc, acesta devine palid, își pierde cunoștința, se prăbușește, are dinții strânși, ochii imobili, plămânii în expirație forțată. Această fază este urmată de mișcările violente ale capului, maxilarelor, mușcarea limbii, apariția unei spume la gură, emisii involuntare de materii fecale, de urină și convulsii ale membrelor superioare și inferioare.
La persoanele care au crize minore apar doar contracții musculare parțiale, care pot tine câteva zeci de secunde. Astfel de crize sunt frecvente la copii. Există și crize ușoare de epilepsie în care bolnavii devin palizi, iși opresc brusc activitatea, scapă lucrurile din mână, iar la un moment dat își revin și par că nu ar fi avut nimic.
Medicii spun și despre existența crizelor jacksoniene de epilepsie localizată la mână, picior sau față. În timpul acestor crize bolnavul nu își pierde cunoștiința și observă desfășurarea lor, cum se propagă pe zona respectivă a corpului. Pentru tratamentul epilepsiei se face un program special care are în vedere eliminarea crizelor isterice, a tetaniei, a emoțiilor și conflictelor psihice. Odihna trebuie respectată, somnul trebuie să fie de 8 ore pe noapte. Nu se bea deloc alcool, nu se consumă multă sare, se evită alimentele excitante.
Magneziul ajută la calmarea spasmelor musculare și a nervilor, iar L-tirozina este necesară pentru funcționarea bună a creierului. Tot pentru buna funcționare a sistemului nervos central sunt recomandate suplimentele de vitamina B. Acidul folic nu trebuie să lipsească deoarece acesta hrănește creierul și sistemul nervos central. Calciul are rol important în transmiterea impulsurilor nervoase. Zincul protejează celulele creierului, iar conezima Q-10 îmbunătățește oxigenarea creierului.
Potrivit Asociației Pacienților cu Epilepsie din România, epilepsia ar putea fi vindecată, crizele epileptice pot fi stopate prin intervenție chirurgicală. Mediafax.ro anunță faptul că metoda chirurgicală a dat rezultate excepționale și a fost aplicată în Europa și SUA. Bolnavului de epilepsie i se implantează în creier niște electrozi fără a-i atinge vasele de sânge și astfel se observă tridimensional focarul epileptic. Pacientul este monitorizat și astfel la apariția crizei se poate depista exact zona din creier care a produs criza convulsivă.