Excesul de greutate crește șansele de osteoartrită la genunchi

0
31

Potrivit statisticilor, doi din trei adulți cu obezitate suferă de osteoartrită la genunchi. Această boală apare din cauza excesului de greutate, spun cercetătorii. Osteoartrita este o formă comună de artrită, de multe ori invalidantă, care afectează grav cartilajul genunchilor. Cu cât gradul de obezitate este mai mare, cu atât are loc agravarea mai rapidă a artritei.

Navigare rapidă în articol:

  1. Osteoartrita și obezitatea
  2. Cum să pierzi în greutate

1. Osteoartrita și obezitatea

Osteoartrita este o boală gravă, a cărei prevalență globală a crescut la oameni și din cauza obezității. Această boală degenerativă distrofică a articulațiilor se produce din cauza distrugerii cartilajului articular. Boala apare în mod mai frecvent la persoanele în vârstă.

Simptomele și consecințele osteoartritei sunt:

  • Reducerea mobilității
  • Rigiditate matinală
  • Durere la articulația afectată în timpul mișcării
  • Limitarea mișcării cum ar fi la nivelul genunchilor
  • Scăderea forței musculare.

Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, obezitatea este un factor de risc pentru dezvoltarea osteoartritei. Pentru ameliorarea simptomelor osteoartritei, se recomandă pierderea în greutate (cu o alimentație adecvată) și exercițiile fizice. În acest fel se previne creșterea obezității, se ameliorează durerea, se crește mobilitatea, funcția fizică și se îmbunătățește sănătatea. Desigur, medicii recomandă o terapie cu medicamente și fizioterapie.

Obezitatea și osteoartrita reduc mobilitatea, duc la creșterea problemelor articulare și progresia acestei boli.

Oamenii care au probleme la nivelul articulațiilor genunchilor, trebuie să ia în serios aceste semne, pentru că ele indică anumite boli și deci, trebuie să consulte un medic ortoped.

Leziuni la ligamente la genunchi

Cercetătorii spun că femeile au un risc de două până la opt ori mai mare de a suferi de leziuni la ligamente la genunchi, decât bărbații. Se pare că ele suferă de astfel de probleme din cauza modului în care pun presiune pe ligamentul încrucișat anterior (LIA, ACL). Este vorba aici mai ales despre femeile care fac și sport, care sar, care fac atletism, etc. Ele au nevoie de antrenament corect, neuromuscular, pentru a-și îmbunătăți forța picioarelor, agilitatea, tehnica de aterizare, pentru a avea o stabilitate mai bună a articulației genunchiului.

Ruptura de ligament încrucișat anterior

Ruptura acestui ligament poate să apară în timpul mișcărilor de rotație sau a mișcărilor circulare ale genunchiului cu piciorul fix. De exemplu, se poate întâmpla asta atunci când cazi din neatenție, când calci pe un teren accidental, instabil, într-o groapă, dar piciorul rămâne într-o poziție fixă și doar genunchiul se rotește. De asemenea, leziuni la ligament apar și din cauza loviturilor, cum se întâmplă în accidente sau în sporturi de contact.

Oamenii care schiază pot suferi rupturi de ligament atunci când cad, deoarece clăparii lor nu se desfac, iar piciorul rămâne fix, doar genunchiul se rotește.

Simptomele în acest caz sunt clare:

  • Apar probleme de mers, incapacitatea de a continua activitatea, acea senzație de instabilitate la nivelul articulației
  • La genunchi se produce un clic audibil, chiar la articulația acestuia în timpul căzăturii sau al accidentului
  • Se produce edemul, articulația genunchiului se umflă chiar în prima oră după accident și apare și vânătaia.
Citește și:  Osteoartrita: boala degenerativă a articulațiilor – Modalități de ameliorare și prevenire a osteoartritei

Dacă se simte și durere, este posibil ca să existe și alte leziuni ale unor structuri intraarticulare, cum ar fi: fractură intraarticulară, ruptură de menisc, leziuni combinate.

În cazuri grave de rupturi ale ligamentului încrucișat anterior la articulația genunchiului este nevoie chiar de o intervenție chirurgicală. Când se produc astfel de traumatisme, se face o radiografie la medic, pentru a se observa leziunile de la nivelul articulației genunchiului.

Tratamentul constă și în administrarea de medicamente analgezice, antiinflamatorii, de combatere a edemului, dar și în purtarea unei orteze speciale sau atele de imobilizare pentru o anumită perioadă de timp, pentru recuperare.

2. Cum să pierzi în greutate

Dacă te dor genunchii, este mai greu să slăbești prin sport sau exerciții fizice. Cel mai indicat este să-ți controlezi dieta și să nu mănânci în exces, astfel vei putea scădea în greutate. Pentru a avea un rezultat pozitiv al unei diete, trebuie să te ridici de la masă în momentul în care mai ai acea senzație ușoară de foame, deci să nu mănânci niciodată în exces.

Biclicleta staționară te ajută să pierzi în greutate

În acest caz, cea mai bună modalitate de a pierde în greutate este bicicleta de fitness pentru slăbire. Desigur, este important să te antrenezi corect, pentru că printr-o abordare greșită, antrenamentul poate fi chiar dăunător.

Care sunt beneficiile oferite de antrenamentul la bicicleta staționară? În primul rând acesta ajută la scăderea în greutate; se pot pierde câteva kg după 30 de zile de antrenament. Rezultatul după această perioadă de timp este vizibil imediat, spun cei care deja au încercat acest antrenament. Desigur se începe cu antrenamente mici de 10-15 minute, pentru a nu supune corpul unui stres sever. După o perioadă de timp, un antrenament poate fi mai lung și de 30-40 de minute. Pentru a pierde în greutate, se recomandă 4 exerciții pe săptămână, pentru ca organismul să aibă timp să se refacă.

Este vorba despre un antrenament de tip cardio, care va antrena plămânii, inima, vasele de sânge.

Acest tip de antrenament oferă multe avantaje și anume:

  • Crește rezistența fizică a corpului
  • Are efect pozitiv asupra sănătății generale a organismului
  • Elimină stresul și reduce riscul de obezitate
  • Previne ateroscleroza și hipertensiunea arterială
  • Consolidează mușchii și sistemul musculo-scheletic.

Acest antrenament ajută și la eliminarea celulitei, nu doar la slăbirea corpului.

Alte sfaturi

Cu ajutorul bicicletei staționare se poate obține silueta perfectă, dacă desigur se ține cont și de bioritmul corpului, dacă se respectă un program de recuperare, de somn, dacă antrenamentul se ajustează în mod adecvat la rutina zilnică. Nu este bine să se exagereze, corpul nu trebuie să fie stresat inutil, iar antrenamentul ar trebui terminat cel puțin cu 2 ore înainte de culcare.

De asemenea, se recomandă ca antrenamentul să fie efectuat dimineața, dar nu imediat după trezire, ci la aproximativ 2-3 ore după acest moment. Contează și respectarea orelor de masă. Antrenamentul se poate face la 2 ore după masă, nu imediat ce s-a mâncat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.