Simptomele de tipul febrei, durerilor abdominale, de cap și de spate pot apărea frecvent mai ales după o anumită vârstă, cu puțin înainte sau după pensionare, când organismul dă semne de îmbătrânire și sistemul imunitar nu mai este bine consolidat. Un astfel de pacient care se plânge de astfel de stări proaste trebuie să meargă la medic, deoarece dacă este bărbat ele pot indica anumite afecțiuni ale prostatei, mai ales dacă suferă și de hipertensiune arterială. Cu siguranță dacă este așa, va avea și durere la apăsare la articulațiile oaselor pubiene, sau ale simfizei pubiene.
Pentru stabilirea diagnosticului se fac analize (uree, creatinina, hemoglobina, etc), se face ascultația inimii și a plămânilor, se realizează un examen neurologic pentru a verifica dacă nervii sunt afectați, dar și investigația CT la abdomen și pelvis, puncție lombară, RMN la creier și investigație IRM la coloana vertebrală. Deși semnele sunt de febră, tulburări mentale, dureri de cap, la unii pacienți nu este cazul de meningită bacteriană. Prin intermediul analizelor și investigațiilor se exclude această boală dar și altele, cum este de exemplu hemoragia intracraniană.
Meningita gram-negativă (reprezintă o infecție la membranele ce acoperă creierul și măduva spinării) și poate să apară după infecții și anomalii ale tractului urinar, intervenții chirurgicale și traumatisme cerebrale, boli cardiovasculare, anomalii spinale, operații pe sinusurile paranazale și alte intervenții dentare mai complicate.
Tratamentul se face cu antibiotice. Complicațiile neurologice sunt frecvente în cazuri de meningită, dar și hipertensiune, convulsii, tulburări mentale, stază a nervului optic. Febra apare la majoritatea pacienților, iar alte semne ale meningitei sunt durerile de cap, modificările psihice, torticolis. Meningita gram-negativă apare mult mai frecvent la copii în comparație cu adulții și este cauzată de Enterobacter aerogenes, Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli.