În general, traumatismele sunt cauzele producerii fracturilor oaselor. Medicii însă spun despre osteoporoză și anumite tipuri de cancer – despre condiții medicale care slăbesc oasele și predispun la fracturi ale acestora. Stresul, forța de impact, durata și mărimea forțelor care acționează asupra unui os contează în producerea fracturii.
Persoanele de vârsta a treia pot suferi mai frecvent facturi datorită osteoporozei, scăderii rezistenței oaselor. După întreruperea discontinuității osului apare edemul, durerea, deficitul funcțional. În funcție de tipul fracturii se aplică un tratament ortopedic sau chirurgical în scopul recuperării funcționale.
Osteoporoza este boala oaselor, acestea iși pierd treptat densitatea și devin fragile, poroase, ușoare, cu un risc mai mare de rupere sau producere a fracturilor. Încetarea secreției de estrogeni la femeile aflate la menopauză poate fi o cauză a dezvoltării osteoporozei. La persoanele cu vârsta mai mare de 75 de ani apare osteoporoza senilă care se caracterizează prin scăderea mare a densității osoase.
Oamenii care au osteoporoză nu prezintă întotdeauna simptome, ei au oasele mai ușoare și mai fragile. În cazul în care se lovesc pot suferi destul de ușor fracturi și atunci necesită tratament medical de urgență. Tasarea vertebrală este destul de periculoasă deoarece poate predispune la fracturi la efort minim, cum este o aplecare bruscă sau simpla ridicare a unui obiect mai greu. Cele mai frecvente fracturi apar în zona lombară sau toracică a spatelui. Durerea de spate se produce din cauza scăderii în greutate, statul timp îndelungat în picioare, din cauza deformărilor coloanei vertebrale.
În fractura simplă, pielea nu este deteriorată, în schimb în fractura deschisă apar lezini și plăgi, este necesar un tratament chirurgical și cu medicamente antibiotice pentru a preveni contaminarea cu bacterii, de a elimina țesuturile care au fost devitalizate, de a grăbi vindecarea. Dacă osul a fost rupt în mai multe fragmente, fractura este multifragmentară și este nevoie de un tratament mai complicat. Dislocarea osului implică intervenția chirurgicală. Fractura prin compresie apare la vertebrele afectate de osteoporoză.
Orice proces patologic care contribuie la scăderea densității osului, slăbește rezistența acestuia, poate fi un factor de risc al fracturii pe os. Cea mai frecventă tumoră a osului este osteosarcomul. Această formă a cancerului musculoscheletic este mortală, afectează mai ales tibia, humerusul, femurul (dar și alte oase ale corpului), duce la deces prin boala metastazică pulmonară. O altă tumoră osoasă este sarcomul Ewing care apare mai ales la copii și adolescenți.
Pierderea densității osoase reprezintă un proces natural de îmbătrânire și este un factor de risc al fracturilor. Osteoporoza apare mai ales la femei, în perioada de menopauză. Deși simptomul de durere nu apare întotdeauna la osteoporoză, boala poate duce la fracturi osoase. În cazuri grave, când boala este avansată, fractura se poate produce chiar la strănut.
Demineralizarea osoasă depinde și de regimul alimentar, activitatea fizică, componenta ereditară, stilul de viață al unui om. Pierderea de masă osoasă se datorează carenței de fosfor, calciu și alte minerale. În osteoporoză, oasele pierd substanță din structura lor, iar acestea devin slabe, fragile și poroase. Un risc crescut de a dezvolta osteoporoza îl au persoanele slabe, care au oasele mai înguste. Un factor de risc al bolii îl reprezintă fumatul, acesta slăbește oasele.
Pentru prevenirea bolii este indicat să se facă multă mișcare, sport, încă din copilărie și să se consume alimente sănătoase, bogate în minerale și vitamine. Consumul de alcool și Cola pot fi un factor de risc pentru osteoporoză deoarece alcoolul împiedică absorbția de calciu în organism, iar Cola reduce densitatea minerală a oaselor. Persoanele care suferă de diabet, boli cardiovasculare, dereglări hormonale au un risc ridicat de a suferi de osteoporoză.