Ganglionii inflamați – Principalul aspect care determină umflarea gâtului

0
5920
Ganglioni limfatici inflamați la gât, Foto: whitengreen.com

Ganglionii limfatici de la nivelul gâtului devin inflamați cel mai frecvent din cauza bolilor infecțioase. Cu siguranță ai avut de multe ori ganglionii limfatici inflamați, ai simțit durere în gât, ai avut stări febrile, senzație de gât umflat și dificultăți la înghițire. Astfel de simptome sunt caracteristice amigdalitei, o infecție a acestor organe limfoide mici cunoscută și cu numele de ,,roșu în gât”. După cum spun medicii, bolile infecțioase pot afecta mucoasa cavității bucale, istmul buco-faringian, mucoasa faringelui și pot declanșa amigdalite, stomatite. O primă metodă terapeutică pentru combaterea infecției este spălătura cavității buco-faringiene, a mucoaselor respective, prin gargară sau simpla clătire a cavității bucale cu o soluție medicamentoasă. După acest tratament este indicată gargara cu ceai călduț de mușețel.

Ganglioni limfatici inflamați la gât, Foto: whitengreen.com

Din cauza infecțiilor la nivelul căilor respiratorii superioare – cum este amigdalita acută – apare o inflamare a ganglionilor limfatici la gât, o extindere a acestora, o sensibilitate la palpare. Aceștia nu se văd pentru că sunt în stratul subcutanat sau în profunzimea organismului, dar pot fi depistați prin apăsare cu degetele, volumul lor fiind mărit din cauza infecției și astfel gâtul devine îngroșat. Dacă au consistență mărită și sunt și dureroși, ganglionii limfatici pot semnala boli infecțioase, stări generale proaste datorate infecțiilor virotice sau bacteriene, boli cronice sau acute, cancere, focare de infecții dentare, otite medii, stomatite, otite bilaterale, mononucleoză infecțioasă, faringite, amigdalite, cancer laringian, cancer esofagian, cancer bronho-pulmonar, limfosarcom, tuberculoză pulmonară, gripă.

Citește și:  Ce se poate face in caz de intoleranta la lactoza?
Ganglioni limfatici, Foto: healthtap.com
Ganglioni limfatici, Foto: healthtap.com

Majoritatea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului sunt inflamați datorită infecțiilor tranzitorii, produc aspectul de gât îngroșat și necesită un tratament cu medicamente antibiotice pentru combaterea infecțiilor. De asemenea este necesară și consolidarea sistemului imunitar al organismului prin tratament corespunzător. Astfel de ganglioni limfatici pot fi sub bărbie, în spatele urechii, sub maxilarul inferior, sub lobul urechii, deasupra claviculei, în zona cervicală. În tiroidita acută ganglionii limfatici sunt inflamați iar gâtul este de asemenea umflat. Alte simptome sunt de durere în timpul înghițirii alimentelor, dificultăți de deglutiție, pielea gâtului în dreptul glandei poate fi roșie, iar stările febrile sunt frecvente. Tratamentul constă din administrarea de medicamente antibiotice recomandate de medic în funcție de agentul patogen, repaus la pat și aplicarea de comprese reci la gât. Cancerul tiroidian poate fi semnalat prin inflamarea ganglionilor limfatici și umflarea gâtului, dar și prin alte simptome de durere locală și de gât, senzație de ,,nod” în gât, răgușeală, disfagie și altele.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.