În unele grupuri profesionale oamenii sunt expuși stresului fizic, unor situații emoționale sau conflictuale puternice, care pot duce treptat la apariția gastritei. Stresul este un factor de apariție a numeroase afecțiuni și boli. Stresul combinat cu alcoolul și medicamentele reprezintă cauza cea mai frecventă a apariției gastritei, a accentuării simptomelor ei. În plus, dacă și sistemul imunitar este slăbit, iar stomacul întră în contact cu microorganisme, bacterii, virusuri, ciuperci, este clar că infecțiile și inflamațiile mucoasei gastrice se produc foarte ușor.
Nicotina și alcoolul pot afecta de asemenea organismul și constituie factori de risc. Orice stres intens pshihologic și fizic poate da organismul peste cap. Medicul trebuie să examineze cu atenție fondul general al bolii, să depisteze cauza gastritei și dacă este vorba despre stresul emotional ca factor determinant, pacientul trebuie să urmeze un tratament adecvat, bazat și pe tehnici de relaxare, pentru eliminarea stresului. În cazuri ușoare ajută foarte mult ceaiurile din plante medicinale.
Stresul, depresia, anxietatea, dispepsia emoțională pot agrava simptomele gastritei. Stresul intensifică durerile de stomac, senzația de arsură. Dispepsia sau dificultatea de digestie se caracterizează prin modificări de motilitate gastro-intestinală. La aceasta se adaugă infecția, intoleranța alimentară, hipersensibilitatea viscerală și bolile psihosomatice.
În general această boală se caracterizează printr-o suferință gastrică care se datorează proceselor inflamatorii, alergice, degenerative, de la nivelul mucoasei sau submucoasei stomacului. Există mai multe tipuri de gastrită care sunt cauzate de inflamația mucoasei gastrice, însă acestea nu se referă la cazurile de ulcer și cancer gastric. Este vorba despre anumite modificări sau alterări ale mucoasei gastrice care prin mijloace de investigație clinică pot fi observate clar și astfel se poate stabili diagnosticul de gastrită.
Cauzele gastritei sunt multe, dintre acestea fac parte: stresul, mesele abundente, masticația insuficientă a alimentelor, factorii de iritație mecanică, alimentele prea fierbinți sau prea reci, prăjelile, abuzul de alcool, conservele, alimentele condimentate excesiv, tutunul, cafeaua în exces, anumite preparate și medicamente administrate o perioadă îndelungată de timp. Bolile infecto-contagioase sunt de asemenea factori care pot duce la apariția gastritei.
Datorită unor asemenea cauze se ajunge la alterarea mucoasei gastrice. Aceasta devine congestionată, prezintă mici leziuni și hemoragii, iar epiteliul ei superficial este inflamat și iritat. La început, procesul este hipertrofic, dar evoluția sa îl face să devină atrofic. În anumite cazuri de gastrită se poate produce chiar distrugerea glandelor gastrice și astfel rămâne numai epiteliul mucoasei. Din cauza gastritei pot să apară stări febrile, frisoane, epigastrie, alergii, hemoragie – toate aceste simptome depind de fatorii care au afectat mucoasa gastrică.