De ce apare gastroenterita, care sunt simptomele ei si cum se trateaza aceasta boala?

0
163
De ce apare gastroenterita, care sunt simptomele ei si cum se trateaza aceasta boala

Gastroenterita este o afectiune destul de grava care afecteaza stomacul, determinand inflamatia acestuia. Aceasta boala este de natura infectioasa, fiind fie de natura virala sau bacteriana. Boala se contacteaza prin consumarea de alimente sau apa infestata sau in conditiile unei igiene precare, maini infestate cu particule de materii fecale ajung in contact cu cavitatea bucala.

Exista situatii in care gastroenterita se raspandeste foarte usor, ca de exemplu: colectivitati mari (tabere, crese, gradinite, scoli, tabere de campare, restaurant, etc) prin declansarea unei epidemii.

Este celebru cazul din Norfolk, SUA, din anul 1968 cand intr-o scoala din acest oras a fost declansata o epidemie de gastroenterita virala. Practic atunci a fost identificat si izolat primul virus generator al acestei afectiuni. Ulterior au fost identificati si alti virusi, precum rotavirusurile, andenovirusurile, etc. Boala se transmite foarte usor de la persoana infestata la persoana sanatoasa.

Perioada de declansare a simptomelor si efectele infectarii depinde de factorul care declanseaza infectia:

  • 12 pana la 18 ore in cazul in care infectia este contactata pe cale virala.
  • 1-10 ore in cazul in care factorul declansator este o bacterie. De exemplu in cazul unei infectii generate de stafilococ simptomele apar rapid, in maxim 2 ore de la infestare.
  • In cazul unei toxine reactia este aproape instantanee. In maxim 30 de minute se declanseaza o avalansa de manifestari specifice bolii.

Simptomele apar brusc, fara a da un avertisment in prealabil. Gastroenterita se manifesta prin:

  • Dureri abdominale severe.
  • Greturi, insotite de varsaturi.
  • Febra.
  • Diaree deosebit de puternica.
  • Dureri de cap.
  • Deshidratarea rapida care va da senzatia de uscare a gurii.

Deshidratarea este unul din semnul cel mai evident a gastroenteritei, fiind si deosebit de periculoasa in cazul in care nu se iau masuri. In aceasta situatie pacientul va prezenta urmatoarele simptome:

  • senzatie de epuizare generala al organismului;
  • uscarea gurii;
  • scaderea rapida in greutate;
  • lipsa poftei de mancare;
  • crampe musculare;
  • in cazuri foarte grave: stare de lesin.

Atentie! In momentul in care prezentam aceste simptome nu va administrati automedicamentatie si nu amanati la nesfarsit momentul prezentarii la medicul specialist sau la un spital de urgenta. Consecintele neprezentarii pot fi din cele mai grave!

gastroenterita

Este important sa cunoastem cauzele si factorii care pot declansa aceasta infectie, deoarece ne ajuta sa prevenim in loc sa vindecam. Principalele cauze care declanseaza aceasta afectiune sunt:

  • virusii.
  • Bacteriile.
  • Toxinele.

Dintre factorii principali care declanseaza boala amintim:

  • Alimentele infectate cu diverse bacterii. Cele mai predispuse alimente a genera astfel de reactii ale organismului sunt: alimentele preparate pe baza de oua, lactate nepasteurizate, mezelurile, scoicile, etc. In cazul acestora vorbim de infectia cu salmonella, shigella, Yersinia.
  • Toxinele prezente in alimente determina reactii dure ale organismului. De exemplu un aliment contaminat de catre persoana care prepara hrana cu toxina unui stafilococ poate declansa astfel de reactii.
  • Infectia determinata de mana contaminata cu particule de materii fecale este des intalnita in cazul copiilor, in special in cazul celor mai mici.
Citește și:  Maladia Meniere si problemele auditive

In cazul in care prezentati aceste simptome prezentati-va de urgenta la medic. Diagnosticul se stabileste destul de facil. In cazurile severa se vor efectua analize de sange sau analize pe baza scaunului pacientului. Este deosebit de important ca pacientul sa raspunda la toate intrebarile medicului.

Ceea ce va incerca, printre altele medicul este sa identifice cauza sau factorul care a declansat problema. Cel mai important este ca in momentul in care prezentati aceste simptome sa va hidratati, sa consumati lichide, fie apa plata, fie ceai. Nu neglijati acest aspect oricat de slabiti v-ati simti!

Tratamentul nu este complicat sau medicamentos (exceptie cazurile foarte grave). Primul medicament consta in hidratarea organismului. Se recomanda consumul a cel putin 2 litri de lichide pe zi.

De asemenea este importanta alimentatia sau mai exact a se evita consumul acelor alimente care stimuleaza digestia si pot astfel agrava simptomele, in special diareea si crampele abdominale. Se recomanda a se evita produsele lactate, ouale, produsele extrem de condimentate, grase, citricele, etc. In schimb orezul, painea, covrigii sunt extrem de bune in combaterea diareei.

Antibioticele se recomanda doar in cazuri severe sau cand virusul este determinat de diversi virusi sau in cazul copiilor mici, a persoanelor varstnice sau a celor cu organismul slabit, cu un sistem imunitar precar.

Insa ce este deosebit de important este sa retineti ca aceasta boala se poate preveni foarte simplu prin:

  • Respectarea normelor de igiena personala si colectiva. Este important sa invatam copii inca de la varste fragede sa se spele corect pe maini.
  • Evitarea alimentelor care au un aspect fizic sau un miros dubios. De asemenea tot in cazul mancarurilor care cuprind oua, carne de pui, lapte, fructe de mare sa se respecte conditiile termice de preparare.
  • Depozitarea alimentelor sa respecte conditiile recomandate de productor, in special temperatura de depozitare si conditiile igienice de depozitare.
  • In momentul in care achizitionati produsele alimentare (oua, lapte, carne, etc) verificati cu atentie termenul de valabilitate, prezenta marcajelor CE, tara de origine, etc.
  • In cazul in care sunteti persoane angajate in restaurante, cantine, gradinite, etc efectuati examenele medicale obligatorii sau respectati conditiile de igiena pentru a evita a fi o sursa de infectie.

Nu uitati, gastroenterita, in general, nu este o boala grava, cu conditia sa o tratati corespunzator. Cazurile de deces sunt relativ reduse, ele survenind in special in cazul dehidratarii intense sau in cazul celor cu un sistem imunitar deficitar. Nu uitati ca prevenirea bolii nu implica eforturi fizice sau economice deosebite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.