Despre fenicul se spune că este un condiment folosit de sute de ani în scop medicinal. Aroma sa este deosebită, fapt pentru care este preferat de bucătarii din lumea întreagă. Semințele de fenicul se folosesc în diverse preparate culinare (supe, sosuri, mâncare cu pește, anumite prăjituri), dar și la realizarea unui ceai cu proprietăți benefice pentru sănătate. Semințele se recoltează în perioada lunilor august-noiembrie și sunt apreciate pentru aroma lor specială, dulce și intensă, ca de anason.
Ceaiul de fenicul – beneficii
Acest ceai are proprietăți antioxidante, antifungice, antiinflamatorii, calmante, antibacteriene, antispastice, diuretice, carminative, laxative ușoare și poate ajuta în prevenirea infecțiilor fungice și bacteriene. Feniculul are vitamine (A, B, C, E), acid folic, fier, calciu, iod, fosfor, potasiu, zinc, sodiu, magneziu, seleniu, antioxidanți.
Îmbunătățește sănătatea inimii
Ceaiul de fenicul are efect bun asupra inimii, poate reduce riscul de apariție al bolilor cardiovasculare. Feniculul este bogat în antioxidanți care protejează celulele organismului de daunele radicalilor liberi și astfel este redus riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, boli asociate cu îmbătrânirea și anumite tipuri de cancer.
Prin consumul de fenicul și de semințe de fenicul se poate reduce riscul de boli de inimă. Fenicului este plin de fibre și de alți nutrienți care oferă beneficii sănătății inimii. Potrivit cercetătorilor, o cantitate de 87 de grame de bulb de fenicul crud conține 3 grame de fibre.
Semințele de fenicul se folosesc la ceai sau se consumă așa după masă, ele sunt un supliment alimentar bun pentru dietă, îmbunătățirea sănătății inimii și a sistemului cardiovascular. Prin aportul de antioxidanți, semințele de fenicul reduc markerii inflamatorii din corp – care sunt cauza multor boli cronice, care apar frecvent la oameni în ultimii ani.
Ajută digestia
Acest ceai este foarte bun pentru digestie, de aceea el se bea după masă. El ajută și în procesul de slăbire, are nutrienți importanți și compuși bioactivi importanți pentru sistemul digestiv și sănătatea întregului organism.
Conform studiilor cercetătorilor, semințele de fenicul pot îmbunătăți sănătatea intestinului, pot reduce inflamațiile, infecțiile și pot suprima pofta de mâncare. Asta reduce supraalimentarea și poate preveni declanșarea inflamațiilor, a unui sistem imunitar hiperactiv. Dacă se bea zilnic ceai de fenicul se reduce pofta de mâncare și se obține o senzație mai rapidă de sațietate fără a mânca în exces. Prin această metodă se poate slăbi și preveni obezitatea sau supraponderabilitatea.
Ceaiul de fenicul ameliorează indigestia și alte probleme digestive, cum ar fi: crampele abdominale, greața, flatulența. De asemenea, ceaiul de fenicul ajută la combaterea balonării, a senzației de greutate când se mănâncă în exces, la reducerea disconfortului abdominal și a edemului.
Feniculul are acid malic despre care se spune că îmbunătățește funcțiile digestive ale stomacului și ajută la detoxifierea celulară de metalele toxice, în special de aluminiu și stronțiu. De asemenea, feniculul are acid cofeic cu efect antioxidant, care previne îmbolnăvirea corpului. Prin aportul de flavonoide, feniculul crește nivelul de glutation cu acțiune antioxidantă și devine un remediu pentru inflamația cronică.
În plus, feniculul are fibre care întârzie golirea gastrică, astfel intestinul funcționează mult mai bine. Planta are și anetol, un compus care stimulează tractul digestiv, crește salivația, secrețiile biliare și pancreatice, iar astfel se îmbunătățește digestia și se reduce riscul de tulburări intestinale, de balonare și colici.
Proprietăți calmante
Feniculul are proprietăți calmante, reduce durerea de gât și combate respirația urât mirositoare. Semințele de fenicul se folosesc sub formă de infuzie în gargară și clătirea gurii. De asemenea, semințele de fenicul ameliorează și alte dureri ale organismului, de exemplu ele se recomandă pacienților care fac chimioterapie, deoarece au efect calmant.
Ceaiul din semințe de fenicul ajută în calmarea durerilor menstruale și în general al simptomelor care apar de obicei la menstruație.
Este indicat persoanelor cu diabet
Acest ceai din semințe de fenicul ajută la reglarea zahărului din sânge și de aceea este un remediu bun în caz de diabet. Despre acest ceai s-a spus că are proprietăți antiinflamatoare și deci poate preveni și reduce procesele inflamatorii din organism.
Combate stresul
Ceaiul de fenicul este calmant, elimină stresul și anxietatea, poate ajuta în relaxarea organismului. De asemenea, acest ceai are proprietăți antioxidante și poate proteja organismul de atacul nociv al radicalilor liberi.
Ceaiul se prepară astfel: se adaugă 3 linguri de semințe de fenicul la un litru de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 5 minute, apoi se strecoară și se bea.
Acest ceai nu se bea în exces și nici nu se utilizează în cazul în care se face un tratament cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și de tip corticosteroizi.