
Ginkgo biloba desemneaza o specie de copac care nu are niciun fel de rude in natura. Aceasta este o adevarata fosila vie, fiind o specie ce se aseamana fosilelor ce dateaza de acum peste 270 milioane de ani. Nu este doar un adevarat monument istoric, ci si o planta folosita cu precadere in medicina si gastronomia asiatica.
Printre reusitele sale se afla chiar durata de viata de aproximativ 1000 de ani in cazuri extreme si inaltimea de 120 de metri la care aceasta poate ajunge. Ginkgo este o planta medicinala cu frunze scurte si fructe necomestibile, si are un miros puternic.
Copacul de ginkgo biloba se gaseste cu precadere in China, acolo unde a fost folosit secole intregi si unde se mai foloseste inca, atat in medicina traditionala cat si in gastronomie. Acum, mijloacele moderne de exploatare a plantelor permite extragerea beneficiilor plantei prin intermediul frunzelor in forma de evantai uscate. Copacul de ginkgo este extrem de rezistent, putand indura vantul puternic si ninsorile si avand radacini groase si adanci. Nu rezista bine la cultivarea in umbra si prefera terenul irigat bine.
Beneficiile ginkgo biloba
Aceasta planta este folosita in special in medicina traditionala chineza, insa si-a gasit de curand locul si in prim-planul medicinei conventionale vestice. Extractul de ginkgo este folosit pentru a ameliora tulburarile circulatorii si pentru a imbunatati memoria.
Planta se foloseste in special pentru a trata bolile legate de fluxul de sange ce ajunge la creier, care se gaseste la persoanele in varsta. In plus, extractul de ginkgo este util si pentru imbunatatirea circulatiei sangvine prin dilatarea vaselor de sange, precum si prin reducerea lipirii trombocitelor. In acest fel se reduce riscul formarii cheagului de sange.
La ora actuala, suplimentele de ginkgo biloba sunt unul dintre cele mai vandute medicamente pe baza de plante din lume.
Ce beneficii aduce ginkgo?
Extractul sau suplimentul pe baza acestei plante ajuta si la:
Cresterea eficientei metabolismului, regularizand neurotransmitatorii
Stimuleaza nivelul de oxigen ce ajunge la creier
Este folosit pentru reducerea colesterolului, intareste arterele si relaxeaza vasele contractate
Ajuta la tratarea infertilitatii si a impotentei in cazul barbatilor
Amelioreaza afectiunile urechilor si tulburarile oculare
Impiedica lezarea organelor, efect al radicalilor liberi.
Frunzele de ginkgo biloba sunt utile si ca antioxidanti. Acestea contin terpenoide si flavonoide ce combat radicalii liberi. In plus, pot ajuta la un control eficient al astmului bronsic si al inflamarii. Deasemenea, extractul de ginkgo ajuta la imbunatatirea vigilentei mentale, a memoriei si reduce oboseala mintala si lipsa de energie.
Corpul se simte revigorat si plin de energie, iar tesutul celular se reface mult mai repede si este mentinut tanar.
Efecte adverse
Ginkgo biloba poate provoca si efecte adverse organismului. Printre acestea se numara:
- Dureri de cap
- Disconfort gastro-intestinal
- Mancarimi, eruptii cutanate, probleme de respiratie si ameteli
- Greata, varsaturi, diaree, neliniste.
Extractul de ginkgo nu este recomandat persoanelor cu tulburari de coagulare, diabeticilor, femeilor insarcinate sau care iau medicamente antidepresive.
Ginkgo biloba poate deveni un aliat de incredere, care ajuta la mentinerea unui organism tanar si eficient si pompand energie in intregul corp. Pe de alta pare, utilizarea sa incorecta poate duce la simptome negative si la disconfort temporar.