Ginsengul-salbatic (Codonopsis pilosula) vindeca infectiile respiratorii

0
841
Codonopsis pilosula

Ginsengul-salbatic este o planta folosita mai ales in medicina traditionala chineza. In special radacina acestei plante este apreciata de chinezi pentru efectul ei de crestere a sistemului imunitar de ridicare a vitalitatii corpului.

Codonopsis pilosula

Planta este perena, cataratoare si poate creste pana la lungimea de 1,5 m. Este cunoscuta si sub denumirea de Pinyin, Dang Shen, Ginsengul-fals, Tang Shen, Clopotelul Bonnet sau Ginsengul-saracului. Este originara din China, Japonia, Asia de Sud-Est si India, face parte din familia Campanulaceae sau Campanulacee si are denumirea stiintifica de Codonopsis pilosula. Cultivarea acestei plante in Europa este posibila.

Ginsengul-salbatic este o planta frumoasa, are florile in forma de clopotei albi cu irizatii purpurii, iar frunzele sunt verzi, in forma de inima, ramurelele subtiri si moi la atingere. Planta creste in conditii diverse, este cultivata mai putin in pepiniere, prefera locurile insorite, umbrite partial, cu sol argilos si fertil.

Ginsengul salbatic
Ginsengul salbatic, Radacina

Planta nu este toxica, are gustul placut aromat, nu are contraindicatii, exceptie facand doar la persoanele care manifesta hipersensibilitate. In medicina populara radacina plantei este apreciata pentru calitatile ei fitoterapeutice normale. Datorita proprietatilor sale imunostimulatoare, de calmare a sistemului nervos si altele, planta are actiune din punct de vedere fitoterapeutic in tratamentul unor boli ale intestinului, bronhiilor, inimei, pancreasului, circulatorii, ale sistemului nervos vegetativ, ale sistemului nervos central, ale vaselor de sange, ale sistemului respirator si in general a unor afectiuni ale intregului corp. Avand in vedere aceste aspecte planta este indicata in vindecarea diareei, hipertensiunii arteriale, asteniei, aritmiilor cardiace, astmului bronsic, a hipoglicemiei, bolilor imunodeficientei, anorexiei, astmului. Ajuta in combaterea stresului, in stimularea poftei de mancare si a digestiei.

Citește și:  Plante medicinale și ornamentale - Geraniul (Pelargonium graveolens)

Radacina plantei se curata bine, se taie in bucatele mici cu un cutit inoxidabil, se usuca se pune peste ea alcool 65% pentru a se obtine tinctura din ginseng-salbatic. Acesta este cel mai folosit preparat de tip farmaceutic de catre adulti si copii. Dozele se administreaza in functie de varsta fiecaruia, mai mici la copii si mai mari la adulti. Radacina se culege in luna septembrie, la sfarsitul perioadei de vegetatie, pentru ca are mai multe substante active.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.