Plante medicinale – Frasinelul (Dictamnus albus)

0
2053
Plante medicinale - Frasinelul (Dictamnus albus)

Frasinelul (Dictamnus albus) este o planta medicinala, perena si erbacee, cunoscuta prin faptul ca emana un miros placut de lamaie. Face parte din familia Rutaceae si este originara din Asia si Europa. Planta creste salbatic pe langa paduri, pe dealuri insorite, prin maracinisuri, iar uneori este cultivata drept planta de ornament.

Frasinelul este o planta vivace, are tulpina rigida, lunga de 1 m si acoperita cu perisori. Frunzele din partea inferioara a tulpinei sunt simple, iar cele din partea superioara sunt compuse, au cate 7-15 foliole, de forme ovale, cu margini dintate.

Florile sunt mari, cu diametrul de 4-5 cm, de culoare rozie, alba sau liliachie, au nervuri purpurii, cate 5 petale si sunt dispuse in ciorchine. Perioada de inflorire a frasinelului este din luna mai pana in luna iunie. Fructele sunt de forma unor mici capsule.

De la aceasta planta se recolteaza coaja radacinii, frunzele si florile.

Datorita continutului de ulei esential, saponina, cictamina, colina si alte substante, frasinelul este considerat cu proprietati tonice, antispasmodice, antiepileptice, sudorifice, antifebrile si vermifuge. Frasinelul este indicat in tratarea unor afectiuni precum: anemia, indigestia, ameteala, crampele abdominale si musculare, litiaza, leucoreea si contra viermilor intestinali.

Planta este folosita atat pentru uz intern cat si extern sub forma urmatoarelor preparate:

Frasinelul

Infuzia din coaja de radacina de frasinel – Se adauga 15 g coaja de radacina la 1 l apa ferbinte si se lasa la infuzat timp de 10 minute, se strecoara si se bea 3 cani de ceai pe zi. Acesta este un bun remediu contra ametelilor.

Citește și:  Rogozul (Carex arenaria), planta cu proprietati de purificare a sangelui

Maceratul de coaja de radacina de frasinel – Se adauga 15-20 g coaja de radacina la 1 l de vin si se lasa la macerat o saptamana. Se bea 2 pahare de macerat pe zi.

Maceratul din flori si frunze de frasinel – Este indicat pentru uz extern, in masaje antireumatismale.

Infunzia de frunze de frasinel – Se pun 20 g de frunze uscate la 1 l de apa fierbinte, se lasa la infuzat 10-15 minute, se strecoara si se bea 2 cani de ceai pe zi, timp de 2-3 saptamani. Acest preparat ajuta in combaterea viermilor intestinali si a senzatiei de greata cauzata de indigestie.

Coaja de radacina este folosita in tratamentul eruptiilor cutanate, durerilor artritice, icterului si pojarului. Frunzele acestei plante sunt utilizate la aromarea bauturilor alcoolice (ca de exemplu vermutul).

Planta este cunoscuta inca din Antichitate ca avand proprietati mistice. Era consacrata zeitei Diana, care purta pe cap o cununa facuta din aceasta planta magica. In Antichitate frasinelul amestecat cu alte plante era folosit pentru clarviziune, iar ca planta medicinala i se atribuiau proprietati tranchilizante si sedative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.